Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 23 Kasım 2023 1397 Görüntüleme

5 YILDA BU AZİZ ŞEHİRDE NELER DEĞİŞTİ?

Tarihin derinlerinden gelen ve Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri olan Gakkoşlar Diyarı Elazığ’da 31 Mart 2019 seçimlerinden bugüne neler değişti?

31 Mart 2019 tarihinde Elazığlı vatandaşlar  şehre 5 yıl boyunca hizmet vereceğine inandığı Şahin Şerifoğulları’nı tercih etti. Yıllar boyunca alt yapı sorunundan, üst yapı sorununa birçok çalışmada sınıfta kalan Elazığ, Başkan Şerifoğulları’nın göreve başlaması ile büyük bir değişime imza attı.

Alt yapıdan, üst yapıya, sosyal faaliyetlerden, kültür ve sanata, sportif faaliyetlerden, çevresel yatırımlara kadar birçok alanda çalışmalarıyla şehre adeta altın çağını yaşatan Başkan Şerifoğulları, “Gönül Belediyeciliği” anlayışı ile vatandaşlarına gönülden hizmet vermeye devam ediyor.

Göreve geldiği günden itibaren “Koltuk Belediyeciliğinden” uzak halkın içinden, halka dokunarak hizmet veren Başkan Şerifoğulları, genç yaşlı demeden toplumun her kesiminden insanlarla bir araya gelerek her kesimin yaşam standartlarını iyileştirme çalışmalarını başlattı.

Peki genç ve dinamik yapısıyla şehrin her alanında gelişimine katkı sağlayan Başkan Şerifoğulları, 5 yıl boyunca Şehri Aziz-e neler kattı?

ÜST YAPI ÇALIŞMALARI İLE ŞEHRE AYRI BİR VİZYON KAZANDIRILDI

“Söz verdiğimiz gibi” sloganıyla yola çıkan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Gönül Belediyeciliği düsturuyla şehrin tüm dinamiklerini yeniden yapılandırarak büyük şehir statüsünde gelişimini sağladı. Şehrin güzelleşmesine yönelik yapılan çalışmalar ile hem tarihi yapılar restore edildi hem de şehrin ihtiyacı olan otopark, meydan ve  oyun parkları hizmete sunuldu. Başkan Şerifoğullarının çalışmalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Şehrin imajına bir marka değeri katan Cumhuriyet Meydanı ve Yeraltı Otoparkı hizmete açılarak, hem şehir merkezinin bu yeşil alanlar ile nefes alması sağlanıldı, hem de trafiğin kalabalık olduğu bu noktalarda otopark ihtiyacına çözüm bulunuldu.  15 Temmuz Demokrasi Meydanı ve Yeraltı Otoparkı hizmete sunuldu. İnsan ve araç trafiğinin en yoğun olduğu alanda hayata geçirilen projeyle, hem şehrin merkezi konumunda bulunan alana yepyeni bir kimlik kazandırılmış oldu hem de şehrin otopark ihtiyacına önemli ölçüde çözüm oluşturuldu.

Yüz yıllık tarihiyle şehrimizin ticaretinin nabzının attığı tarihi Kapalı Çarşı bünyesindeki 116 dükkânın dış cephesinde tek tip ahşap kaplama gerçekleştirildi. Tarihi Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe Düzenleme çalışmaları tamamlandı.

Çarşı Mahallesi-Sakarya Caddesi, Belediye Sokak, Saray Cami Meydanı ve Belediye İş Merkezi Üstü Sokak Sağlıklaştırma Şehrin ana arterlerinden Zübeyde Hanım Caddesi ve Malatya Caddesi ‘Yeşil Kuşak Projeleri’ ile yeniden şekillendirme Projesi tamamlandı.

Şehrin dört bir yanında çocukların güvenle koşup oyun oynayabilecekleri oyun parkları hizmete geçirildi. Aynı zamanda şehrin yoğunluğunun olduğu parklar güvenlik kamera sistemleri ile donatıldı.

Kent bütününü kapsayan İmar Planı Değişikliği onaylanarak yürürlüğe girdi.

EĞİTİMDEN SOSYAL FAALİYETLERE BİRÇOK YENİ ADIM ATILDI

Elazığ Belediyesi Engelli Taşıma Aracı ile engelli vatandaşlara ulaşım hizmeti sunuldu. Hayır Çarşısıyla veren el ile alan el buluşturuldu. İhtiyaç sahibi engelli vatandaşlara akülü ve aküsüz araç ekipman desteği sağlandı. Engelsiz Hizmet komisyonu oluşturuldu. Üniversite öğrencilerinin uygulamaya yönelik projelerine destek sağlandı. Genç Beyinler Bilimle Buluşuyor” projesi maddi ve manevi olarak destekledi.

KÜLTÜREL VE SANATSAL BİRÇOK FAALİYET VATANDAŞLARIMIZ İLE BULUŞTURULDU

Elazığ’da yıllarca konuşulan ve şehrin hem ticari hem de kültür-sanat yaşamına sağlayacağı katkılar nedeniyle beklentiler arasında ilk sırada yer alan Fuar ve Kongre Merkezi hizmete açılarak şehre büyük bir katkı sağladı. Kent vizyonuna değer kazandıran fuarın bölgesel açıdan bir çekim merkezi olması hedefleniyor. İlimizde faaliyet gösteren STK’lar, meslek odaları, akademisyenler, yazarlar ve muhtarların bir araya geldiği, kurumsal kimliğe sahip Belediye Danışma Kurulu oluşturuldu.

Elazığ Belediye Musiki Toplulukları bünyesinde; Mehter Takımı, Kürsübaşı ve Halk Oyunları ekibine ek olarak tamamı gönüllülerden oluşan Türk Halk Müziği Korosu, Türk Sanat Müziği Korosu, Gençlik Korosu,  Tasavvuf Korosu ve Tiyatro Bölümü oluşturuldu.

“Anadolu Masal Evi” Elazığ Belediyesi Kent Köy Yaşam Alanı bünyesinde hizmete sunuldu. Elazığ Belediyesi tarafından düzenlenen Yaz Şenlikleri yoğun katılımla gerçekleşti.  Elazığ Belediyesi tarafından düzenlenen Bayram Konserlerinde binlerce kişiyle bayram coşkusu paylaşıldı. Elazığ Belediyesi EBEGEM bünyesinde “Yazarlık Atölyesi” açıldı. Kültür Sanat Danışma Kurulu oluşturuldu.

Birçok şehirden yoğun katılım sağlanan Modifiyeli Araç ve Motosiklet Festivali’nde (Modifest), modifiye araç tutkunları bir araya geldi.

YILLARDIR ŞEHRİN EN BÜYÜK SORUNU OLAN ALT YAPI SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTU

İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Hattı Yapım Projesi doğrultusunda fiziki çalışmaları düzenlendi. Şehrin 2057 yılına kadar atık su problemi ortadan kaldıracak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşa çalışmaları başladı. Ulukent, Doğukent, Kırklar, Sanayi, Salıbaba mahallelerinden geçen kanal sorunu çözüme ulaştı. Şehrin içme suyu ihtiyacına çözüm oluşturmak adına Karşıyaka Su Arıtma Tesisi ile Doğukent Su Deposu arası 5 km’lik isale hattı çalışması gerçekleştirildi. Kesikköprü pompa istasyonu ile Baskil su deposu arası 3 km’lik terfi hattında yenileme çalışması gerçekleştirildi.

İHTİYAÇ DOĞRULTUSUNDA TÜM SEKTÖRLERE YENİ ALANLAR OLUŞTURULDU

Engelli bireylerin yaşam kalitesini artırarak sosyal yaşamda aktif olacakları bir yaşam alanı olan Engelsiz Yaşam Merkezi hizmete sunuldu. Şehrin ihtiyaçlarından biri olan nikah salonu inşa edildi. Fuar ve Kongre Merkezi içerisinde STK’lara hizmet verecek hizmet ofisleri açıldı. Geleneksel kütüphane anlayışına yepyeni bir boyut kazandıran, Mehmet Akif Ersoy Dijital Kütüphanesi inşası tamamlanarak hizmete sunuldu. Elazığ Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü hizmet binası hizmete sunuldu. Baskil ilçesinde  inşa edilen Şehit Polis Fethi Sekin Külliyesi hizmete açıldı. Zabıta Müdürlüğü hizmet binası inşa çalışmaları tamamlanarak faaliyete sunuldu.

İnşaat Malzemecileri Sitesi, Atık Toplayıcılar ve Hurdacılar Sitesi ile Briketçi-Kiremitçiler Sitesi için alanlar oluşturuldu. Prestij bir çalışma olan Mobilyacılar Sitesi inşasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Yeni odun ambarı sahası oluşturuldu. Mevcut terminal binası yanında bulunan alanda inşa edilen Traktörcüler Sitesi hizmete sunuldu. Tır Garajı, Karşıyaka Mahallesi Sebze Hali yanına taşındı. Kadınlarımızın ekonomik yaşamda yer alması ve kendi üretimlerine değer kazandırmaları amacıyla Hayme Ana Kadın Kooperatifi hizmete açıldı.

ŞEHRİN ULAŞIM KATEGORİSİNE YENİDEN YÖN VERİLDİ

Akpınar Mahallesi’nde yer alan mini terminal binası mevcut yerinde yeniden inşa edilerek hizmete sunuldu. Şehirlerarası otobüs terminali inşa çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Doğa Dostu Bisiklet Yolları Projesi kapsamında  bisiklet yolu yapım çalışması tamamlandı.

Kent içi trafik güzergâhları yeniden düzenlendi. Dinamik Kavşak Yönetim Sistemi hayata geçirildi. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (EBUKOM) Projesi hayata geçirildi. Yolcu Dostu Otobüs Durakları Projesi hayata geçirildi.

Yolcuların zamanlarını verimli kullanmalarına olanak sağlayan sistem doğrultusunda şehrin 5 ayrı noktasında Akıllı Durak kurulumu gerçekleştirildi. Kaliteli, güvenli, modern otopark hizmeti sunan Elazığ Belediyesi EBUAŞ iştiraki ELPARK kuruldu.

TARİHE IŞIK TUTAN ANTİK MAHALLE HARPUT YENİDEN CAN KAZANDI

Binlerce yıllık medeniyetler merkezi Harput’un turizm potansiyeline değer katan Harput Balakgazi Parkı ve Cam Seyir Terası vatandaşların hizmetine sunuldu.  Tarihi Hoca Hasan Hamamı çevresi rekreasyon çalışmaları ile yeniden şekillendirilerek bir dinlenme alanı olarak şehre kazandırıldı.

Harput Mahallesi yerleşim alanına ilişkin Harput Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı 1/5000-1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planı Revizyonu onaylandı.

Harput girişinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediye’sine ait beş adet tescilli konak, Belediye Konuk Evi olarak düzenlendi.  1500’lü yıllarda inşa edilen Ahmet Bey Cami, restorasyon çalışmalarıyla yenilenerek ibadete açıldı.

Harput Mahallesi ile güneyinde yer alan Ulukent (Hüseynik) Mahallesi arasında ulaşım sağlayan tarihi yol turizme kazandırıldı. Tarihi süreçte kervanların kullandığı ve türkülere konu olan Şeher Yolu, yapılan rekreasyon çalışmalarıyla yeniden eski cazibesine kavuşturuldu. Sarahatun Meydanı’nda yer alan El Emeği Göz Nuru Çarşısı yeniden düzenlenerek, yepyeni bir mekâna dönüştü.

Elazığ Belediye Başkanlık Makamı ve KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu) hizmet birimi olarak kullanılan Sunguroğlu Konağı’nın bodrum katı sergi salonu olarak hizmet veriyor.

Harput’un kültürel mirasına ve geleneksel mimari dokusuna uymayan tescilli ve tescilsiz yapılar, tarihi ve kültürel dokuyla uyumlu hale getiriliyor.

Harput, Harput.web.tr adresi üzerinden interaktif ortamda geniş kitlelerle buluşuyor.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DEĞERLİ BİR YOLCULUK “MÜZELER”

Harput’un sahip olduğu güçlü birikimle yaşatılması, kültürel ve sanatsal tüm birikimiyle bir yaşam merkezi olması hedefi doğrultusunda; Müzeler Şehri Elazığ Projesi kapsamında Basın Müzesi, Musiki Müzesi, Hoca Hasan Hamamı müzesi hizmete açıldı. Harput’un, kültürel ve sanatsal tüm birikimiyle bir yaşam merkezi olması hedefiyle yapılan yenilikler yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelmesine neden oldu.

YENİ YAŞAM ALANLARI İLE ŞEHRİN VİZYONUNA KATKI SAĞLANDI

Akpınar Mahallesi’nde yer alan ve Elazığ Belediyesi’ne devredilen Karayolları Lojmanları’nın yer aldığı 8 bin 500 metrekare alanın bir yaşam alanı olarak düzenleniyor. Aksaray Mahallesi’nde 22 bin metrekarelik yeşil alan, yeniden düzenlenerek yepyeni bir yaşam alanı olarak hizmete sunuldu. Elazığ eski Emniyet Müdürlüğü arazisi üzerinde  Millet Bahçesi  hayata geçirildi. Birçok mahallede kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı.

Şehrin en cazip bölgesi Aşağı Demirtaş-Hankendi sınırları içerisinde modern ve estetik bir yaklaşımla inşa edilecek konutlar, çevre düzenlemesi ve sosyal donatı alanlarıyla modern kent yaşamının tüm özelliklerini bünyesinde barındıracak.

Elazığ Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi Rehabilitasyon Merkezi’nde mama üretim tesisi oluşturuldu. Elazığ Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi Rehabilitasyon Merkezi tüm imkanlarıyla küçük dostlarımıza hizmet sunuyor.

İcadiye,  Gümüşkavak , Hilalkent, Güneykent Mahallelerinde  Sosyal Yaşam Merkezi inşa çalışmaları tamamlanarak hizmete sunuldu. Kent-Köy Yaşam Alanı, Çaydaçıra Mahallesi’nde vatandaşların hizmetine sunuldu. Gençlerin kaliteli zaman geçirmelerine katkı sağlayan Genç Yaşam Merkezi hizmete girdi.

SPORCULAR VE SPORSAL FAALİYETLER DESTEKLENDİ

Çocukların ve gençlerin sağlıklı ve güvenilir ortamlarda spor yapabilmelerine olanak sağlamak amacıyla; Abdullahpaşa (2), Aksaray (2), Yemişlik, Hilalkent, Yeni, Şahinkaya, Zafran ve Çaydaçıra Mahalleleri ile merkeze bağlı Sarılı Köyü ve Gölköy’e toplam 12 adet yeni semt sahası kazandırıldı.

Elazığ’ın sportif faaliyetlerle markalaşması için sporculara maddi ve manevi destek sağlanıyor. Spor ve yaşam kompleksi inşa çalışmaları sürüyor. Spor Köyü inşa çalışmaları başladı. 25 yeni Spor Yaşam Merkezi şehrin dört bir yanında hizmete sunuldu. Elazığ Belediyesi tarafından çocukların gelişimine katkı sağlamak, çocukları spora yönlendirmek amacıyla yaz tatili dönemlerinde yüzme, basketbol ve futbol branşlarında yaz spor kursları düzenleniyor.

GENÇLER HER ALANDA KÜTÜPHALER İLE TANIŞTI

Çocuklara ve gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, ferah ve donanımlı çalışma ortamları hazırlamak amacıyla “Her Mahalleye Semt Kütüphanesi” projesi kapsamında binlerce kitap zenginleştirilen 18 yeni Semt Kütüphanesi hizmete sunuldu. Şehrin yoğun olarak kullanılan 12 noktasında, halka açık alanda ücretsiz internet hizmeti sunuluyor. Gençlerin teknolojik yeteneklerini geliştirmeleri ve keyifli vakit geçirmelerini amaçlayan Elazığ Belediyesi  E-Spor Merkezi kuruldu.

GELECEĞİN ŞEHRİ OLMA YOLUNDA

Kent estetiğine katkı sağlamak için atölyelerde kent mobilyaları üretiliyor. Cip Köyü Jeotermal Kaynak Suyu Sahası’nda, seracılık ve sağlık turizmi projelerine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Elazığ Belediyesi, geleceğin enerjisi olan yenilenebilir enerji üretim çalışmaları doğrultusunda Güneş Enerji Sistemleri (GES) Projesi ile kendi elektriğini üretmeye başladı.  Asfalt Araştırma Laboratuvar Merkezi kuruldu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com