Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 11 Temmuz 2023 482 Görüntüleme

TÜM EMEK DER ELAZIĞ ŞUBE BAŞKANI KAYABAŞ: ” % 25’LİK ZAM EMEKLİYİ YOĞUN BAKIMDA BIRAKTI”

Temmuz 2023 için SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine  yüzde 25 zam önerisini de içeren torba yasa Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Emekliye yapılacak olan % 25 ‘lik zammın beklentiyi karşılamadığını ifade eden Tüm Emek Der Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş, emeklilerin büyük bir mağduriyet yaşadıklarını dile getirerek:” Emeklilerin yüzde yetmişi geçinmekte zorluk çekiyor. Hayalle geçiniyorlar. Bugün çarşıdan pazardan geçerken çocuğuna simit 100 gram kestane alamayan emeklimizi gördüm. Emekliler, dul ve yetimler verilen maaşlarla geçinemiyorlar.” dedi.

EMEKLİLERE SEYYANEN BİR ZAM DAHA TALEP EDİYORUZ

Tüm Emek Der Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş, yaptığı bir açıklama ile, yapılması planlanan % 25 ‘lik zammın emekliyi hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Emeklilerin % 80’inin asgari ücretin altında zam aldığını da ifade eden Kayabaş, katsayı ve gösterge sistemine geçilmesi gerektiğini belirterek, emekliler için seyyanen bir zam daha talep ettiklerini söyledi. Kayabaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

”Emeklilerin gözü ve kulağı, bu gün mecliste. Görüşülecek olan %25’lik zam, emekliyi yoğun bakımda bıraktı.Biz Tüm Emekliler Derneği olarak seyyanen bir artış beklemekteyiz. Tüm emekliler olarak meclisi takip ediyoruz. Ve  emeklilere seyyanen bir zam daha verilmesini bekliyoruz. Emeklilerimizin %80’i asgari ücretin altında maaş almaktadır. Katsayı ve gösterge sistemine geçilmesini talep ediyoruz. Dünyada yaşayan yaşlılara gösteren önem o toplumun uygarlık göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Biz Tüm Emekliler Derneği olarak umudumuzu kaybetmedik, emeklilerin durum ve taleplerini her platformda dile getirmeye devam edeceğiz.”

EMRKLİLER HAYALLE GEÇİNİYORLAR

Emeklilerin % 70’i geçinmekte zorluk çekiyor. Hayalle geçiniyorlar .Bugün çarşıdan pazardan geçerken çocuğuna simit,100 gram kestane alamayan emeklimizi gördüm. Bugün çocuk görüyor, kestane istiyor, alamıyor. Gerçekten geçinemiyor. Allah göstermesin, bir de emeklinin evi yoksa, kirada oturuyorsa, vay bunun haline. Artı öğrencisi varsa bu adam ne yapacak? Yetkililer bunu düşünmüyor mu ?

TOKİ VE ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA SESLENİYORUM: EVİ OLMAYAN EMEKLİNİN EV SAHİBİ YAPILMASI LAZIM

Devletimizi bu insanlara, bizim için %25’i karar veren yetkililere bir teslim ettik. Onların da bizi düşünmesi lazım. Ben özellikle bu %25’i  kabul edemiyorum, kabul etmek istemiyorum. Benim için önemli değil. Ama evinde iki üç tane genci olan, bekarı olan, çocukları olan, evi olmayan; bilhassa da evi olmayan kardeşlerimiz ne yapacak? Bugün bir ev kirası 8-10 bin liralara çıktı. Büyük şehirlerde aldı başını gidiyor. Devletimizin buna bir çare bulması lazım. Ev konusunda ciddi bir denetim yapılması lazım.  Bilhassa TOKİ’ye Çevre Şehircilik bakanımıza sesleniyorum. Evi olmayan  emeklileri mutlaka ev sahibi yapılması lazım, bu talebimiz var. Emeklerimiz çok zor durumda Allah yardımcıları olsun.”

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILMALIDIR

En düşük emekli maaşının en az asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğinin altını çizen Kayabaş, bunun yanı sıra dul ve yetimlerin maaşlarında da iyileştirilme yapılması gerektiğini dile getirdi. Kayabaş:

”En düşük emekli maaşı şu anda 7 bin 500 lira bunun. En az asgari ücret olması lazım. İkincisi dul ve yetimler de bizim bacımız, kardeşimiz, bizim anamız, büyüklerimiz. Onlar bugün 3 bin-4 bin lirayla, 5 bin lirayla nasıl geçinsin? Tanıdığım bir iki tane ablamız var. Hanımefendi babasının emekli maaşını alıyor. 3 tane genç kızı var evde. Bu kadıncağız ne yapacak? 5 bin lira alıyor ve evi de kira. Allah esirgesin kötü yola düşmüyoruz. Gerçekten çok zor durumdayız. Emekliler çok zor durumda %30’un ancak durumu iyi, %70’i gerçekten büyük sıkıntı içerisinde.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com