Ana Sayfa EKONOMİ, Güncel, GÜNDEM, ÖZEL HABER, ŞEHRE BAKIŞ, Uncategorized 4 Ocak 2023 726 Görüntüleme

ELAZIĞ ESNAF ODA BAŞKANLARI’NDAN EYT AÇIKLAMASI: ”EYT BAĞ-KURLU ESNAFI DA KAPSASIN”

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT’lilerle ilgili açıkladığı paket bir çok kesimde olumlu yankılarını sürdürürken, SGK ve Bağ-Kur’lu emeklilerin aynı şartlarda emekli olamaması Bağ-Kur lu EYT’li esnaflar tarafından tepki ile karşılandı. Konu ile ilgili olarak Elazığ’da çeşitli esnaf oda başkanlarından tepki geldi.

EYT’lilere yönelik düzenlemenin yankıları devam ederken, Bağ-Kur’lu EYT’liler için netlik kazanmaması Elazığ’daki esnaf odalarının tepkisine yol açtı. Konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda:” EYT’düzenlemesi SGK lı çalışanlar için bir müjde olurken, yıllarca çalışıp Bağ-Kur’unu yatıran esnafları da kapsamalıdır.Esnafın yanında çalıştırdığı, SGK’sını yatırdığı personel 5 bin günde emekli olurken Bağkur’unu yatıran esnafın 9 bin günde emekli olması kabul edilemez bir durumdur” dediler.

ELAZIĞ ESNAF VE SANATKARLAR KARMA ODA BAKANI ALBAYRAK: SSK’LILAR 5 BİNGÜNDE EMEKLİ OLUYORSA, BAĞKUR’LULAR DA 5 BİN GÜNDE EMEKLİ OLMALIDIR

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar karma Oda Başkanı Hakan Albayrak, Bağ-Kur’lu esnafın da 5 bin günde emekli olacak şekilde düzenlemeler yapılmasını istediklerini dile getirdi. Albayrak:
”Bağkur’ lu esnaflarımız zaten TESK’e bağlı TESK’e bağlı olduğu için de biz TESK’le bunu görüştük. Onlar da dün akşam bize mesaj attı bu konuda çalışmalar yaptıklarına dair. İstiyoruz ki sigortalar 5 bin günde emekli oluyorsa, Bağ-Kur’lular da 5 bin günde emekli olsun. Niye 5 bin gün emekli olsun? Bugün bizim yanımızda çalışan bir vatandaşın sigortasını biz yatırıyoruz. O adam 5 bin günde emekli oluyor. Ben 9 bin günde emekli oluyorum. İnşallah tabi bunun yasasını çıkaracaklar. Belki bunu da içine koyabilirler. Biz bunu tam bilmediğimiz için bir şey diyemiyoruz. Ama buna karşıyız. İsteriz ki sigortalılarla aynı ayarda olalım, onların 5 bin günse bizim de 5 bin gün olsun. Ona göre de olacağına inanıyoruz, çalışmalar var yani.” dedi.

ELAZIĞ BAKKALLAR VE TEKEL BAYİLERİ ODA BAŞKANI TOP:ESNAF OLARAK İŞLETMELERİMİZİ KAPATIP BİR YERLERDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Elazığ Bakallar ve Tekel Bayileri Oda Başkanı Cebrail Top da asgari ücret artışı ile esnafın zaten yükünün arttığını , bunun yanında artan Bağ-Kur primini de ödeyemeyecek hale geldiklerini belirterek:” Böyle bir şey olamaz Yani senin yanında çalıştırdığın eleman senden önce emekli olacak. O zaman biz gideceğiz, bir yerlerde çalışmak zorunda kalacağız .İşletmelerimizi kapatıp, gidip bir yerlerde çalışmak zorunda kalacağız.” dedi.
Cebrail Top açıklamalarına şöyle devam etti:

”Hepimizin bildiği gibi Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra esnaf teşkilatı şu anda Çok karamsar ve üzgün. Onu belirtmek istiyorum. Türkiye’deki oda başkanlarımızla da istişare halindeyiz şu anda. Genel başkanımız da bu konuda bir çalışma yapıyor. Şimdi şöyle bir durum var. Bizlerin yanında çalışanlar 7 bin 200 iş gününde emekli oluyor. Biz iş verenler 9 bin iş gününde emekli oluyoruz.

Yıllardan beri biz bunu tüm siyasilere, kamuoyuna, basına, siyasi iktidara, milletvekillerine, herkese söyledik. Bir öyle bir durum var; bir de asgari ücretin artmasıyla bizim SGK ve Bağ-Kur primlerimiz de çok arttı. Bir de böyle bir durum var. Şimdi ekonomik kriz içerisinde esnaflarımız sıkıntı çekerken, bir de bu engel çıktı. Bununla ilgili çalışma yapmamız lazım, sesimizi siyasi iktidara ulaştırmamız lazım. Bir an evvel bu konuda mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz biz de. Böyle bir şey olamaz Yani senin yanında çalıştırdığın eleman senden önce emekli olacak. O zaman biz gideceğiz, bir yerlerde çalışmak zorunda kalacağız .İşletmelerimizi kapatıp, gidip bir yerlerde çalışmak zorunda kalacağız.

EVSEN: BU RESMEN ESNAFIN ÇÖKÜŞÜ DEMEKTİR

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen de konuyla ilgili yapılan düzenlemeye Bağ-Kur’lu esnafın da dahil edilmesini istedi. Evsen TESK başkanına da seslenerek:” İlk defa sizin makamınıza bu esnafın ihtiyacı var. Gelin bu makamın gücünü esnaf için kullanın. Açıklama ve desteğinizi bekliyoruz. ” dedi.

Evsen açıklamasını şöyle sürdürdü: ”Hükümetimiz 2022 yılının son haftasında EYT mağdurları ile ilgili güzel bir müjde verdi. Bizler de bu müjdeye istinaden iki günlük bir sevinç yaşadık, esnaf oda başkanları ve esnaflar olarak. Yalnız gelinen süreçte gördük ki bu müjde sadece SSK’lı çalışanları kapsıyor. Bu da ne demek? Esnaf olarak biz Bağ-Kur’umuzu yatırıyoruz, yanımızda sigortalı çalışan insanlar 5 bin günde emekli oluyor. Biz 9 bin günde emekli oluyoruz.Bu resmen esnafın çöküşü demektir. Bu esnaf hemen emeklilik hakkından oldu, hem de 3 bin 450 liraya çıkacak bir Bağ-Kur primi ödemesiyle karşı karşıya kaldı.

 

”KARAR MECLİSE GİTMEDEN ESNAFIMIZ BİR MÜJE BEKLİYOR”

Hükümetimiz gerçekten güçlü. 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı tanıdı. Bunların da başvurusu sayısı 900 bin kişide kalacak. Bunlarda esnafı kapsayan kişi sayısı 225 bin. 99 yılı öncesi EYT’yi kapsayan 225 bin kişinin de bu şartlarda ayrım yapılmaksızın emekli olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatı vardı. İnşallah bu uygulanır. Karar meclise gitmeden esnafımız bu konuda bir müjde bekliyor. Resmi Gazete’de yayınlanmadan.

TESK BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR: ”MAKAMINIZIN GÜCÜNÜ ESNAF İÇİN KULLANIN”

Bu konuda TESK başkanımız var. Ankara’da istediği bakanla, hükümetle, muhalefetle görüşebiliyor. TESK başkanımıza sesleniyoruz; Sayın Genel Başkanım. 30 yıldır bir makamınız var. İlk defa sizin makamınıza bu esnafın ihtiyacı var. Gelin bu makamın gücünü esnaf için kullanın. Açıklama ve desteğinizi bekliyoruz.

”25 ODA BAŞKANIYIZ, DIŞARI ÇIKIP ESNAFLA KONUŞAMIYORUZ.ESNAF ÇÖKÜŞ YAŞIYOR”

Yazık, bugün Elazığ’da 25 tane oda başkanı sokağa çıkamıyor, esnafı gezemiyor. İki esnaftan biri bugün bu sıkıntıdan muzdarip. Gerçekten adamlar çöküş yaşıyor. Hani diyoruz ya depremi yaşadık, pandemi yaşadık, ekonomik krizi dedik. Bu sefer insanların umudu gitti. Umudu gittiği için bir mağduriyet yaşıyor. Bağ-Kur ne demek? İnsanların hayat sigortası demek. İnsanların bir bakıma hayatını gerçekten idame ettirmesi için bir garanti demektir. Fakat şimdi 9 bin günle, 58-60 yaşında emekli olacaklar. Bu insanların artık bir umudu kalmadı. Buna esnafın mağduriyeti, yıpranma payı artık ne ekleniyorsa eklensin. Esnafın bu konuda mağduriyeti giderilsin. Dediğimiz gibi bu şekilde olursa, bizler oda başkanları olarak gerçekten sokağa çıkamıyoruz. Hükümetimizin yetkililerine sesleniyoruz. 225 bin esnaf devletimiz için çok büyük bir rakam değildir. İnşallah esnaf da 5 bin günle emekli olur. Biri 5.bin, bini 7 bin, biri 9 bin günle emekli olmasın.Gerçekten çok yorucu oluyor. 9 bin gün gerçekten esnaf için öldürücü bir karardır. İnşallah EYT mağdur olmaz esnaf.

ELAZIĞ LOKANTACILAR VE TATLICILAR ODA BAŞKANI TARHAN: KENDİ PRİMİNİ ÖDEYEREK 9 BİN İŞ GÜNÜNE TAKILAN ESNAF DA EYT KAPSAMINA ALINMALIDIR

Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Oda Başkanı Zülfü Tarhan da esnafın kendi primini, vergisini ödeyen ve  devlete yük olmayan bir kesim olduğunu dile getirdi. Tarhan, EYT’nin esnafı da kapsamasını istediklerini söyleyerek ,esnafın  yanında çalıştırdığı personelin primini yatırarak 5 bin günde emekli ettiğini ama kendisinin 9 bin prim gününe mahkum edildiğini belirterek şunları söyledi:
”EYT’nin açıklanması toplum tarafından sevinçle karşılanmıştır. Ancak biz bu EYT açıklamasının, bütün toplumu kapsayıcı bir şekilde olacağını düşünmüştük. Bunu düşünürken tabii ki SSK’sını  yatıran çalışanları kapsaması bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Çünkü aynı şekilde EYT’ ye takılı kalıp, emekli olamayan bir sürü esnafımız var. Takdir edersiniz ki esnaf şehirlerin ve ülkenin, toplumların yapısında mihenk taşıdır. Devlete çok fazla yükü olmayan, hatta devlete daima katkı sağlayan, istihdama katkı sağlayan, ekonomisine katkı sağlayan kesimdir. Maaş zorunluluğu olmayan, vergi vererek devletine katkıda bulunan, ekonomisine katkıda bulunan, kesim olduğundan dolayı çok fazla devlete yükü, maliyeti olmayan kesimdir.

HÜKÜMETTEN İSTEĞİMİZ BAĞ-KUR YATIRAN ESNAF DA EYT KAPSAMINA ALINSIN

EYT’ açıklanmasının , işin açıkçası esnafımızı da kapsamasını beklerdik. Düşünün günleri tamam, yıllarca bir şekilde primini ödemiş, devlete vergi vermiş, hiç bugüne kadar devlete yük yüklememiş esnafımız, bugünkü şartlarda emeklilik hakkını kazanamıyor. Ama yanında çalışan ustası, işçisi emekli olurken, kendisi 9 bin prim günü ve 25 yıllık hizmet süresine takılı kalıyor. Bununla ilgili tabii ki hükümetten istediğimiz; bu EYT kapsamına Bağ-Kur yatıran esnafımızın da alınmasıdır.

HAVABULUT: EYT İMKANLARI BAĞ-KUR’LU ESNAFA DA SUNULMALI

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Oda Başkanı Mehmet Havabulut da Bağ-Kur’lu esnafın EYT kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. Havabulut, şunları söyledi:

”Cumhurbaşkanımız kısa bir süre önce EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. EYT mağdurları emeklilik koşullarını sağladıklarından dolayı emeklilik haklarını kazandılar. Ama EYTt’lilere verilen bu haber herkesi sevindirdi. Ama biz Esnaf Odaları başkanlarının ve odalardaki esnafların bir kısmını da üzdü. Nedir bunlar? Bizim esnaflarımız hem işveren statüsünde oluyor, hem yanında eleman çalıştırıyor eleman çalıştırdığı gibi 5.000 gün üzerinden sigortaları yattığı zaman emekli ediyor ama iş veren Bağ-Kur’ lu esnafımızın priminden dolayı emeklilik hakkı kazanamadığı gibi bir de yaşa takılarak uzun vadede mağduriyetler yaşıyorlar.  EYT ‘liler 5 bin  prim gününü doldurup emekli olurken, Bağ-Kur  yatıran esnaf neden emekli olmasın? Yani kısacası EYT ye sunulan imkanların bizim Bağ-Kur esnafına da sunulmasını istiyoruz.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com