Ana Sayfa EKONOMİ, Güncel, GÜNDEM, SİYASET, Uncategorized 4 Şubat 2023 2099 Görüntüleme

SÖNMEZ: ÇALIŞANI 5 BİN GÜNDE EMEKLİ OLURKEN, ESNAF YILLARCA BEKLEYECEK.BUNA ADALET DENİLEBİLİR Mİ?

Milyonlarca vatandaşı  ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kademeli prim sistemiyle kabul edildi.

İktidar ve muhalefet arasında tartışmalara yol açan EYT düzenlemesi TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. EYT düzenlemesinde özellikle Bağ-Kur’lu esnaf ve çiftçilerin kapsama alınmaması tepkiye yol açarken, yaş şartının kaldırılması ve 8 Eylül 1999 yılı öncesinde SGK girişi olanların emekli edilmesini öngören kanunla 2.2 milyon kişinin yıl içinde emekli olması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak Avukat İrfan Sönmez EYT düzenlemesine dair HARPUTTİMES Hber’e bir değerlendirmede bulundu. Yaptığı açıklamada yapılan düzenleme ile SGK’lılara başka, Bağ-Kur’lulara başka, Memurlara başka uygulama yapılmasını eleştiren Sönmez; ”Esnaf ile memurun prim gün sayısı çok yüksek tutulmuş. İşverenin yanında çalışan emekli olurken, esnaf emekli olmak için yıllarca bekleyecek buna adalet denilebilir mi? ” dedi.

EYT’ ‘lilere verilmiş hakların gecikmeli de olsa doğru bir teşebbüs oldyunu ifade eden Sönmez, muhalefetin bu aşamadaki tutumunun iktidarı böyle bir düzenlemeye teşvik ettiğini söyledi. 2023 seçimleri öncesinde iktidarın seçimi kaybetme riskine karşılık bu düzenlemeyi yaptığını belirten Sönmez, bu işin yapılmış görünmek için yapıldığını, tüm yönleri ile planlı bir şekilde düzenlenmeden oldu bittiye getirildiğini ifade etti. Herkesin 5 bin 975  güne kadar yükselen prim gün sayısının 5 bin güne düşürülmesi gerektiğini de belirten İrfan Sönmez, düzenlemedeki en önemli eksikliğin özellikle Bağ-Kur’lu esnaf ve çiftçiyi kasamaması olduğunu belirtti.

BU İNSANLARI BU KADAR MAĞDUR ETMEYE, HAYALLERİYLE OYNAMAYA GEREK YOKTU

Sönmez sözlerine şöyle devam etti: ”EYT’lilere gecikmeli de olsa haklarının verilmesini doğru bir teşebbüs olarak görüyorum. Bu insanları bu kadar mağdur etmeye, hayalleriyle oynamaya gerek yoktu. EYT’lilerin haklarını almaları kolay olmadı. Muhalefetin ısrarlı takibi, EYT’lilerin örgütlülüğü ve seçim sathına girmiş olmamız iktidarı retçi tavrından vaz geçmeye mecbur etti. İşte bunun için illa demokrasi diyoruz. Muhalefet olmasaydı bu düzenleme olur muydu? Olmazdı. EYT’lilerin örgütlülüğü, gayreti olmasaydı yine olmazdı. İktidar seçimi kaybetme riski ile karşı karşıya kalmasaydı bu düzenlemeyi yapmazdı. Seçim de, muhalefet de, sokağa çıkıp barışçıl yollarla hak aramak da demokrasinin sağladığı bir imkandır. Onun için asla demokrasiden vazgeçmemeliyiz.

İŞVEREN KENDİ PRİMİNİ YATIRIRKEN, ÇALIŞAN, DAHA ERKEN EMEKLİ OLACAK

KAncak düzenlemede umduğunu bulamayanlar da var. SGK’lılara başka, Bağ-kurlulara, memurlara başka prim sayısı uygulamak doğru değil. Esnaf ile memurun prim gün sayısı çok yüksek tutulmuş. İşverenin yanında çalışan emekli olurken, esnaf emekli olmak için yıllarca bekleyecek. Buna adalet denilebilir mi? Ayrıca komisyondan geçen düzenlemede beş bin prim gün sayısı da dikkate alınmamış… Kademeli prim gün sayısı ile birlikte birçok kişi beklemeye prim ödemeye devam edecek..,

DÜZENLEMEYE RAĞMEN MADURİYETLER DEVAM EDECEK
Düzenlemede adalet ve eşitlik ilkelerine uyulmadığı için mağduriyetler kısmen de olsa devam edecek. Devlet her tasarrufunda dokunuşunda adil olmalıdır. SGK’lıya beş bin gün yeterken, Bağ-Kurlu’ya 9 bin gün prim şartı koşmak anlaşılır gibi değil. Umarım genel kurulda yasanın arızaları, olumsuzlukları giderilir, beklentileri karşılayan bir metin ve düzenleme ortaya çıkar…”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com