Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 15 Kasım 2022 267 Görüntüleme

EVSEN: EYT DÜZENLEMESİNDE ESNAF PRİM GÜN SAYISI İLE SSK’LI PRİM GÜN SAYISI EŞİT OLMALIDIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin “EYT’de 1999 öncesi 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Elazığ kahveciler ve Kıraathaneciler Oda başkanı Ferhat Evsen de düzenlediği bir basın toplantısı ile EYT düzenlemesinde ayrımcılık yapıldığını ve esnafa 9 bin iş günü bağkur prim ödeme şartı getirilirken, esnafın yanında çalışan diğer esnaf ve işç,lerin 5 bin iş günü şartı olmasını ayrımcalık olarak değerlendirdi.
ÇIKACAK KANUNDA ESNAF BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YAŞAYACAKTIR
Ferhat Evsen konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: ”8 Eylül 1999 tarihinde çıkan 5010 sayılı kanuna göre, esnafların ve işçilerin emeklilik yaş ve prim günleri değişti. Bu konuda yakın zamanda Çalışma Bakanımız Vedat Bey’in çalışmalarıyla EYT ile ilgili ülkemiz geneli SSK’lı çalışanlara bir müjde verildi. Yalnız bu müjdenin yanında bir buçuk milyona yakın müjde bekleyen insanın yanında 2 milyon esnafın içinde 100 bine yakın esnaf da bu müjdeden faydalanmak istiyor. Esnaf olarak iş yerlerimizde 9 bin gün prim bağ-kur olma şartı ile emekli olma kapsamında yanımızda çalıştırdığımız işçi için, elemanlar ve personeller de 5500 günde emekli oluyor. Kendimiz İş yerimizde 9.000 iş günü bağ-kur primi ile emekli oluyoruz. Yanımızda çalışan esnaflar işçiler 5 bin 500 günde emekli oluyorlar. Bu konuda büyük bir ayrımcılık var. Yakın zamanda dediğimiz gibi çıkacak kanunda esnaf büyük bir mağduriyet yaşayacaktır.
EYT DÜZENLEMESİNDE ESNAF PRİM GÜN SAYISI İLE SSK’LI PRİM GÜN SAYISI EŞİT OLMALIDIR
Ülkemiz geneli esnafları ilgilendiren bu EYT kanunundan esnafın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz .En azından 99 öncesi EYT ile çıkacak kanunda prim gün sayısının, SSK’lı prim gün sayısı ile eşit olması gerekiyor. Bu mağduriyet gerçekten yakın zamanda esnafı mağdur edecek. Ekonomik kriz var. Esnaflar mücadele ediyor ayakta durmak için.Zaten bir tek ülkemizde bu durum var. İnsanlar bir an önce yaşlanıp emekli maaşlarını almayı bekledikleri bir sistemde vallahi zor durumda. Esnafın mağdur olmaması gerekiyor. Dediğimiz gibi Çalışma Bakanlığı ve yetkililere sesleniyoruz. EYT ile ilgili çalışmalardan dolayı hepsine teşekkür ediyoruz. Fakat EYT ‘de esnafı büyük bir mağduriyet bekliyor. 9.000 gün prim 99 öncesi EYT’li esnaflarımızı kapsamasın. Bu konuda yetkililer de bir düzenleme yapsınlar. Müjdeli haberi esnaflarımız adına bekliyoruz .Çok büyük bir sayımız yok. 2 milyon esnaftan 50-100 bin kişiyi kapsayacak bir düzenleme bütün esnaflara bir moral olacaktır

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com