Ana Sayfa GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI, Uncategorized 12.02.2023 816 Görüntüleme

AYLİN SOLMAZ YAZDI: NEDEN?

Neden?
İki yıkıcı deprem yaşadık ve 29 bin 605 canımızı kaybettik. Ölü sayısını yazarken bile yutkunamıyorum. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak yaşananlara isyan ediyorum. Ve bende herkes gibi haklı olarak şu soruları sormak istiyorum Türkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen neden gerekli önlemleri alınmadı? Neden bu konuyu yöneticilerimiz gündemlerine dahi getirmediler? Ülkemizdeki jeoloji uzmanlarının hazırladığı projeler neden reddedildi? Bizler Göçük altında binlerce insanımızı kaybettik. Bu ülke tarihinin en büyük acısını yaşıyor. Zamanında Yerleşim yerlerimiz dirençli hale getirilmiş olsaydı, Üniversitelerimizde jeoloji ve jeofizik bölümlerine destek verilmiş olsaydı, Hatay’da 7-8 sene önce hazırlanan deprem raporu dikkate alınmış olsaydı eğer bizler şu anda binlerce insanımızı kaybetmiyor olurduk.
Bilimin ışığında ilerleyelim!
Ben Japonya deprem uzmanın sosyal medyada bir konuşmasına denk geldim. Söyledikleri canımı o kadar acıttı ki uzman diyor ki: ‘’ Siz deprem olduğunda dua ediyorsunuz bizde dua ediyoruz. Fakat bizim sizden farkımız biz deprem olmadan önce gerekli önlemleri alıyoruz’’ . Bizde ise değil önlem almak deprem gerçeği tamamen yok sayılıyor. Diğer ülkelerde neden bu kadar fazla can kayıpları olmuyor? Çünkü diğer ülkeler kendi topraklarına uygun depreme dirençli binalar inşa ediyorlar. Bugün Hatay’ın Erzin ilçesinde kaçak yapıdan uzak durulduğu, imar denetimleri yapıldığı için tek bir bina bile yıkılmadı. Biz orada tek bir canımızı bile kaybetmedik. Bakıldığı zaman bizler için o kadar önemli bir örnek ki. Lütfen artık deprem gerçeğini dikkate alın. Beklenen İstanbul depremini ciddiye alın. İstanbul’ da çok fazla çarpık kentleşme var. Şu anda İstanbul’da depreme dayanıklı olmayan binalarda insanlarımızın oturmaması gerekiyor. Gerekli denetimlerin yapılması gerekiyor. Depremdir işte, doğal affettir ne yapalım gibi bahanelerin arkasına saklanılması beni çıldırtıyor. Diğer ülkelerde depremi yaşıyor orada yaşayan insanlar oranın yöneticileri neden saçma sapan bahanelerin arkasına saklanmıyor. Diğer ülkelerde deprem sayılmayan sarsıntılar bizim ülkemizde ölümlere yol açıyor.
Yaşadığımız bu korkunç felaketin üstüne bide eğitime ara veriyorlar. Akıl alır gibi değil. Bir ülkeyi ayakta tutan eğitimdir siz eğitime ara vereceğinize jeoloji, jeofizik bölümleri öğrenci bulamıyor. Bu sorunla ilgilenin. Halkımızı bilinçlendirin, gerekli önlemleri alın.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com