Ana Sayfa GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI 5.11.2023 391 Görüntüleme

CEZMİ ORKUN YAZDI..BALIK HAFIZALI TOPLUM..

BALIK HAFIZALI TOPLUM
Değerli vatandaşlar, AKP iktidarı başarısız uygulamalarının gündemden düşmesi, hafızalarda yer etmemesi için sürekli gündem değiştirmekte ve nedense hafızalarda kalıcı halde yer almıyor ki, insanlarımız dün yaşam mücadelesi verirken bir sonraki gün sanki hiçbir şey yokmuş gibi davranmakta ve dünü unutmaktadır. Canlılar aleminden bildiğimiz balıklar için söylenen “balık hafızası” yakıştırmasını toplum için yapsak yeridir sanki. Öyle ya, atılan her oltanın ucundaki yeme kanarlar, hem de her seferinde. Bir dakika önce aynı yemin takılı olduğu iğneye yakalanmış olsa da, tekrar atılan aynı oltaya yine atlar ve av olurlar.
İnsanlarımızın siyasi davranışlarına baktığımızda, günümüz iktidarının, vatandaşlarına sosyal ve ekonomik alanda yaptığı zulüm, yeni bir konu gündeme alındığında daha önce yapılanları unutur ve iktidarın istismarına alet olur. İktidar tarafından alınan bir karar toplumda bir eleştiri ve hoşnutsuzluğa sebep olduğunda hemen yeni bir olay ile gündem değiştirilir. İnsanlarımızın insani duygular bastırıldıkça, yasaklar arttıkça, inançlar körü körüne dayatıldıkça ki AKP iktidarı bunu yapıyor, halkımız bu zulme evet dediği için kendisi ve geleceğini uçuruma sürüklüyor. Bu aşamada büyük balıklar, yani saray ve eşrafı halkın dikkatini başka yöne çeker ve sanki halkı koruyormuş hissi yaratarak hem kendisini alkışlatır hem de hedeflerine adım adım ilerler.
Yaşadıklarından bir ders çıkarmayan bu toplumun ilerlemesi, bilinçli bir toplum haline gelmesi, muasır bir medeniyet seviyesine ulaşması hemen hemen imkansızdır. Mesela Erdoğan’ın geçmişte cumhuriyet ve laik sistem adına getirdiği ağır eleştirileri unutup, şimdi düzdüğü samimiyetsiz methiyelere kulak veren bizim toplumumuz değil mi? Emperyal devletlerin yardımına koşar gibi sağa sola asker yollayan bir yönetimin, başındaki terör belasına karşı operasyon düzenlemesine geçmişte izin ! vermeyen ve doğal afetlerde halkını yalnız bırakan günümüz hükümetini, iktidar yapan ve hala savunabilen bir toplum değil miyiz? Fıkra bu ya;
Temel, Dursun’a ne sorarsa sorsun, Dursun her soruyu “hamsi” diyerek cevaplar. Sonunda Temel sinirlenir ve ula Temel her soruma hamsi cevabını veriyorsun. Başka cevap yok mu?
Dursun’un cevabı oldukça anlamlıdır, hamsi “hiç aklımdan çıkmıyor ki!”
Biz, toplum olarak “balık hafızalı” olmazsak her şeyi, aklımızdan çıkaramadığımız bir şeye bağlar mıyız? Bana kızacaksınız belki ama başına gelen belalardan ders çıkarmayan ve yine aynı hataları işleyen toplumumuz, balık hafızalı toplum değil de nedir? Toplum olarak sorunları konuşuyoruz, ancak çözümün ortağı olamıyoruz ve bir süre sonra da unutuyoruz. Oysa, toplumdan beklenen tam tersi bir davranış olmalıdır, hiçbir şeyi unutmamalı ve gereken yerde hafızasını yoklayıp geçmişte yaşadığı olayları hatırlaması benzer hataların işlenmesine engel olmasıdır. 6.Kasım.2023

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com