Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 26 Kasım 2023 150 Görüntüleme

BAŞKAN AKIN’DAN EKONOMİ GÜNDEMİNE DAİR ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın yaşanan ekonomik krizle emekliden çiftçiye, çalışandan esnafa kadar birçok vatandaşın büyük bir ekonomik zorluk altında yaşamaya çalıştığını söyledi.

Emekliler ile bir araya geldiği bir programda konuşan İl Başkanı Akın, memleketin büyük bir ekonomik buhranın penesinde olduğunu kaydetti.Krizin etkilerinin hemen tüm sektörlerde çokciddi bir şekilde hissedildiğini de dile getiren Akın,  Türkiye’de yaşayan 15 milyon emeklinin 9 milyonunun 7 bin 500 lira maaş ile geçinmeye çalıştığını söyleyerek: ‘’ Emekli aldığı maaşla nasıl geçinsin? Ev sahibi değilse bu maaşla yaşaması mümkün değil. En alt düzeydeki bir evin kirası bile 5 binli iken, emekli maaşıyla elektrik, su doğalgaz gibi giderlerini mi karşılasın? Yoksa gıda ihtiyacını mı? Yıllarca çalışıp, hizmetini yapmış, primini ödemiş ve emekli olmuş vatandaşlarımız, en rahat etmeleri gereken gönemde geçim derdiyle mücadele ediyor’’ dedi.

EMEKLİ MAAŞI BU GÜNKÜ ŞARTLARDA EN AZ 22  BİN TL OLMALIYDI

Emekli maaşlarının gün geçtikçe daha da geriye gittiğini ifade eden Başkan Akın, 2003 yılındaki rakamlarla bu günkü maaş rakamlarını mukayesse ederek şunları söyledi: ‘’ 2003 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretten yaklaşık %50 daha fazla idi. Ama şu andaki tabloya baktığımız zaman en düşük emekli maaşı asgari ücretin %35 daha altındadır. Yani şu anda asgari emek en düşük emekli maaşının 16 bin  lira olması gerekiyor. Ama şu an en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira.

MAAŞLARA ZAM YAPAMIYORLAR, ÇÜNKÜ ÜLKEDE TARIM, HAYVANCILIK BİTİRİLDİ

Hemen her ürüne gün be gün zam geldiğini, vergilerdeki artışın inanılmaz boyuta geldiğini de ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Abdullah Akın, yapılan zamların en büyük nedeninin ülkedeki tarım, hayvancılık ve sanayi sektöründeki çöküş olduğunu söyledi. Akın, Türkiye’nin 70’li yıllarda yurt dışına et ihraç eden bir ülke iken, günümüzde uygulanan yanlış politikalar nedeni ile yurt dışından et ithal eder duruma geldiğini de belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Bugün maaşlara yapılması gereken zamların verilmeme sebebi şu; Ülkemizde tarım, hayvancılık, sanayi çökmüş durumda.  Paramız sürekli değer kaybediyor. 2002 yılında dolar  bir buçuk lira iken, şu an 30 lira. Eskiden Elazığ’da ahırlardaki hayvan sayısı şu anda onda birine düşmüş durumda. Eti ithal ediyoruz yurt dışından. 1970’lerde biz Rusya’da Rusya’ya eti ihraç ederken, şimdi yabancı ülkelerden et ithal ediyoruz.

İNSANLAR GİDERLERİNİ KARŞILAYAMADIKLARI İÇİN TARIM YAPMAYI BIRAKIYOR

Memleketimiz cennet. Her yer  bayır ova. Karakoçan’ın hayvancılıkla meşhur bir köyümüz var. Bulgurcuk köyü. 2002 yılında ahırlardaki hayvan sayısı 5 bin  iken, şimdi gidin 500 tane hayvan bulamazsınız. Karakoçan’ın toplamda 9 bin hayvan varken, şimdi bin tane hayvan göremezsiniz.  Hayvancılık maliyeti çok olduğu için insanlar hayvancılığı bırakıyor, siz ilçelerde tarım ve hayvancılığı bitirirseniz; ilçelerde nüfus kalmaz. Alacakaya ilçemiz 3 tane köyü bağlı olmasa ilçelikten düşecek. Neden? Çünkü iş yok. İnsanlar kendi köyünde ağ gibi paşa gibi yaşayacağına gidiyor şehirlerde çalışarak hayatını geçindirmeye çalışıyor.

 

FAİZİ DÜŞÜRECEĞİZ, NAS VAR DEDİLER..ŞİMDİ FAİZİ  % 40’LARA ÇIKARDILAR

 

Hükümetin ekonomi politikasını da eleştiren Başkan Akın, nas diyerek faizlerin düşürüldüğünü, ancak seçimlerden sonra da faizlerin % 40 a çıkarıldığını hatırlatarak şunları söyledi: Şu an faizler banka faizleri %40. Bir milyon TL’si olan bir kişi bankaya parasını yatırsın ayda ne kadar veriyor biliyor musunuz 50 bin liranın üzerinde para veriyor. Bir çiftçi traktörünü satsa 2 milyon TL’ye götürüp faize koysa ayda 100 milyon faiz eder. Bu hayvancılıkla uğraşan ne için hayvancılıkla uğraşsın? Faiz bizim ne inancımıza ne töremize ne ahlakımıza uyar. Biz bunu kabul edemeyiz. Önce nas dediler, biz faizi düşüreceğiz dediler. Ondan sonra seçimden sonra 8’den %40’a çıkarıldı faiz. Bunu da görmek lazım. Ülkemizin ekonomik durumu çok kötü.

ELAZIĞ’IN 35 MİLYARLIK MADEN REZERVİNİ CENGİZ HOLDİNG’İN CEBİNE KOYDULAR

Elazığ’ın 35 milyonluk bakır rezervi var, götürdüler Cengiz Holding’in cebine koydular. Ferrokromu götürdüler Yıldırım holding cebine koydular. Biz alamıyor muyuz?Biz satamıyor muyuz? Bu memleketin zenginliklerini bu insanların cebine koyamıyor muyuz? Şimdi Cengiz holding milyoner olmuş, aynı ilçede yaşayan kardeşlerimiz işsizlikle, açlıkla boğuşuyor. Bunu görüp ifade etmemiz lazım. Memleketimiz bu yüzden bu duruma geliyor, o yüzden emekliye para veremiyor.

YURTDIŞINDAN BORÇ PARA ALIYORSUN, BU PARAYI İŞÇİDEN, EMEKLİDEN, ESNAFTAN KESİYORSUN

Ülkenin borçlanarak derin bir ekonomik krizin pençesine getirildiğini de söyleyen Başkan Akın alınan borçların faturasının vatandaşa kesildiğini söyledi. Akın iyi yönetilmenin önemine de değinerek yerelden merkeze, her aşamada liyakatin esas alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı:

‘’Kalkınma adı altında yol yapıldı, köprü yapıldı deniyor. Kimin parasıyla yol köprü yapıyorsun? Madenlerini holdinglerin cebine koymuşsun. Yurt dışından borç para alıyorsun, bu borç parayı kimden kesiyorsun? Emekliden, işçiden, esnaftan kesiyorsun. Biz şu anda yurt dışına dış borç ödemek için inim inim iniyoruz. Milletimizi inletiyorlar. KDV  % 18’den 20’ye çıktı. MTV 2 kez alınmak suretiyle uygulanmaya koyuldu. harçlar 2-3 katına çıktı.  En basit bir ehliyeti almak bile bu vatandaşa bir lüks oldu. Bunları ifade etmemiz lazım. Daha da kötüye  gidecek bu durum. Bu gidişata dur denilmezse  her şey daha kötüye gidecek.

ÜLKEYİ SİYASİLER YÖNETİR, AMA GÜÇ VATANDAŞIN ELİNDEDİR

Ülkeleri siyasetçiler yönetiyor, ama siyasetçilerin elinde hiçbir güç yoktur. Bu güç kim vatandaşın elindedir. Çünkü iktidara getirmek sizin elinizdedir .Siz eğer partizanca ne zaman ki partizanca düşünmeden, ‘’Abdullah Akın  örnek veriyorum, bu işi iyi yapıyor, geldiğinde mutlaka bize en güzel hizmetleri yapar’’ dediğiniz zaman;  sırf şu partiden diye oy vermemezlik yaparsanız; o zaman sonucuna da razı olduğunuz manasına gelir.işi ehline vermek zorundayız. Kim dürüstse, kim bu işi yapabilecekse,  ona o işi vermeliyiz. Bugün Türkiye’deki belediyecilik anlayışlarına baktığınız zaman gri pasaportlarla yurt dışına adam kaçırma mı dersin; ihaleye fesat karıştırma mı dersiniz; ne derseniz var. Bu paralar kolay mı toplanıyor? Bu memleketin insanının cebinden alınıyor. Bunlar KDV ile, vergi ile alınıyor. Ben vergi vermiyorum, ben esnaf değilim diyemezsin.  Sen aldığın her şey  için vergi veriyorsun. KDV olarak veriyorsun. Devlet senden vergi olarak alıyor, başkalarının cebine koyuyor. Sorunun temeli ekonomik politikalardaki çirkin manada yapılan yanlışlıklardır. Bizim buna dur dememiz lazım. Biz yanıltılıyoruz maalesef, çok dikkatli bir şekilde bu vatandaşlık vazifemizi yapmamız gerektiğini düşünüyorum.’’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com