Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 29 Mart 2023 326 Görüntüleme

ELAZIĞ GIDACI İŞ ADAMLARI DENETLEME KURULU BAŞKANI MUSTAFA DAŞ : NORM BİRLİĞİNE UYULUP, BAĞ-KUR ,SSK EMEKLİLİĞİNDE EŞİTLİK SAĞLANMALIDIR

EYT Yasası kabul edildi. Ancak kabul edilen torba yasanın Bağ-Kur primini ödeyen esnafları kapsamaması esnaf ve esnaf odaları tarafından tepkiyle karşılandı.

”ELAZIĞ GIDACI İŞ ADAMLARI DENETLEME KURULU BAŞKANI DAŞ: NORM BİRLİĞİ OLAN BİR ÜLKEDE, SOSYAL HAK VARSA, HERKESE TANINMALI”

Elazığlı esnaf ve Gıdacı İş Adamları Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Daş da EYT konusunda esnafların büyük bir mağduriyet yaşadığına dikkat çekerek SSK ve Bağ-Kur arasındaki bu eşitsizliğin telafi edilmesini istedi. Ülkede sosyal eşitlik olması gerektiğini belirten Daş şınları söyledi:

”Esnafın Bağ-Kur EYT  paketine dahil edilmemesi esnafımız tarafından çok büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır. Esnafımıza normalde 9 bin prim günü ile emekli olma şartı getirilmiştir. Bundan dolayı esnafımız rahatsızdır. Bir yerde sosyal bir hak varsa herkese eşit hak tanınmalı. Norm birliğine bağlı olan bir statüdeki anayasa ile yönetilen ülkemizde esnafımızın da 5 bin günle emekli olmak istemesi en tabii hakkıdır. Bundan mütevellit bize aşırı derecede baskı ve şikayetler gelmektedir. Esnafımızın haklı talebidir. Bu gün bir Bağ-kur primi 3bin 250 liradır. Ondan dolayı ödeyemeyen bir çok esnafımız var. malumunuz, Elazığ esnafı olarak deprem geçirdik. Bu süreçte hem göç aldık, hem kayıplara uğradık. Maddi manevi kayıplarımızın telafisi mümkün değil. Bundan dolayı devlet yetkililerimizden istirhamımız, norm birliğine uyulup, Bağ-Kur ,SSK eşitliği ile esnafın da 9 bin günde değil 5 bin günle emekli edilmesini talep ediyoruz.”

ÖZOĞAN: ”PRİMİNİ CEBİNDEN ÖDEYEN ESNAFA 9 BİN GÜN ÇALIŞMA ŞARTI GİBİ BİR CEZA KESİLİYOR. BU NEYİN CEZASIDIR?”

Elazığ Kovancılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Özdoğan, yaptığı bir açıklama ile esnafın yaşadığı sıkıntılara ve Bağ-Kur primini ödemekte zorlanan esnafın EYT kapsamına alınmamasına tepki göstererek:” EYT yasası geçti. Hayırlı olsun. Ben ve benim gibi esnaf odaları temsilcileri defalarca dile getirdik. Esnaf yüklü miktarda BAĞ-KUR primini cebinden ödüyor. SSK’lılar kendi primleri işveren tarafından ödendiği halde 5 bin Prim gün sayısından emekli  olurken, Primini cebinden ödeyen esnafa 9 bin gün çalışma şartı gibi bir ceza kesiliyor. Bu neyin cezasıdır.?” dedi.

Elazığ Kovancılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Özdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:” Esnafımızın derin olarak yaşadığı ekonomik zorluklar depremle daha da ağırlaşmıştır. Artık Esnaflarımız kiralarını ödeyemez duruma gelmiştir. Kira fiyatları iki katına çıkmıştır. Kiralarının stopajlarını mülkiyet sahipleri ödesin. Elazığ afet bölgesi ilan edildi. Ancak bunun esnafa bir faydası olmadı. Sadece vergilerinde erteleme yapıldı. Peki, soruyorum size. Depremden dolayı iş yapamayan esnaf biriken borçlarını, prim borçlarını nasıl ödeyecek. Esnaflarımızın sıkıntılarına bir çözüm istiyoruz. EYT yasası geçti. Hayırlı olsun. Ben ve benim gibi esnaf odaları temsilcileri defalarca dile getirdik. Esnaf yüklü miktarda BAĞ-KUR primini cebinden ödüyor. SSK’lılar kendi primleri işveren tarafından ödendiği halde 5 bin Prim gün sayısından emekli olurken, primini cebinden ödeyen esnafa 9 bin gün çalışma şartı gibi bir ceza kesiliyor. Bu neyin cezasıdır. Esnaf hem cebinden primini ödeyecek, hem çalışacak ama 9 bin gün boyunca bekleyip emekli olacak. Üstelik emekli olduğunda en düşük emekli maaşını alarak yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızdan esnaflarımızın bu haklı talebini ve mağduriyetinin bir an önce giderilmesini esnaflarımıza müjdeli haberi beklemekteyiz” dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

ARANAN ŞAHIS YAKALANDI

ARANAN ŞAHIS YAKALANDI

Tema Tasarım | Osgaka.com