Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, SİYASET 11 Kasım 2023 157 Görüntüleme

MİLLETVEKİLİ IŞIKVER’DEN SORU ÖNERGESİ “ŞEKER FABRİKASININ KAPASİTESİNDEN DOLAYI SAĞLIKLI BİR ÜRETİM, SİLO VE FABRİKASYON KISMINDA BİR TAKIM PROBLEMLER GÖRÜLMEKTEDİR”

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesinde bulundu.
Milletvekili Işıkver; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde şu cümlelere yer verdi:

Şeker, insan beslenmesinde kalori kaynağı ve vücudun işlevsel faaliyetleri için gerekli temel besin maddesidir. Türkiye; pancardan şeker üreten ülkeler arasında önemli bir konuma sahip olup, dünyada %9,1’lik pay ile Rusya, ABD, Fransa ve Almanya’nın ardından 5’inci sırada yer almaktadır. Stratejik öneme sahip olan şeker pancarı üretimi, Türkiye’de tarıma dayalı sanayi üretiminde önemli bir rol oynamaktadır ve ülkemizde şeker üretim merkezlerinden birisi de Elazığ’dır. Elazığ bölgesinde yeni açılan sulama alanlarıyla beraber pancar ekim alanları artmaktadır ve şeker pancarındaki ekonomik istikrar da göz önünde bulundurularak çiftçiler tarafından yoğun talep görmektedir. Ancak şeker fabrikasının kapasitesinden dolayı sağlıklı bir üretim, silo ve fabrikasyon kısmında bir takım problemler görülmektedir.
İŞ KAZALARININ MEYDANA GELMEMESİ HUSUSUNDA BİR ÇALIŞMA YAPILMASI
1. Günlük pancar işleme kapasitesi ile (fabrikamız 80*24=1900 ton olmasına rağmen) saatte 80 ton olmak üzere özverili çalışmasından dolayı 2200 ton pancar kesimi yapan, fabrikanın eski olması sebebiyle çalışma süreleri uzayan ve arızaların olması ihtimalinden dolayı iş kazalarının meydana gelmemesi hususunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?

ELAZIĞ’DAKİ FABRİKANIN GEREKLİ YERLERİNDE İYİLEŞTİRMELERİN YAPILMASI VE FABRİKA KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI HUSUSUNDA BİR ÇALIŞMA YAPILMASI

2. Son yıllardaki pancar üretiminin fazlalığından dolayı hem arazilerde hem de fabrika silolarında pancar mecburi olarak silolanmaktadır. Bu üretim ve yoğun pancar talebine karşılık fabrika kapasitesinin bu yüke göre düşük olmasından kaynaklı şeker pancarında silo kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Silo kayıplarının önlenmesi ve şeker pancarı üretiminin sürdürülmesi hususunda Elazığ’daki fabrikanın gerekli yerlerinde iyileştirmelerin yapılması ve fabrika kapasitesinin artırılması hususunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?

PANCAR KESİM ÜNİTESİ OLAN DİFÜZYONUN BİR ADET DAHA KURULMASI GİBİ KONULARDA İLERİYE DÖNÜK BİR ÇALIŞMA YAPILMASI

3. Elazığ Şeker Fabrikasında kazan dairesinin yeniden yapılması ve doğalgaz dönüşümünün sağlanması, kireç ocağının yeniden yapılması ve kapasitesinin 60 metreküpten 90 metreküpe arttırılası, pancar kesim ünitesi olan difüzyonun bir adet daha Kurulması gibi konularda ileriye dönük bir çalışma yapılması planlanmakta midir?

FABRİKA AÇISINDAN VERİMSİZLİĞE YOL AÇMAKTADIR VE SANAYİ ELEKTRİĞİ OLMASINDAN DOLAYI MALİYETLİ OLMAKTADIR

4. Elazığ Şeker Fabrikasında tribün dairesinin 1925 yılından kalma çok eski olmasından dolayı bir tanesinin devreden çıkmasıyla şehir elektriğinden faydalanılmaktır. Bu durum fabrika açısından verimsizliğe yol açmaktadır ve sanayi elektriği olmasından dolayı maliyetli olmaktadır. Bu hususta bir yapılandırmaya gidilmesi planlanmakta mıdır?

DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMÜNÜN YAPILMASI HUSUSUNDA BİR DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMESİ

5. Fabrika fuel oil yakıtla çalışmakta olduğundan yüksek maliyetin azaltılması adına doğalgaz dönüşümünün yapılması hususunda bir değişikliğe gidilmesi planlanmakta mıdır?

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com