Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 9 Ocak 2024 340 Görüntüleme

TÜED ELAZIĞ TEMSİLCİSİ VEDAT GÜR: ‘BU ZAM EMEKLİLERE ”YAŞAM HAKKINIZ ELİNİZDEN ALINMIŞTIR” DEMEKTİR’

Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür,TÜİK’in aylık enflasyon verilerini açıklamasının ardından emekliye yapılacak olan % 37,56 lık zam oranına tepki gösterdi. Yapılan zamların emeklileri hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Gür: ‘’Yapılacak zamlar kök maaş üzerinden olursa; Türkiye’de tamamen artık bu insanların 16 milyon emeklinin yüzde yetmişine ‘artık yaşama hakkınız elinizden alınmıştır’ demek olacaktır’’ dedi.

BU ZAM EMEKLİLERE ”YAŞAM HAKKINIZ ELİNİZDEN ALINMIŞTIR” DEMEKTİR

Emeklilere yapılacak olan % 37,56 oranındaki zamla bir çok emeklinin yaşam mücadelesi vermeye başlayacağını ifade eden TÜED Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür, hükümetin bu hafta emekli maaşlarıyla ilgili bir çalışma yapacağı duyumu aldıklarını ve yapılacak çalışmayla emeklilerin yaşam şartlarını iyileştirecek bir düzeltme beklediklerini belirtti. Gür şunları söyledi:

‘’Bu rakamları görünce biz de bu yapılan zamlar çerçevesinde bu zamların yansıtılacağını hissetmiştik Ama maalesef 3 Ocak tarihinde, TÜİK denen kurumun aylık bazdaki açıklamasından sonra, bize verilen, SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine %37’lik zam bizi tamamen hayal kırıklığına uğratarak devletimize olan güveni sarsmıştır. Kaldı ki bu bizlerde böyle iken dul ve yetim maaşlarına nasıl verileceği şeklinde herhangi bir açıklama yetkiliden duymadık. Zaten bunların aldığı maaş 5 bin 800 lira. Tahmin ederim bunların kök maaşı 3 bin 800-4 bin lira arası. Bunlara yapılacak zam kök maaşlar üzerinden yapılacak olursa ki;  maaşları 6 bin lira olup da, 7 bin 500’e tamamlanan insanların kök maaşlarına olan 6 bin lira üzerine %37’lik zam eklenirse, bugün Türkiye’de tamamen artık bu insanların 16 milyon emeklinin yüzde yetmişine ‘artık yaşama hakkınız elinizden alınmıştır’ gibi bir ifade ortaya çıkmaktadır. Yani bunların günlük yaşamlarını idame edecek bir gelirlerinin olmadığı görülüyor. Bu durumda bu insanlar ne yapacak? Yaşam mücadelesi vermeye başlayacaklar. Hastaların bu hastalıktan nasıl kurtulurum düşüncesi gibi, bu insanlar da evime nasıl ekmek götürürüm hesabı ile yaşamaya başladılar. Aldığımız duyumlara göre, Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkezi ve genel başkanımız,  mecliste bizim hakkımızda çok güzel olumlu çalışmalar olduğunu bunun da inşallah önümüzdeki hafta içerisinde tarafımıza bildirileceğini bizzat bizimle paylaştı. Biz de o insanların mağdur olmaması adına hükümetimiz, bu insanları göz ardı etmemesi,  güzel bir çalışmalarının sonucunda bu insanları da mağdur etmeyecek bir maaş artışı ile veya yapılacak zamlar ve iyileştirmelerle bu insanların da bugünkü yaşam şartlarında hayatlarını idame edecek etmeye çalışacaklar.’’

EMEKLİYE ÇAĞ ATLATMIŞ GİBİ KARŞIMZA ÇIKIYORLAR, AMA EMEKLİNİN MAAŞI 2000 YILI ÖNCESİ ASGARİ ÜCRETİN 3,5 KATIYDI

En düşük emekli maaşı konusunda beklentilerinin asgari ücret seviyesinde olduğunu belirten Vedat Gür, 200 öncesi emekli maaşlarının asgari ücretin 3,5 katı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

‘’Bizim her zamanki teklifimiz ve basın aracılığıyla da sürekli yaptığımız açıklamalarda en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde seyretmesini istiyoruz. Son açıklanan rakam bunun çok altında kaldı. Ama devletimiz parlamento çatısı altında bu konu üzerinde hassasiyetle durduğunu bugün öğrendik. İnşallah bu mağduriyet giderilir ve en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde, en azından ona yakın bir şartlarda olur diye tahmin edebiliyoruz. Hepimizin bildiği gibi 2000 öncesi ben emekli olduğumda 2010 yılında emekli olduğumda asgari ücretin 3,5 katı maaş alıyordum. Bu gün benim maaşımı 3 kat ile çarptığımız zaman benim maaşımın 51 bin lira olması lazım. Ben bugün 16 bin lira maaş alıyorum. Herhalde yapılan bu %37’lik zamlarla 22 -23 bin lira olur diye düşünüyorum. Devletimiz her platformda diyor ki ‘ emeklilerimize enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Biz emeklimizin maaşını nerelerden aldık nerelere getirdik’ Emekliye çağ atlatmış gibi düşüncelerle karşımıza çıkıyorlar. Ama benim 2000 öncesi alım gücüm bugün yok maalesef.

HİÇKİMSE BİRBİRİNİ BOŞUNA ALDATMASIN. BU GÜN EMEKLİNİN EKONOMİK ŞARTLARI AYAKLAR ALTINDA

Hiç kimse boşuna birbirini avutmasın, aldatmasın. Bugünkü emeklinin ekonomik şartları tamamen ayaklar altında. Pazara çarşıya çıkın, akşam pazar bittikten sonra orada çürük sebze meyve toplayanların %60’ı emeklidir. Daha önce bunlar garibanlar ya da dışarıdan gelen vatandaşlardır diyorduk. Değil. Özellikle Elazığ’daki Pazartesi Salı pazarında alışveriş yapıyorum. Çoğu emeklilerimizi orada boynu bükük, sebze ve manavların arkasında beklediğini görüyorum. Bu ne demektir?  %60ının. Tabii iyi olan emeklilerimiz de var. 25-30 bin lira alan emeklilerimiz de var. Onlara %40 verildiği zaman güzel bir zam. Onlara gelen zam emeklinin maaşından fazla. Adamın maaşı 25 bin lira. 25 bin lira alan adama 10 bin lira zam geliyor. 7 bin 500 lira alan adamdan daha fazla ek zam geliyor adama. Biz buna karşı değiliz ama alttaki vatandaşların da iyileştirilmesi

MADEM Kİ EKONOMİ ÇOK İYİ, EMEKLİYE NİYE PAY VERİLMİYOR.EKONOMİ KÖTÜYSE BU NEDEN EMEKLİNİN SIRTINA YÜKLENİYOR

Mademki ekonomi çok iyi ise, çok iyi ekonomiden emekliye niye pay verilmiyor? İyileştirmeler yapılmıyor. Eğer kötüyse bunu bir tek emeklinin sırtına vurulmaması gerekiyor. Sadece SGK ve BAĞ-KUR emeklilerin sırtına vurulmasın. Biz devletimizden şunu bekliyoruz: Hiçbir zaman devletin üvey evlatları olma sınıfından çıkamadık. Her zaman devlet babamız bize üvey evlat gözüyle baktı. Biz bundan kurtulmak istiyoruz, biz de öz evlat sınıfına girmek istiyoruz.  Devletin, gelişen ülkenin gelirinden, milli payından biz de faydalanmak istiyoruz. Devletimiz bizi unutmasın. Emekliler bu ülkenin kalkınmasında katkısı olan insanlardır. Yıllarını vermişlerdir, cefa çekmişlerdir. Ama bugün öyle ters bir olay var ki. Bu gün 4 yılda ya da 5 yılda bir yapılan milletvekilleri seçimlerine bakın. Seçenin maaşı 7 bin 500 lira,  seçilenin maaşı 175 bin lira. Bu nasıl adalet? Adalet bunun neresinde? Ben size soruyorum.

SEÇENİN MAAŞI 7 BİN 500, SEÇİLENİN MAAŞI 120 BİN. BÖYLE ADALET Mİ OLUR?

Milletvekilini seçen bizleriz. Benim 7 bin 500- 10 bin lira, milletvekili maaşı atıyorum 170 bin lira. Bu milletvekillerinin hiçbir tanesi mecliste çıkıp da, ‘ben bu parayı alırken emeklim yerlerde sürünüyor, akşam evine ekmek götüremiyor.’ Demiyor. Bu gün yarın ekmeğe zam gelecek. 10 lira olduğu zaman öyle ailelerimiz var ki; günde 10 tane ekmek tüketen var. Ayda ₺3.000 eder. Ev kiraları almış başına gidiyor Elazığ’da ev kirası ortalaması aylık 7000 TL 5.000 liraya da var 12.000 liraya da var marketlerde bugün 10 liraya aldığınız yapı yarın 11 liraya alamıyorsunuz. Bu ne denetimsizlik? Denetim mekanizması Türkiye’de çökmüş denetim yok. Kira marketler bu almış başını gidiyor. Buna bir dur diyen yok.

BUGÜNKÜ KOŞULLARDA BANA % 100 ZAM YAPSA DA BOŞ, İKİ ÜÇ AY SONRA MAAŞIM ENFLASYON KARŞISINDA ERİYECEK

Bugün 5 bin 800 lira maaş alan dul ve yetimler en kötü şartlarda 4 bin lira kira ödüyor. İnsan bugün bu şartlarda nasıl yaşar? Emeklinin, dul ve yetimin, BAĞ KUR lunun hali içler acısı. Özellikle emeklilerin %60’ı …%40 ya da 30’u yine bir şekilde 25 bin lira üzerinde maaş aldığı için gelecek zamlarla birlikte maaşı 30.000 civarını bulur. Bu günkü koşullarda onların geçim sıkıntısı olmaz diye düşünüyorum. Bugünkü koşullarda bana  % 100 zam verse de boş. Ben en fazla 2-3 ay iyi maaş alırım. Ondan sonra benim maaşım erimeye başlar.

EMEKLERİNİN ÖRGÜTLENMESİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR. TOPLU SÖZLEŞME HAKKI TANINMALIDIR

Emeklilerin hükümetle yapılan maaş zamları konusunda sendikal olarak temsil yetkilerinin olması gerektiğini savunan Vedat Gür, bu konuda yapılan çalışmaların yazışma düzeyinde kaldığını söyledi. Emeklilerin de sendikalaşarak bir temsilci aracılığı ile hükümet ile pazarlık masasına oturmasını istediklerini ifade eden Gür, şunları söyledi:

Emekliler özellikle SSK,  BAĞ-KUR emeklileri ülkemizde hiçbir sendikal hakları yok. Ama biz Türkiye Emekliler Genel Merkez olarak 17 yıl önce Türkiye Büyük millet meclisinde parlamentoda bir önerge verdik. Bize de sendikal hak verilsin diye bizim de anayasal bir hakkımız olsun. Emeklilerin sendikal hakkı anayasal bir hak ve özgürlüktür. Emeklerinin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Toplu sözleşme Hakkı tanınmalıdır. Sözleşme hakkı tanıdıktan sonra bizim de masa başında pazarlık hakkımız olur. Memurun, Memursen aracılığıyla masa başında pazarlık hakkı var. Sendikal haklarına kavuşabiliyor. Ama bize hiçbir zaman sendikal hak verilmedi. Sadece sendikal hak bazında her dönemde olduğu gibi bu son dönemde de Türk-İş başkanı Sayın Ergün Atalay Bey’in her platformda SSK emeklisinin de mağdur edilmemesi bağlamında açıklamaları destekleri olmuştur.

BU GÜNE KADAR İNTİBAKIMIZ, NE SENDİKAL HAK TALEBİMİZ SONUÇLANMADI

17 yıl önce çalışma bakanlıkları nezdinde görüşmeler olmuştur. Onun da dilekçeler ve yazışmalar neticesinde olabileceğini, parlamentoya bir dilekçe ile sunulması gerektiği, yapılan tetkikler sonucunda bunun Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanına havale edildiği tespit edildi, intibakta olduğu gibi. O günden bu güne ne intibakımız halledildi, ne sendika haklarımızı alacak mücadelemiz sonuçlandı. Bize de bu hakkın verilmesini isteyeceğiz. İstiyoruz da. İnşallah bunun da sonucunda gülen taraf emekli olur.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com