Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 18 Kasım 2022 294 Görüntüleme

SIFIR EŞYA ALAMAYAN VATANDAŞ 2. ELE YÖNELİYOR

Elazığ’da 2. el eşya alım satımı yapan esnaflar ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşların 2. el eşya almakta bile zorlandıklarını söylediler. Ekonomik kriz nedeni ile vatandaşların artık eskisi gibi eşya satmadıklarını da ifade ediyorlar. Konuyla ilgili HARPUTTİMES Habere özel açıklamalarda bulunan Elazığlı esnaf Özgür Vahap Kaya: ”Herşeyden önce Türk milleti gururludur milletimiz  her ne kadar ekonomik sıkıntılar yaşasada bir şekilde sıkıntıların üstesinden gelmeyi bilir. Elazığ’da 2. El eşya satıyorum insanlar sıfırını alamadıkları için ikinci el eşya almaya yöneliyorlar.“ ifadelerine yer verdi.

ELAZIĞLI ESNAF: İKİNCİ EL EŞYAYA TALEP VAR, AMA BİZ DE İKİNCİ EL BULAMIYORUZ
Elazığlı 2. el eşya alım satımı yapan Kemal Acar, sıfır eşya çok yüksek fiyatlı olduğu için insanların 2. el eşyaya yöneldiğini söyleyerek:” Yaklaşık 18-19 yıldır bu işi yapıyorum.Şu anki piyasada sıfır eşya çok yüksek olduğu için insanlar 2. el eşyalara yöneliyorlar. 2. el eşyaya yönelmesine rağmen biz de evlerden eşya alamıyoruz. Sıfır eşya fiyatları yüksek, kimse kendi 2. el eşyasını satmak istemiyor. Satmak isteyen de piyasa yüksek olduğu için yüksek fiyattan veriyor.Şu an çalışıyoruz, çabalıyoruz ama bir şey alamıyoruz. Biz de bu konuda sıkıntı yaşıyoruz.Şu an eşyalarımızı görmek isterseniz. Piyasada 20-22 bin lira olan eşyaları 3-4 bin liraya satıyoruz. Buna rağmen kimse eşyaları alamıyor.Peşin ,nakit para ödeyemiyor. Bu konuda bayağı sıkıntı çekiyorlar.
İNSANLAR ARTIK OTURMA GRUBU ALIP HEM KOLTUK HEM YATAK YERİNE KULLANIYORLAR
İnsanlar genelde oturma grupları, açılıp yatak olacak şekilde ,baza almayıp baza yerine hem yatarız hem otururuz hesabını yapıyorlar. beyaz eşya olarak en çok ocak isteniyor,ucuz fiyatlı olanları istiyorlar. Buzdolabı derken, buzdolabını şu an kimse alamıyor. Yüksek olmuş fiyatları 2. elde de.3 lira, 4 lira (bin) olmuş.En uygunları 2- 2 bin 500 lira dan başlıyor.İkinci el eşyayı bile alamıyorlar, o konuda zorluk çekiyorlar.
İKİNCİ EL EŞYAYI ARTIK AİLELER GELİP ALIYOR
Eskiden eşyaları öğrenci ve bekarların aldığını ifade eden esnaf Kemal acar :” Şu anda aileler 2. el eşyayı çok soruyor. Öğrenciler almıyor çünkü öğrenciler de şu anda eve geçmiyor, yurtlarda kalıyor. Genellikle aileler geliyor. TOKİ’de ev çıkanlar geliyor. maddi sıkıntıları var. ev alamıyorlar, sıfır eşya alamıyorlar. bir oturma grupları şu anda piyasada en kötüsü 10-15 bin liradan başlıyor. 2. ele aileler gelip genellikle alıyor. Yatak odası takımları mesela 18- 20 bin lira iken biz burada 4-5 bin liraya takım veriyoruz..
ELAZIĞLI ESNAF: İNSANLAR 2. EL EŞYA ALMAYA GELİYORLAR, 50-100 LİRANIN PAZARLIĞINI YAPIYORLAR
İnanların alım gücü olmadığı 2. el eşyaya taleplerin arttığını ifade eden bir diğer esnaf Özgür Vahap Kaya da 2. el eşya almaya gelen vatandaşların mahcup ve eziklik yaşadıklarını söyledi.Kaya: ”Evkurcuyum. İnsanlara elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum.2022 gerçekten çok kötü bir sene. İnsanlar çok mağdur.Yani hem maddi, hem manevi olarak mağdurlar. Dükkana maddi olarak (taleplerle) geliyorlar ama maneviyatları çok düşük bir şekilde, yüzleri mimikleri çok ezik,acılı üzgün.İnanır mısınız şu anda 50-100 liranın pazarlığını yapıyorlar. Artık almadan ziyade haykırıyorlar. Son bir şeye geldik. Herşeyde böyle. Bütün bu yeryüzünün yaşamında insanlar mağdur ve anlayamıyorsun. Kendileri de anlayamıyor.Bırak biz kendimiz, kendilerini anlayamıyorlar. Mağdurlar. Dükkana geliyorlar, ‘hayır yap’ diyorlar. ” dedi.Adamlar artık hayır istiyorlar, bırak yaşamayı.
2. EL EŞYAYI BİLE NE ALABİLİYORUZ, NE SATABİLİYORUZ
2. el eşya bulamıyorum. İnsanlar artık gelip teknik servis varmı diye soruyorlar. 2 el eşyayı kullanmaya çalışıyorlar. Üzgün ve mağdur şekilde. Ne alabiliyoruz, ne satabiliyoruz. Yani 2. el eşyayı da alamıyorlar.
YENİ EVLENECEKLER BİLE 2. EL EŞYA BAKIYOR
2. El eşyayı genelde ailelerin tercih ettiğini ve yeni evlenecek olanların bile 2. el eşya almaya çalıştıklarını ifade eden Özgür Vahap Kaya: ”Geçen gün bir arkadaşım aradı’evleneceğim, yarısını peşin yarısını sonra vermek üzere’ 10 bin lira para çıkardık. Adam çıkardı bin lira verdi. Adam ‘ben 10 bin lirayı uzun zamandır görmüyorum, ben size bin lira vereyim kalanını ayda 300 -500 vereyim’dedi. Adamın artık dengesi bozulmuş. Bu insanlar yeni evlenecek ve 2. el eşya alıyorum. Adam gözleriyle sen vermezsen ben evlenemem gibi bakıyor.”
BİZ BU DÜNYAYA SADECE EKMEK YEMEYE, SOĞAN YEMEYE GELMEDİK Kİ.
Beyaz eşyada özellikle buzdolabI istiyorlar Yiyecekler çok pahalı olduğu için derin dondurucu istiyorlar.2. el derin dondurucu ben de alamıyorum.Anneme derin dondurucu almak istiyorum .Annem emekli. Biz 5 ay 6 ay toplamamız lazım ki bir derin dondurucu alayım. Biz neden yaşıyoruz. Türk Milleti kuvvetliir ama bir de sormak lazım .Türk Milleti aç. Allaha şükür Allah ekmek vermiş de. Biz bu dünyaya ekmek yemeye gelmedik, soğan yemeye gelmedik .Yukardakiler yiyorsa etiyle,böreğiyle.Biz de insanız, biz de yiyebiliriz. İnsanların evine et girmiyor, bırak eti tavuk girmiyor. Akşamları suya ekmek batırıp yiyorlar.onun farkında değiller ama yemek zorunda. İnsanlar utangaç.Doğunun insanı aç kalsa da söyleyemez. Çünkü tabiatları utangaç
Öğrenci kesimi zaten eşya alamıyor. Ne söylesem .Kelimeler boğazımda tıkandı, düğümlendi artık.Diyecek birşey bulamıyorum.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com