Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, ŞEHRE BAKIŞ, SİYASET 18 Nisan 2023 169 Görüntüleme

CUMHURBAŞKANI ADAYI KILIÇDAROĞLU’NUN ELAZIĞ YILLARI…

Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu’nun Elazığ yılları…

Elazığ’da ilk kez sinemaya giden Kılıçdaroğlu, o yıllarda yazdığı şiirleri Turan Gazetesi’nde de yayınlattı

14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Elazığ’a Bakanlık Vereceğim” sözünün ardından, seçimi kazandığı takdirde uzun yıllar Elazığ’da kalan bir Cumhurbaşkanı da olacak.

Elazığlı Yıllar…

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 1966-1967 Öğretim Yılı’nda Elazığ Ticaret Lisesi’ni birincilikle bitirdi.

O dönem “Karabulut” soyismini kullanan Kılıçdaroğlu, Elazığ’da bir akrabasının yanında kalıyordu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun babası Kamer Bey, 1934’te, ailesinin Karabulut olarak aldığı soyadını eşkıya büyük dedesine dayandırarak 1950’den sonraki bir tarihte “Kılıçdaroğlu” olarak değiştiriyor.

Kültür Mahallesi’nde kalıyor

17 Aralık 1948 tarihinde Tunceli ili Nizamiye İlçesi’nde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, Tapu Memuru Kamer Bey ve ev kadını Yemuş Hanım’ın dördüncü çocuğu olarak doğdu.

Yedi kardeş olan Kemal Kılıçdaroğlu, babasının memuriyeti dolayısıyla ilkokula Van/Erciş`te başlayıp dördüncü sınıfı Tunceli`de okuyarak, ilkokul ve ortaokulu Bingöl`ün Genç ilçesinde bitirir. Tunceli’de lise kayıtlarının dolmasından ötürü Kılıçdaroğlu, Elazığ Ticaret Lisesi’ne kayıt yaptırır. Kılıçdaroğlu, lise eğitimi için, Kültür Mahallesi’ndeki akrabası Mustafa Düzgün’ün yanında kalır.

Tesadüfen kayıt yaptırıyor

Elazığ Ticaret Lisesi’ne tesadüfen kayıt olduğunu belirten Kılıçdaroğlu kendisiyle yapılan bir röportajda şunları söyledi: “Ben doktor olmayı istiyordum aslında. Ama tesadüfen ticaret lisesine gittim. Lise kayıtlarını kaçırınca, “Elazığ’da bir ticaret lisesi var, gidip çocuğun kaydını oraya yaptırın” demişlerdi bizimkilere. Ondan sonra normal liseye alacaklardı. Hayatımda ilk kez ticaret lisesi adını duyuyordum; ama kaydımızı yaptırdık. Bir ay sonra babam kaydımı istemeye gelince, öğretmenler “Biz öğrencimizden memnunuz kaydını vermeyiz” dedi ve biz de kaldık.”

1967 yılı’nda Elazığ Ticaret Lisesi’nden mezun olan Kılıçdaroğlu, 1971 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu.

Turan’da şiirleri yayınlandı

2020 yılında deprem nedeniyle Elazığ’ı ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, Ticaret Lisesinde okuduğu yıllarda yazdığı şiirin Turan Gazetesi’nde yayınlandığı Turan Gazetesi sahibi merhum Turan Turan’ı ziyaret etmişti.

Sinemayı Elazığ’da gördüm

Kılıçdaroğlu, “Öğrenciliğim Ticaret Lisesi’nde okuduğum yıllar burada geçti. Dolayısıyla Elazığ’ın benim dünyamda ayrı bir yeri var. Burada deprem yaşandığı için gerçekten geldim ziyaret ediyorum. Bütün Elazığlıların acılarını paylaşıyorum. Vefat edenler var. Allah rahmet eylesin diyorum. Elazığ, Ticaret Lisesi’nde okurken sinemayı burada büyük ölçüde gördüm, tanık oldum. Çünkü daha önce okuduğum yerlerde sinema yoktu, doğru dürüst elektrik bile yoktu. Elazığ o açıdan bu bölgenin en gelişmiş illerinden birisiydi. Ticaret Lisesi’ne kaydımı yaptırdığımda böyle bir lise olduğunun farkında değildim. Ticaret Lisesi’nde okuduğum için son derece memnunum. Başarılı bir öğrenciydim. Öğretmenlerimle olan ilişkim çok iyiydi. Onlar bizi çok iyi yetiştirdiler. O dönemin öğretmenleriyle ilişkimi halen daha sürdürüyorum. Elazığ’ın benim açımdan böyle bir özelliği var. Turan Gazetesi’ni, Gölcük Sineması’nı, Renk Sineması’nı, Aile Sineması’nı gayret iyi biliyorum. O yıllarda tabi sinema tek eğlence merkeziydi. Dolayısıyla bizlerde paramız oldukça sinemaya giderdik. Tabi o yıllarda genciz. Her gencin şiir yazma bir dünyası var. Bende şiirlerimi yazardım. Turan Gazetesi’ne getirirdim. Turan Gazetesi’ne önce biraz utanarak biraz sıkılarak ‘acaba benim şiirim yayınlanır mı’ diye bekliyordum. Gazete cama asılırdı. Ben oradan geçerdim, şiirimin yayınlandığını görünce sevinirdim, hemen bir Turan Gazetesi alırdım” ifadelerini kullandı.
Turan Gazetesi bölgenin en tutarlı ve ciddi gazetelerinden birisiydi

O yıllarda bir lise öğrencisinin şiirlerinin yayınlayan bir gazetenin benim dünyamda ayrı bir yeri var diyen Kılıçdaroğlu, “O yıllarda bir lise öğrencisinin şiirlerini yayınlayan bir gazetenin benim dünyamda ayrı bir yeri var. Çünkü bir lise öğrencisinin yazdığı bir şiirin bir gazetede yayınlanması kadar benim açımdan ayrıcalıklı bir şey yok. Ya yazdığım şiirler fena değildi. Ki oraya belli aralıklarla başkaları da şiir yazıyorlardı, gönderiyorlardı. Turan Gazetesi tabi bölgenin en tutarlı ve ciddi gazetelerinden birisiydi. Haber açısından da, içerik açısından da dolu bir gazeteydi. Yani bölgenin entelektüel yapısını yansıtan bir gazeteydi. Elazığ tabi Türk Sanat Müziği’nin çok iyi olduğu bir kenttir.

 

 

Elazığ’ın ayrıca bir müziği var. Klarnet ustaları Elazığ’dan çıkar. Bu bölgeden çıkar. Dolayısıyla Elazığ’ın kültüründen büyük ölçüde yararlandım, edindim. O benim dünyamın bir köşesinde duruyor. Daha sonraki yıllarda yine şiir okudum ama şiir yazmak gibi bir zamanım yok. Çünkü şiir yazmak için biraz düşünmek gerekiyor. Zaman gerekiyor. Nişanlıyken eşime yazdım. O halen saklar. İş dünyamızı yansıtan şiirlerimiz hepimizin var tabi” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com