Ana Sayfa GÜNDEM 21 Ekim 2023 123 Görüntüleme

GELENEKSEL EL SANATLARI ÜRÜNLERİ ANKARA’DA DÜZENLENEN SERGİDE YERİNİ ALDI

Geçmişten günümüze adeta bir miras olarak kuşaktan kuşağa aktarılan el sanatları ürünleri 6 ilde sergiye çıktı. “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 1000 yıllık hafıza” El sanatları sergisi Ankara’da bir alışveriş merkezinde gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen sergide Kastamonu, Mersin Silifke, Sivas, Elazığ, Düzce ve Bilecik illerinden gelen eserler sergilendi.

Birbirinden güzel el emeği göz nuru el sanatları ürünlerinin sergilendiği sergiye ilimizden bin bir çeşit ürünle katılım sağlandı. Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi’nin Meslek Geliştirme Eğitimleri kapsamında yetiştirdiği usta öğretici ve kursiyerler tarafından üretilen ürünler Ankara’da düzenlenen sergide yerini aldı.

Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Turgay Çam, düzenlenen sergi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Verilen kurslar ile geçmişten günümüze aktarılan el emeği göz nuru ürünlerin sergide yoğun ilgi  gördüğünü vurgulayan Çam;

“Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak, Kurumumuzda Meslek Geliştirme Eğitimleri kapsamında usta öğretici ve kursiyerler tarafından üretilen ürünlerin tanıtımı Ankara da bir AVM de gerçekleştirilen sergide yapıldı.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı anısına düzenlenen bu etkinlik ile hem istihdama yönelik mesleklerin kazandırılmasını hem de geleneksel el sanatlarının gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyoruz.

“Bin Yıllık Hafıza” adı altında düzenlenen sergimizde el emeği ürünlerimiz vatandaşlarımız tarafından yoğun ilgi gördü. Buradaki tüm ürünlerimiz usta öğreticilerimizin nezaretinde, hocalarımızın nezaretinde kurslarımızda yapıldı.

Her kursta en az 12 tane kursiyer olmak üzere, ürünlerimiz  kurslarımızın marifeti ve usta öğreticilerimizin el emeğiyle üretilmektedir.

Tamamen tüm ürünlerimiz el emeği göz nuru olup hiçbir ürünümüzde makine ve fabrikasyon adı altında üretim yoktur. Bugünkü sergimiz de yüzün üzerindeki kurslarımıza ait hemen hemen tüm ürünlerimizden birer tane örnek getirdik.” ifadelerine yer verdi.

EL SANATLARI BİR TOPLUMUN ESTETİK ZEVKİNİN DIŞAVURUMUDUR

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Bülent Kahraman Çolakoğlu, kırsal alandan istihdama yönelik meslek ve alt mesleklerin kazandırılması, geleneksel el sanatlarının korunması ve bunları gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgulayarak,

”Geleneksel el sanatlarımız şanlı tarihimizden, kadim milletimizin hayatı algılayış ve yaşayış tarzından beslenen Türk milletinin ortak duygu, düşünce ve estetik anlayışını yansıtan kültürel değerler bütünümüzün önemli bileşenlerindendir. Atalarımızın, ata yurttan getirdiği öz değerlerimizle, Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişinden gelen miras harmanlanınca ortaya kültürümüzün eşsiz el sanatları ortaya çıkmıştır. Yaşanılan coğrafyaya, o coğrafya da bulunan hammaddeye, içinde geliştiği toplumun yaşam biçimine, hepsinden önemlisi de üreten insanın zevk ve becerisine göre şekillenen el sanatları bir toplumun estetik zevkinin dışavurumudur.

El sanatları güzelliğin tezahürü olmanın yanı sıra önceleri aile içinde çeşitli ihtiyaçları karşılamak amacıyla üretiliyordu. Daha sonra ticari ürün niteliği kazanınca bir geçim kaynağı olarak görülmüştür. Ekonomik bir değer kazanan el sanatları, bir sonraki adım da doğal olarak pazarlama ihtiyacı gündeme gelmiştir. Pazarlama el sanatlarının varlığını nasıl devam ettireceği konusunda belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu nedenle bu konuda hem bizim bakanlığımız Tarım ve Orman Bakanlığı hem Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşları (STK), üniversiteler kafa yormaktadır. Kırsal alandan istihdama yönelik meslek ve alt meslek kazandırmak, geleneksel el sanatlarımızı korumak ve bunları gelecek nesillere aktararak yaşatmak kültürümüze katkı da bulunmak amacıyla bakanlığımız eğitim ve yayın dairesi başkanlığına bağlı olarak 6 el sanatları eğitim merkezimiz mevcuttur ve bunlar sırasıyla Bilecik, Düzce, Elazığ, Kastamonu, Mersin ve Sivas’ta faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com