Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 18 Aralık 2023 1056 Görüntüleme

DEĞİRMENÖNÜ KÖYÜ’NDEKİ VATANDAŞLAR EVLERİNE GELEN YIKIM KARARINA TEPKİLİ: ÖNCEDEN HABER VERİLMEDİ

Elazığ’ın Merkez Değirmenönü köyünde yaşayan vatandaşların evleri hasarlı oldukları gerekçesi ile İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yıkılacak. Kendilerine evlerinin yıkımıyla ilgili olarak herhangi bir tebligat yapılmadığını belirten köylüler yıkım için 4 günlük süre tanındığını ve bu sürede evlerini boşaltamayacak durumda olduklarını ifade ederek yetkililerden ek süre tanınmasını istediler.

EVLERİN YIKIMI İÇİN 5 GÜNLÜK SÜRE TANINDI

2023 Depreminde Elazığ merkez ve köylerinde birçok ev ağır hasarlı olduğu gerekçesi ile yıkılma kararı alınmıştı. Evleri hasarlı olan vatandaşlar hak sahipliğini kazandıktan sonra evlerini boşaltmış ve yeni evlerinin yapımını bekliyorlardı. Elazığ Değirmenönü Köyü’nde yaşayan vatandaşlar hak sahipliklerinin bir ay önce belli olduğunu, kış mevsiminde oldukları için taşınacak ev bulamadıklarını belirterek yıkım için ek süre talep ettiklerini belirttiler. Köyde 20 evin yıkım kararının alındığını 2 gün önce öğrendiklerini belirten köylüler, kendilerine 5 gün bir süre tanındığını ve bu sürede ev bulsalar bile taşınamayacaklarını ifade ettiler.
Kendilerine herhangi bir tebligat yapılmaksızın evlerinin yıkımı için ekiplerin geldiğini söyleyen köy sakinleri, yıkım ekiplerinin evleri işaretlediklerini, ve evleri 5 günde boşaltmazlarsa içinde eşya olsun ya da olmasın yıkacaklarını söylediklerini belirttiler. Kendilerine tanınan sürenin yeterli olmayacağını ifade eden köylüler, konuyla ilgili olarak köy muhtarı Mustafa Ergün’ün kendilerine bir bildirimde bulunmadığını ifade ettiler. Kış günü evlerini taşımak konusunda sıkıntı yaşayacaklarını belirten köylüler, devlet yetkililerinden kendilerine taşınılacak bir yer göstermesini ve taşınma konusunda ek süre talep ettiklerini dile getirdiler.

KÖYLÜ ALİ YILDIRIM: BİZE BİR TEBLİGAT GELMEDİ, BİZ BU SÜREDE NASIL TAŞINALIM?

Değirmenönü Köyü sakinlerinden Ali Yıldırım, evlerinin yıkılma kararına karşı olmadıklarını, ancak taşınmak için belli bir süre verilmesini istediklerini söyledi. Yıldırım:’’ Şu anda iş makinaları evlerimizi yıkmak için geldi. Ama bize öncesinde herhangi bir tebligat gönderilmedi. Biz evlerimizin yıkılmasına karşı değiliz. Ama bize herhangi bir yer gösterilmedi, bir bilgi verilmedi. Öncesinde bilgilendirilmiş olsaydık evlerimizi taşırdık. Bu güne kadar kimse evi boşaltın, yıkacağız demediler. Bize biraz süre verilsin, kendi imkânlarımızla evimizi boşaltalım. Köydeyiz, dünya kadar alet edevatımız var. Bunları 3-4 günde nereye taşıyalım’’dedi.

BİZ YIKIMA KARŞI DEĞİLİZ, AMA EVLERİ BOŞALTMAMIZ İÇİN EK SÜRE İSTİYORUZ

2020 Depreminde hak sahibi olan vatandaşların hala evlerini boşaltmadığını ve bu yıkım kararında onların etkisi olduğunu ifade eden Yıldırım, ‘’ 2020 ile 2023 depremlerinde hasar alan evleri aynı anda yıkma kararı almışlar. Köyümüzde 2020 depreminde hasar alan evler var. O evlerin sahiplerine hak sahipliği verilmiş. Ama hala evleri yıkılmamış. Şimdi o evleri yıkmaya gelenler bizim evlerimizi de yıkacaklar. Devletimiz bize 5 bin lira yardım ediyor. Ama 5 bin lira ile bırakın ev tutmayı, evi boşaltamam. Biz yıkıma karşı değiliz. Malzemelerimizi almak istiyoruz. 4 gün içinde evi boşaltın diyorlar. Evi boşaltsam bile gidecek bir yerim yok. Elazığ’a gitsem, daire fiyatları en az 10 bin lira.” dedi.

SAİME BAYAR: EŞİM YATALAK, 5 BİN LİRA MAAŞ ALIYORUM, BU KIŞ GÜNÜ NASIL TAŞINAYIM

Hasta eşi ile köyde yaşayan ve hiçbir şekilde kira yardımı, barınma desteği almadığını ifade eden Saime Bayar da yatalak eşi ile kış günü nereye gideceğini bilmediğini söyledi. Devletten deprem sonrasında herhangi bir yardım almadığını da ifade eden Saime Bayar, eşinin babasından kalma 5 bin liralık maaşı ile geçinmeye çalıştığını söyledi. Çalışacak durumda olmadığını da belirten …. ‘2 Eşim şizofreni hastası. Son birkaç yıldır da yatağa bağımlı. Devletten taşınma, kira gibi bir destek almadık. E-Devletten başvurdum. Şimdi bakıyorum hala değerlendirilmemiş görünüyor. Hiçbir gelirim yok. Eşimin babasından kalma aldığı 5 bin liralık bir maaş var. Onunla ben evi mi taşıyayım, kira mı ödeyeyim, yiyip içeyim mi? Ben devletten yardım istiyorum. Evimi yıkacaklar. Ama önce bana bir yer versinler. Evim yapılana kadar orada kalayım. Ben de bu ülkenin vatandaşıyım. Biz Ne yapacağız, nereye gideceğiz. Hak sahipliğim var. Evlerimizi erkenden yapsaydınız, evimize yerleşseydik. Evlerimizi yıksaydınız. Hiç itirazımız olmazdı.’’

EVLERİNDE OLMAYAN, YIKIMDAN HABERLERİ DAHİ OLMAYAN VATANDAŞLAR VAR

Köy sakinlerinden Bekir Yılmaz da evlerinin yıkımı için gelen ekipleri görünce şok yaşadıklarını söyledi. Yılmaz:’’ Kış günü geldiler, hava soğuk. Bize hiçbir tebligat yapılmadı. Bize ek bir süre versinler. Yer bulalım, evlerimizi boşaltalım. ‘’ dedi.
Yıkımdan bir gün önce haberi olduğunu ifade eden Abdulkadir Yılmaz ‘’ Bir günde evi nasıl boşaltalım. Evinde ahırı olan, yatalak hastası olan insanlar var. Bir kısmı kış için şehirde. Henüz yıkımdan bile haberleri yok. Hiç değilse bize müsaade etseler. Herkes evini boşaltsa.’’

CUMA GÜNÜ HABER VERDİLER, CUMARTESİ YIKIM EKİPLERİ GELDİ. EK SÜRE İSTİYORUZ

Bekir Yılmaz da herhangi bir yerden ya da muhtarlıktan kendilerine bir bilgilendirme yapılmadığını söyledi. Yıkım kararından haberleri olmadığı için evleri boşaltamadıklarını kaydeden Yılmaz:’’ Bize Cuma günü bildirim geldi. Cumartesi yıkım ekipleri geldi, evleri işaretlediler. Şimdi de diyorlar 5 günde evi boşaltın. Biz nerden ev bulacağız, nasıl taşınacağız.Ek süre istiyoruz dedi.

2020 DEPREMİNDEN SONRA EV VERDİLER, DAĞIN BAŞINDA..O EVİ ONLARA GERİ VERECEĞİM

2020 depreminden sonra evinin yıkıldığını ve sonrasında kendisine yeni bir ev verildiğini ifade eden 70 yaşındaki Hamiyet Kömürcü, evine uzaklık dolayısı ile gidip gelemediğini söyledi. Yapılan evin köyden uzakta olduğunu ve köye gidip gelemediğini belirten Kömürcü:” Ben o eve gidip gelemiyorum. O neden le hala eski ve hasarlı evimde oturuyorum. Bana verdikleri ev boş duruyor orada.Dağın başında ev vermişler. Yarın bir gün o anahtarı teslim edeceğim. Ama bu evimi de yıkıyorlar. Ben ne yapayım?” dedi.

GİDECEK EV YOK Kİ, NEREYE GİDELİM?

Kızıyla yaşayan Nevriye Ulaş da evinin yıkılacak olmasından dolayı çok tedirgin olduğunu ve gidecek yerinin olmadığını belirtti. Geçimini eşinden kalan dulluk maaşı ile yapmaya çalıştığını belirten Ulaş şunları söyledi:

”Gidecek yerim yok. Evim hasarlı, hak sahipliği vermişler. Ama evim hala yapılmamış. Ben nereye gideyim, kime sığınayım.Hani ev yapılsa da deseler ki oraya geçin bu evi yıkacağız. Tamam.Ama aldığım üç kuruş dulluk maşım var. O maaşla ben nereye gideyim, nasıl geçineyim? ”

 

MUHTAR ERGÜN: GÜNLER ÖNCESİNDEN CAMİDE ANONS EDİLDİ

Konuyla ilgili olarak eleştirilerin odağında olan Değirmenönü Köy Muhtarı Mustafa Ergün konuyla ilgili olarak köylülere bildirim yapıldığını iddia etti. Yıkım kararı ve evlerin boşaltılmasına ilişkin çağrıyı cami hoparlöründen köylülere duyurduunu ifade eden Ergün:’’ Depremden sonra evlerden ağır hasarlı olanlar tespit edildi. Tüm süreç tamamlandıktan sonra köydeki vatandaşlara bildirimde bulunuldu. Camiden anonslar yapıldı’’ dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com