Ana Sayfa GÜNDEM 7 Eylül 2023 337 Görüntüleme

FERHAT EVSEN “ESNAFLARIN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULAMIYORSAK İSTİFA DA BİR ERDEMDİR”

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen,  esnafların yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini belirterek artık esnafların bir çoğunun iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.

Esnafların pandemi süreci dahil olmak üzere her zamankinden daha sıkıntılı bir dönemden geçtiğini dile getiren Başkan Evsen, temsil yetkisi olan Oda Başkanlarına ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken’e seslendi.

Esnafın artan kira maaliyetleri ve ekonomik kriz nedeniyle son noktaya geldiğini dile getiren  Başkan Evsen;

“Ankara’da bizi temsil edenlere sesleniyorum! Bu ekonomik krizde televizyonlara çıkıp durmadan hükümete teşekkür etme dönemi bitmiştir. Yazık gelin bu esnafın sesini dinleyelim. Gerekirse tepkimizi bırakalım, bizim yetkili başkanımız olarak bu işlere çözüm bulamıyorsak da istifada bir erdemdir. ” ifadelerine yer verdi.

ESNAFIN KRİZLE MÜCADELESİ SON NOKTAYA GELDİ

Harputtimes Habere özel açıklamalarda bulunan Başkan Evsen açıklamalarının devamında;

Elazığ kahveciler esnafı deprem yaşadı pandemi döneminde  17 aylık bir kapanma süresi yaşadık. Fakat esnafımız şuandaki ekonomik krizde yaşadığı problemleri o dönem bile yaşamadı. O zaman süreç  en azından can sağlığı diyelim hayat vardı mecburi herkes kaderine razı oldu. Fakat şu anda esnafın kira, ekonomik krizle mücadelesi gerçekten son haline geldi. İnsanlar artık çözüm olarak iş yerlerini kapatmayı buluyorlar. İş yerini kapattığı zaman yapabileceği bir iş imkanı da yok, asgari ücretle çalışabileceği bir iş yeri de yok. Elazığ Kahveciler Odasının en büyük sorunu bizleri Ankara’da temsil eden kişilerdir.

ESNAFA BİR UMUT KAPISI SÖYLEDİNİZ, ESNAFIN UMUDU KIRILDI

Bizler Esnaf Oda Başkanları olarak esnaflarımız nasıl bizden görevlerini yerine getirmiyor diye  şikayetçi olabiliyorsa bizlerde Başkanlar olarak bugün Ankara’da bizi temsil edenlere sesleniyorum!

Bizim sizlere söylediklerimiz esnafın sesidir. 1970′ lerden beri o makamlardasınız. Özellikle TESK Başkanı Bendevi Palandöken’e sesleniyorum. Yazık esnafın 40 sene bir ilk defa  size işi düştü. Bu ekonomik krizde televizyonlara çıkıp durmadan hükümete teşekkür etme dönemi bitmiştir. Hükümet seçimden önce 7200 konusunu söyledi. Onunla getirip esnafa bir umut kapısı söylediniz esnafın umudu kırıldı şuanda. Bir yandan 4500-4600 liralık bir Bağ-KUR primi ödüyor bir yandan da sizin saltanatınız için oda kayıtlarında para veriyor, oda giriş ücretlerinde para veriyor. Yazık gelin bu esnafın sesini dinleyelim. Gerekirse tepkimizi bırakalım, bizim yetkili başkanımız olarak bu işlere çözüm bulamıyorsak da istifada bir erdemdir. Bu esnafın sesini duyuralım. Yarın orda sizler esnafın sesi olarak istifa edin bizde burda edelim. En azından esnafın sahipsiz olduğu, temsilcileri olarak bizlerin görev yapmadığı belli olsun. Yazık kahveci esnafı gerçekten mağdur. Bizi ilgilendiren kahveci, çay ocağı, kafeci esnafımızdır.

SİZLER GİBİ HER HANGİ BİR ODADA SALTANAT BEKLENTİMİZ YOK

Bugün Mustafapaşa mahallesinde kiralar 30 bin TL olmuş durumda. Buna vergi desteği verin. Büyük şirketelere ve kulüplere gelen vergi affını her hafta televizyonlardan izliyoruz. Esnafın bir Bağ-KUR  ödemesinde bir destek çıkılsın. Ekonomik süreç hükümetin açıklamasına göre 1 sene sürecek. Bir sene boyUnca bir Bağ-KUR prim desteği  versin bir 5 bin lira ordan geliri var 7 bin 200’e  EYT’miz çıksın. Yanımızda çalıştırdığımız arkadaşlar 5000 günle emekli oluyor bizim 9000 gün.

İnsan ömrüne baktığımız zaman ülkemizde 60 yaşın  üzerinde yaşayan insan sayısı bin  kişide bir kişi.  bu sayıyı esnafımıza böldüğümüz zaman 10 bin kişide 1 esnaf  emekli olmuş demektir. 7 bin 200 esnafın kabul edeceği bir şeydir en azından bu etapta. Gerçekte olması gerekende 5 bin güne düşmesidir. Yani SGK’lı ile aynı olmasıdır.

Bunun adını norm birliğimi ne bırakırsanız bırakın. Bendevi Palandöken’ e diyoruz ki bizim  siz ile ilgili hiçbir beklentimiz yok. Sadece bu esnafa sahip çıkın. Sizler gibi yukarda her hangi bir odada saltanat beklentimiz yok. Esnafımızın sesini sonuna kadar duyurmak zorundayız. Bizlerin hakkında da sizlere sorunları ilettiğimiz zaman dönüp de esnafa seslerini çıkarmasınlar işlerine baksınlar demeyin. O yüzden bizler bu görevi yaptığımız sürece 4 yıl sonra seçilme derdinde değiliz. Sadece esnafın sesini duyurma derdindeyiz.

SÜPER MARKETLER SORUNUYLA SORUMLU OLAN BAŞKAN İLGİLENMELİDİR

Süper marketler konusunda yetkili Başkanları var temsilcileri var. Bugün ilimizde binlerce insan iş yerini kiraya vermiş. Bunlarla  ilgili çalışmaları onları ilgilendiren Başkanları yapmalıdır. Bizlerin sorumlu olduğu Kahveci esnaflarımızdır. Biz kendi esnafımızın sorununu iletmek zorundayız. Büyük marketler problemi ile de ilgili Başkanın ilgilenmesi gerekmektedir.

HERKES KENDİ ESNAFININ SORUNUYLA İLGİLENMELİDİR

Herkes kendi odasının ve kendi esnafının sorunlarını dile getirsin. Bugün herkes temsil ettiği  yukardaki makamlara hesap vermek için değil esnafın vebalinin sırtında olduğunu bilerek konuşabilse zaten bu dediğimiz sorunlar olmaz. Bugün bu kanunlara bu yürürlüğe izin veren insanların karşısında gülerek davranıyorlar ondan sonra izinleri aldıktan sonrada geliyor küçük esnafı insanları suçluyor. Herkes görevini yapacak. Gelsinler bununla ilgili bir tepki varsa en başta ben yanlarında yürüyeceğim.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com