Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, ŞEHRE BAKIŞ, Uncategorized 25 Mart 2023 421 Görüntüleme

EKKOB BAŞKANI FERHAT EVSEN:’’ELAZIĞ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ AMA BU KAPSAMA ALINMADI’’

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra 11 ilde büyük yıkımlar meydana geldi. 2020 yılında yaşadığı depremin yaralarını sarmaya çalışan Elazığ’da yaşanan Maraş depremleri binlerce binada ağır hasar meydana geldi. Hasarlı binaları boşalmak zorunda kalan esnaflar, yeni işyeri bulmakta zorlanıyorlar. İşyeri bulanlar da yüksek kira fiyatlarından dolayı mağduriyet yaşıyorlar.

EKKOB BAŞKANI FERHAT EVSEN:’’ELAZIĞ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ AMA BU KAPSAMA ALINMADI’’

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası (EKKOB) Başkanı Ferhat Evsen de depremler sonrası Afet Bölgesi ilan edilen Elazığ’da esnafın Afet Bölgesi ilan edilen illerde olması gereken hiçbir kolaylıktan faydalanamadığını belirtti. Evsen,Elazığ2ın Afet Bölgesi ilan edilmesiyle ilgili bir mağduriyet yaşadığını belirtti. Depremde yıkılan veya ağır hasar alan binalardaki esnaflara herhangi bir yardım yapılmadığını da dile getiren Evsen, şunları söyledi:

‘’6 Şubatta ülkemizde meydana gelen depremle birlikte çok büyük bir afet oldu. Depremden dolayı 11 il etkilendi. Fakat Elazığ afet bölgesi kapsamına alınmadığı için, ilk günkü açıklamada 11 ilden kabul etmediği için, bu konuda o günden bugüne herhangi bir faydasını görmüş değiliz. Gerçekten afet bölgesi resmi olarak artık 11 il olarak açıklansa bile, Elazığ’ın bu 11 ilin dışında kaldığını yetkilere duyurmak istiyoruz. Nereye başvurduysak, ilk etapta açıklanmadığı için, her zaman 10 il olarak kapsama alındı. Elazığ bu konuda mağdur edildi. Bu mağduriyetin sonucunda da hasar tespit çalışmaları ilimizde başladığında, yaklaşık 14 bin konut ağır hasarlı tespit edildi. Bunlara bağlı olarak da sadece odamıza ait 40’a yakın iş yeri ağır hasarlı çıktı. Bu esnaflara herhangi bir taşınma yardımı, kira yardımı ve benzeri yardımlar yapılmadı.

Hasar tespit çalışmalarından sonra da esnaflarımız başka yerlere taşınmak zorunda kaldı. Ve bu konuda, kiralar konusunda mağduriyet yaşıyorlar. Şu anda yüksek kiralardan dolayı büyük mağduriyet yaşıyorlar.

‘ESNAF EMEKLİ MAAŞI İÇİN DEĞİL,  BAĞ*KUR PRİMİNİ ÖDEYEMEZ HALDE OLDUĞU İÇİN EMEKLİ OLMAK İSTİYOR’’

EYT’de bir müjde bekliyordu esnaf. SSK’da çalışanları kapsayan bu müjde, maalesef Bağ-Kur’lu esnafları kapsamadı. 9 bin gün prim olarak bakanın dediği adaletsizlik hala devam ediyor. Bu konuda, torba yasa çıkmadan inşallah esnafın Bağ-Kur mağduriyeti giderilir. Yetkililere sesleniyoruz. Esnaf bu konuda yalnız, esnaf sahipsiz, esnaf tek kaldı. Bağ-kur primi artık esnafın artık ödeyebileceği bir rakam değil. 3 bin 450 lira emekli maaşı almaktan vazgeçti. İnsanlar en azından Bağ-Kur primi mağduriyetinin giderilmesini istiyorlar. Bu EYT’den esnaflar faydalanmak istiyor. Bağ-Kur priminden emekli olmak için 11 ile eşitlik sağlanarak, borçlar ve ödemelerle ilgili, dediğimiz gibi afet bölgesi ilan edilmediği için, tüm borçlar ve ödemelerimiz 6 ay sonra peşin ödenecek şekilde düzenlendi. Bazı kısımlarda sadece Bağ-Kur’da erteleme oldu.  Diğerlerinde, banka kredilerinde herhangi bir erteleme olmadı. Bu konuda da esnaf bu deprem sürecini yaşadığı için zorluk çekiyor.

‘’ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ GİBİ GİDERLER ESNAFIN ÖDEYEBİLECEĞİ RAKAMLARIN DIŞINA ÇIKTI’’

Elektrik, su, doğalgaz gibi giderler esnafların ödeyebileceği rakamların dışına çıktı. Çok büyük zamlar var. Bu zamların yansıması da esnafın işine yansıyor. İnsanlar iş yerinde elektrik, su doğalgaz da kullanamayacak seviyeye geldiler. Kaloriferlerini yakamıyorlar. Dediğimiz gibi bu esnaflar mağdur. Esnafın mağduriyetinin, sesinin, duyulması lazım. Destek verilmesi lazım Faizsiz krediiya da başka bir şey, neyse bu insanlara destek olunması lazım. İnsanlar iş yapamaz durumda. Esnaflar mağdur durumda. EYT konusunda bir an önce mağduriyetleri giderirsin.

‘’YENİ TİCARİ ALANLAR VE RUHSATLAR KONUSUNDA ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE YAPILSIN’’

Bu kiralarla ilgili ticari alanlar bir an önce yapılsın. TOKİ’lerdeki ruhsat sorunları ile ilgili çalışmalar yapılsın ve esnafın mağduriyeti giderilsin. 11 İlin afet bölgesi ilan edilmesi konusunda Elazığ mağdur oldu. Bu konularda yetkililer destek versinler, bu esnafın kimsesiz, tek bırakmasına, sahipsiz bırakılmasına gerek yok.’’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com