Yerel Yayın Birliği Elazığ Şube Başkanı Ümit Albayrak, yerel medya sektörünün karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini paylaştı. Başkan Albayrak, sektörün önündeki en büyük engellerden birinin finansal problemler olduğuna dikkat çekti.
Başkan Albayrak, yerel medyanın finansal güçsüzlüğünün, internet haber sitelerini düzenleyen mevcut yasaların yerine getirilmesini zorlaştırdığını ve sektörün büyümesini engellediğini belirtti.
Harputtimes Habere özel açıklamalarda bulunan Başkan Albayrak;
” Derneğimiz 1 yıldır faaliyette ,yönetim kurlumuzu oluşturduk toplantılarımızı yaptık. Sektörümüzün çeşitli sıkıntıları var. Sıkıntıların en başında finansal problemler geliyor, ulusallığı bir kenara bırakacak olursak yerel medya maalesef güçsüz bir şekilde yayın politikasını devam ettirmeye çalışıyor.
Finansal getiri az olduğu için mevcut son çıkan yasada yer alan koşulları maalesef internet haber siteleri yerine getiremiyor. Sigortalı çalışanı, fikircisi gibi kavramları artık trafik sorunu. Yerel l medyanın güçlenmesi istiyorsak, yerel medyanın finansal özgürlüğüne katkı sağlamamız gerekiyor. Sigorta şartı, trafik şartı, bunu gibi koşullar maalesef internet haber sitelerinin önündeki engeldir ve kaldırılması gerekiyor. Meclisimiz şuanda tatilde meclis açıldığı zaman ilgili kişilerin, vekillerimizin komisyonda yer alan kişilerin tekrar gözden geçirmesini rica ediyoruz. Gerçekten ciddi bir problemdir. Dernek üyelerimiz, basın arkadaşlarımızın en büyük problemi başında bu geliyor.” dedi.
YEREL MEDYA ARTIK İŞLERİNİ YERİNE GETİREMEZ HALE GELDİ
Reklam ve ilanlara erişimde yaşanan sorunları da eleştiren Başkan Albayrak, basın ilan kurulundan reklam alabilmek için yerine getirilmesi gereken ağır koşulların sektörün büyümesini engellediğini ifade etti. Elazığ’da bulunan haber sitelerinin bu koşulları yerine getiremeyeceklerini belirten Başkan Albayrak;
“Eğer bunu önüne geçilmezse yerel medya çok büyük bir çöküşün içine girecek. Son çıkan internet yasasıyla birlikte artık yerel medya işlerini yerine getiremez hale geldi. Basın ilan kurulundan reklam alamıyoruz. Arkadaşlarımızın buradan reklam alabilmesi için ağır koşulları yerine getirebilmesi gerekiyor. Elazığ’da tüm haber siteleri bir araya gelse bu koşulları yerine getiremez. Maalesef böyle bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Bu şartların muhakkak iyileştirilmesi gerekiyor. Ekonomik özgürlüğün haber siteleri açısından sağlanması gerekiyor. Sansürün kaldırılması gerekiyor.
Son olarak bu dolar kuru artışından dolayı internet haber siteleri için yorumluyorum, Hosting, domain fiyatları arttığı için çoğu arkadaşlarımız internet haber sitesini yenilemiyor., yenileme imkanı olmuyor. Buda büyük bir sorun teşkil ediyor. Türkiye’de internet haberciliğinin, basın kurumunun, medya sektörünün gelişmesini istiyorsak ilk başta ekonomik özgürlüğü sağlamamız gerekiyor ve sansürden vazgeçmemiz gerekiyor.” dedi.
KURUM VEYA KİŞİYİ ELEŞTİRDİĞİMİZDE TEPKİ ALIYORUZ
Başkan Albayrak, yerel medyanın, vatandaşların sıkıntılarını aktarmak ve toplumsal gündemi şekillendirmek gibi önemli bir rolü olduğunu vurgulayarak, sansürün kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Albayrak açıklamalarının devamında;
“İkinci konu ise özgür habercilik olayı. Basın mensubu arkadaşlarımız özel haberini yapıyorlar, sıkıntılarını dile getirmeye çalışıyorlar, yerel de yayın yapan arkadaşlarımız bu konuda çok sıkıntı yaşıyorlar. Örneğin bir kurum veya bir kişiyi haklarının saygı çerçevesinde eleştirdiğimizde dahi tepki alabiliyoruz. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Arkadaşlarımız haber yapmaya çalışıyorlar, yerel medyanın gündemini nabzını okurlara aktarmaya çalışıyorlar. Ama burada sıkıntıyı dile getirmeye çalışıyor eğer sıkıntı dile getirilmeyecekse medya kuruluşunun ne anlamı var. O zaman sadece biz basın bülteni ayarlayalım, bir kaç partiyi övelim, vatandaşın sıkıntılarını aktarmayalım. Böyle bir habercilik sistemi yok. Yetkililerden illa her şeyi yazalım demiyoruz, bir sınır olacak ama bu sınırda tanınmıyor maalesef. Nasıl oluyor; habere gidiyoruz, bir kurumu eleştiriyoruz, şurada yanlış yaptınız diyoruz, adamlar bizi arıyorlar bunu neden yazdınız? Neden yaptınız? Diye soruyorlar. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor.” dedi.