Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla düzenlediği 7. Tıbbi, Aromatik ve Baharat Bitkileri Çalıştayı’na (AFSÜ-TAB 2023) katıldı.
Geçtiğimiz günlerde Afyon’da . 7. si düzenlenen Tıbbi, Aromatik ve Baharat Bitkileri Çalıştayı’nda Ulusal ve Uuslararası ticaret potansiyeli olan ürünler ele alındı. Tıbbi bitkiler, bitkisel ilaçlar, gıda takviyeleri ve baharat sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların ve girişimcilerin katkılarıyla düzenlenen çalıştayda tıbbi ve aromatik bitkilerin ulusal ve uluslararası ticari potansiyeli değerlendirildi.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transferi birimi tarafından düzenlenen çalıştaya katılan Munzur Üniversitesi Rektörü Kenan Peker, Tıbbi Aromatik, Baharat-Süs Bitkileri Sanat Bahçeleri ve Süs Bitkilerinin de çalıştaya dahil edilmesini talep etti. Tıbbi aromatik bitkilerin stratejik ürünler olduğunu belirten Peker, bu alandaki üretimin ve sürdürülebilirliğin önemine de vurgu yaptı.
PROF.DR. KENAN PEKER: HER ŞEY TOHUMLA BAŞLAR
Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Kenan Peker şunları söyledi: Yönetimde teknoloji büyük önem arz eder. Ve katma değeri yüksek ürünleri üreten kazanır. Ülkemizde, biz bir ürünü üretmeye başlarken diyoruz ki: ‘’ Bundan fonksiyonel gıda olur, bundan kozmetik olur, bundan lanolin olur. Aslında böyle bir şey yok. Aslında her şey tohumla başlar. Bu saydığımız fonksiyonel gıdayı da, kozmetiği de, vitamini ve enerjiyi de o tohumdan elde edebilirsiniz. Esas mesele bunu sıfır atık, döngüsel ekonomi yaklaşımı ile düşünmektir. Ekonominin temel prensipleri ile çalışmak, başarıyı getirir. Makro ekonomi, mikro ekonomi. Ancak bunun bir üstü daha var ki. O da Bio Ekonomi. Onun da bir üstü sıfır atık ekonomisi. Eğer biz tıbbi aromatik ürün kaynakları, üretim, bölüşüm, dağıtım şeklinde düşünmediğimiz takdirde başarılı olamayız. Uygulama alanının suni olması güzeldir. Ancak Türkiye’de doğal uygulama alanı Munzur’dur, Tunceli dir. Ovacık’ta, Pülümür’de Nazımiye’de aradığımız bitki türleri hiç dokunulmamıştır. Yerinde keşfetmek lazım. Bunu yaparken de kavramlarla başladığımız konuyu kuralları analiz yönelimler şeklinde sürdürmemiz gerekiyor.
EKONOMİK VE SOSYAL GİRİŞİMCİLİK ANLAMINDA BÜYÜK ATILIMLAR YAPACAĞIMIZ TÜRKİYE YÜZYILI’NI HAYAL EDİYORUZ
Türkiye de tıbbi aromatik bitkiler konusunda en zengin doğal alan Tunceli’dedir Tıbbi aromatik dediğimiz şey kültürümüzde var olan bir şeydir. Tıbbi aromatik bitkiler istediğimiz seviyede değil ne yazık ki. Ticareti işlemesi, yetiştiriciliği, tohumu, bütün bunlarda liderlik yapacak bir insan olmazsa, mevzuat olmazsa, pazarlama ve markalaşma olmazsa ve organizasyon olmazsa başarılı olamayız. Bu konuda en önemli paydaşlarımız yerel yönetimlerdir. Üniversitesi, valiliği, ticaret borsası, özel sektörü ile bir işbirliği olması gerekiyor. Stratejimiz bilgiye dayalı kalkınma olmalı. Bu da sadece ekonomik değil, sosyal girişimcilik anlamında da büyük bir atılım yapacağımız Türkiye Yüzyılı hayal ediyoruz’’.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.