Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 20 Mart 2023 1024 Görüntüleme

KIZILKAYA “DEPREMİN İLK ANINDAN İTİBAREN GÖNÜLLÜLERİMİZ İLE SAHADAYDIK”

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremleri, Elazığ’ın da dahil olduğu 11 ilde büyük yıkıma sebep olmuştu. Depremlerin ardından on binlerce insan hayatını kaybederken sayısı yüzbinleri bulan insanımız mağdur oldu. Depremin ilk anından itibaren tüm STK’lar vatandaşlarla el ele vererek deprem bölgelerinde depremzedelere  yardım için canla başla çaba gösterdiler.

Deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerde ülkenin en büyük yardım kuruluşlarından birisi olan Kızılay da deprem bölgelerinde, depremzedelere yardım etmek için çalışanları ve gönüllüleri ile sahadaydı.

Depremde tek yumruk olan Elazığ Halkının Kızılay, AFAD ve tüm STK lar aracılığı ile deprem bölgelerine yardım için gösterdiği çabalar büyük bir takdir kazandı.

Depremin ilk olduğu günden itibaren özellikle Malatya’da yoğun yardım faaliyetleri yürütmek için sahada olan Kızılay Elazığ Şube başkanı Rahman Kızılkaya ile yapılan çalışmalar hakkında konuştuk. HARPUTTİMES Haber’e konuşan Kızılkaya, Kızılay Elazığ şubesi olarak depremin ilk olduğu günlerde deprem bölgesinde, sonrasında da Elazığ’da depremzedelere her anlamda yardım etmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Depremin olduğu andan itibaren deprem bölgesi Malatya’da büyük bir gönüllü ekiple çalıştıklarını belirten Kızılay Elazığ Şubesi başkanı Rahman Kızılkaya, o günlere dair yapılan çalışmaları anlattı. Kızılkaya: ”Büyük acılar yaşatan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Geride kalan yaralılara acil şifalar, vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Ne yazık ki büyüklüğü ve etki ettiği alan itibarı ile çok büyük bir afet yaşadı ülkemiz. Sadece ilk günlerde enkaz arama kurtarma çalışmaları değil, sonrasında da yaraların sarılması adına çalışmalar yürüten büyük bir yardım kuruluşuyuz. Kızılay Elazığ Şubesi olarak depremi yaşadığımız  gün, sabah 06.30 itibarıyla gönüllü ve çalışan arkadaşlarımızla birlikte deprem bölgesinde hareket ettik. Malatya’ya teçhizatlı bir şekilde yola çıktık. İlk etapta bir tır yardım malzemesi ve mobil mutfağımızla birlikte hareket ettik. Dolayısıyla orada Elazığ Şube olarak ilk çorbamızı Malatya’da depremzedelerimize sabah saatlerinde dağıtmaya başladık.

Tabii ki o esnada depremin büyüklüğü hakkında, nasıl bir yıkıma sebep olduğu hakkında tam bir bilgi sahibi değildik. Saatler ilerledikçe depremin 11 ildeki yıkıcılığı hakkında bilgiler gelmeye başladı. Tabi genel müdürlüğümüz, genel başkanlığımızla sürekli istişare halinde idik. Ve bizim Malatya’da sabit kalmamız uygun görüldü.  Diğer illerle de koordine halinde çalıştık. Elazığ’dan Malatya başta olmak üzere Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a toplamda 20 kamyon ve 9 tır yaşam malzemesi, gıda malzemesi, hijyen, temizlik ve barınma malzemesi gönderdik. Bu yardımlar,  hem Kızılay’ın kendi deposunda olan malzemeler, hem de vatandaşlarımızın bir hafta- on gün içerisinde yaptıkları bağışların bizlere ulaşması ile elde ettiğimiz yardımlardır. Ki bu yardımlar hala devam etmektedir.” dedi.

AFET BÖLGESİNDE BİZİM İÇİN EN KIYMETLİ OLAN ŞEY, GÖNÜLLÜLERİMİZDİ

Yardımlaşma duygusu bizim ülkemizde çok üst düzeyde bir duygu. tabi burada da bizim için çok önemli, çok kıymetli olan bir şey var ki İ o da gönüllülerimiz. Deprem bölgesinde ekiplerimizle birlikte 3 bin 700 gönüllümüzle çalıştık. Vatandaşlarımızın hemşerilerimizin bölgeye yardım etmek amaçlı bize verdikleri destek çok önemliydi. Kayıtlı 3 bin 700 gönüllü hala orada çalışmalara  devam etmekteler.

Türk Kızılayı Elazığ Şubesi olarak bizler ilk iki hafta içinde 3 bin 700 gönüllümüzü transfer ettik deprem bölgesine.  Gönüllerimizden hala orada görevine devam ederler var.  80 otobüs ve  minibüsle bu gönüllerimiz her gün deprem bölgesine gidip gelerek, depremzedelerin yaralarını sarmaya, onlara omuz vermeye, ihtiyaçlarını gidermeye çalıştılar. Kimisi enkaza koştu, kimisi yaralarını sarmaya çalıştı, kimisi gıda malzemesi dağıttı. İlk 2 haftadan sonra bu sefer de Elazığ’daki Kızılay  ekibimiz ve gönüllülerimiz, Adıyaman bölgesindeki çalışmalara destek olmak amacıyla oraya gitti. Oradaki depremzedelerimize el uzatmak yaralarını sarmak ihtiyaçlarını gidermek için. Ellerimiz ellerinden geleni yaptı ekiplerimiz.

Depremin 16-27. gününden itibaren de Elazığ’da yardım çalışmalarına devam ediyoruz. Çünkü deprem beraberinde büyük bir göçü de getirdi. Depremzedeler çevre illere göç etmeye başladılar. Onun dışında kendi ilimizde de binaları ağır hasar alan vatandaşlarımız mevcut. Bugün itibarıyla Elazığ merkez şubesi olarak 12 bin  vatandaşımıza el uzattık vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu merkezde yaptığımız çalışmalarla birlikte, eş zamanlı olarak Baskil ve Keban, Kovancılar, Arıcak temsilciliklerimiz de kendi bölgelerinde depremzede  vatandaşlara yardım elini uzatıyoruz. İlçelerimizde de  Elazığ merkezde yaptığımız gibi başta giyim olmak üzere bütün ihtiyaçlarını gidermek için canla başla çalışıyorlar.

KIZILAY EKİPLERİ SADECE GÖREV OLARAK DEĞİL, BÜYÜK BİR ÖZVERİ VE YARDIMLAŞMA DUYGUSUYLA ÇALIŞTILAR

Kızılay ekipleri ve Kızılay gönüllülerinin deprem bölgesinde sadece görev bilinciyle değil, büyük bir özveri ve yardımlaşma duygusuyla da çaba gösterdiğini ifade eden Rahman Kızılkaya, depremin ilk günlerinden sonra Elazığ’a ve ilçelere büyük bir göç yaşandığına dikkat çekerek, bundan sonraki süreçte özellikle Elazığ ve ilçelere göç eden vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapacaklarını belirtti. Kızılkaya:” Ekiplerimiz ve gönüllülerimiz, sadece çalışmak ya da görev bilinciyle değil, beraberinde büyük bir özveriyle, isteyerek yardım duygusunun perçinleştiği duygularla çalıştılar. Şahsım adına her birine yürekten teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

ELAZIĞ’A GÖÇ EDEN VE İLÇELERİMİZDE OLAN DEPREMZEDE VATANDAŞLARIMIZA YARDIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Ne yazık ki evini kaybeden on binlerce vatandaşımız var. Malatya’dan Elazığ’a ciddi anlamda bir depremzede göçü oldu.  Başta Baskil olmak üzere Keban Ağın Merkez ve diğer ilçelerde Bununla birlikte biz Elazığ merkez olarak, kendi şubemiz olarak Elazığ’a gelen depremzedelere hizmet etmek için depremin 15- 16 gününden sonraki günlerde Elazığ’da kalmayı ve buradaki depremzedelere yardım yapmayı amaçladık. Hala da yardımlarımız devam ediyor
Başta giyim olmak üzere gıda, barınma alanı, hijyen ürünleri  gibi konularda destek veriyoruz. Sadece Elazığ merkez şube olarak 12 bin vatandaşımıza giyim desteği verdik. Gıda, çocuk bezi, mama gibi vatandaşın ihtiyaç duyduğu, öncelikli yardımları kendilerine ulaştırıyoruz. Bu çalışmalarla birlikte eş zamanlı olarak Baskil’deki Keban’daki temsilciliklerimiz, Kovancılar Palu ve Arıcak’taki temsilciliklerimiz kendi bölgelerinde gelen depremzede vatandaşlara aynı yardımları devam ettirmektedirler. Başta giyim olmak üzere, imkanlarımız ölçüsünde elimizden geleni yapıyoruz.

ELAZIĞ’DA 65 İLA 70 BİN CİVARINDA DEPREMZEDE VATANDAŞIMIZ BULUNUYOR

Depremler sonrasında Elazığ’a resmi olarak 43 bin civarında depremzede göçü olduğunu kaydeden Kızılkaya, kırsal kesimdeki rakamlarla birlikte bu göç sayısının 65-70 bini bulduğunu söyledi. Kızılkaya, Elazığ’da çadırda kalan vatandaş sayısının yok denecek kadar az olduğunu da söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
” Resmi olarak Elazığ’da 43 bin adet depremzede olduğu belirlenmiş, ilçe ve kırsalda 33 bin, şehirde sosyal tesis ve yurtlarımızda da 9 bin  civarında vatandaşımız var. Resmi olarak toplamda 43 bin  görünüyor. Ama kırsaldakiler jandarmanın kaydı altındalar. İl merkezindekiler de polis bölgesi olduğu için kayıt altına alınmamıştır. Gayriresmi olarak 65 ila 70 bin arasındaki bir depremde de vatandaşımızın Elazığ’da barınma ihtiyacını olduğunu biliyoruz

Biz dayanışmanın en önemli şey olduğunu, bu depremde gördük. Şu anda deprem bölgelerinde vatandaşlarımızın  en büyük ihtiyacı barınma alanları. Çadırlarda hayatlarını idame ettirmeye çalışan insanlarımız var. Vatandaşlarımızdan öncelikli olarak gıda ve hijyen malzemelerini istiyoruz. Bir de bunun dışında nakdi yardımlarında değerli olduğunu bilinmesini istiyoruz. Kısa süre içerisinde şu anda başladı ama  aşama aşama kalıcı barınma alanı dediğimiz konteyner kentlere geçtiğinde yine bu insanlarımızın uzun süre kalacaklar. Çünkü deprem çok uzun bir alana etkiledi konutlar yapılana kadar konteyner kentlerde uzun bir sürede destek olup kol kanat germek zorundayız .Devletimiz var olsun yalnız bırakmıyor ama bizler de millet olarak sivil toplum örgütleri ve yardım kuruluşları olarak bu vatandaşlarımıza el atmamız gerekiyor.

ELAZIĞ’DA DEPREMZEDE VATANDAŞLARIMIZ, KALICI BARINMA ALANINDA KALIYORLAR

Şu an Elazığ’da çadır kent yok.2020 depreminden kalan konteyner kentlerimizde depremzedelerimizi yerleştirdik Doğukent, Kırklar Mahallesi ve Aşağıdemirtaş bölgelerinde bulunan konteyner evlerimize AFAD ve valiliğin kontrolünde buraya yerleştirdik. Ancak kırsalda Palu, Arıcak, Kovancılar gibi ağır hasarlı çıkan binalarda kalan vatandaşlarımızın, jandarma ve kaymakamlık marifeti ile onların hayatı söz konusu olduğu için evler boşalttırıldı. Buralarda kısmen ilçelerimizde çadırlar var ama toplu barınma alanı yok. Vatandaşımızın çok az sayıda  konakladığı çadırlar var. Şunu söyleyeyim: gelen vatandaşlarımız KYK yurtlarında ve ve sosyal tesislerde kalıyorlar. Elazığ’da depremzede yurttaşlarımız kalıcı barınma alanındalar.  Elazığ için konuşuyorum. Çadır kentte  yaşamını idame ettiren vatandaşımız yok.

 

ÜLKEMİZİN BİRLİK VE BERABERLİK DUYGUSU HER ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELECEKTİR.

Ülkenin yaşadığı deprem sonrasında birlik ve bütünlük duygusunun yardımın her aşamasında deprem bölgesinde hissedildiğini de ifade eden Kızılkaya sözlerine şöyle devam etti:

”Milletimiz yangında, afet anında, savaşta.. Her zor anında birlik olmayı başarabilmiş, zorluklar karşısında yek vücut olmuş bir millettir. Keşke bu afet olmasaydı diyoruz ama yaşanan bu büyük felakette de birlik duygumuzu hiç bir şeyin zedeleyemediğini gördük. Kızılay olarak, depremin ilk gününden itibaren deprem alanında, gönüllülerimizle, ekiplerimizle birlikte sahadaydık. Ve olmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin en büyük yardım kuruluşu Kızılay vatandaşlarımızın katkısı ve güveniyle daha da güçlenecek.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com