Ana Sayfa GÜNDEM 22 Aralık 2023 186 Görüntüleme

ÇELİK: “TARİHİN EN YÜKSEK GAYRİMENKUL VE KİRALAMA FİYATLARI GÖRÜLMEKTE”

Yüksek Şehir Plancısı Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanı Nihan Yeşilgül Çelik, gayrimenkul fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Deprem sonrası konut satış ve kiralama dengelerinin bozulduğunu belirten Çelik; “Gayrimenkul  sektöründe tarihin en yüksek konut satış ve kiralama fiyatlarının görüldüğü  dönemi yaşamaktayız.” dedi.

Uzman Çelik, değerlendirmelerinin devamında şu ifadelerine yer verdi:
“24 Ocak 2020 Elazığ Depremi, 6 Şubat 2023 Maraş ve Elbistan Depremleri  dolayısıyla ülkemizde ve bölgemizde gayrimenkul sektörünün dengesi
bozulmuştur.
Yüksek seyreden enflasyon, artan maliyetler ve ne önemlisi de insanların  depremlerden sonra konutu gayrimenkul aracı olarak görmemesinden dolayı inşaat ve gayrimenkul sektörü negatif yönlü etkilenmiştir. Gayrimenkul  sektöründe tarihin en yüksek konut satış ve kiralama fiyatlarının görüldüğü  dönemi yaşamaktayız. Dengesi bozulan piyasada insanların azalan alım gücüne karşılık, gayrimenkul  fiyatları oldukça artış göstermektedir.” dedi.

REKOR BİR DÜŞÜŞ YAŞANMIŞTIR
Türkiyeni’nin Gayrimenkul Platformu(GYODER)’in göstergelerine göre konut  satışları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 40.5 azalırken ipotekli  satışlar ise yüzde 76.095 gibi rekor bir düşüş yaşamıştır.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde belirttiği gibi barınma yeme içme gibi insan  hayatının önemli bir bileşenidir. Bu nedenle açık bir şekilde ifade edebiliriz ki insanlar BARINMA sorununu satın alarak değil kiralayarak çözmeye başlamıştır.
Devletin 81 ilde başlatmış olduğu TOKİ projeleri bir çözüm olarak görünse bile  minimum 2 yıl zaman alacaktır. Halk diliyle söylemek gerekirse 2024 yılında krediye ulaşım hem alım hem üretim tarafından zor olacağı içinde konut  arzındaki artışın (yeni alınan inşaat ruhsatlarının rakamları) azaldığını önceki  yıllara göre düşeceğini söyleyebiliriz.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com