Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 26 Ocak 2024 1287 Görüntüleme

İMKON YÖNETİM KURULU ÜYESİ AV. OSMAN AVCIL’DAN DİKKAT ÇEKEN HARPUT ÇIKIŞI

Avcıl’dan dikkat çeken uyarı.. Elazığ’da yaşanan depremlerden sonra yapılaşmanın düz ovadan daha yukarılara doğru kaydırılması gerektiğini belirten İMKON Yönetim Kurulu Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Avukat Osman Avcıl, Elazığ’da Harput’un bir mihenk taşı olduğu benzetmesini yaparak:’’ Elazığ deprem kuşağında. Olası büyük depremlere karşı bilim insanlarımız da dağlık alanlarda depreme dayanıklı evler yapılması gerektiğini söylüyorlar. Harput eskiden bir şehir iken bu gün Elazığ’ın bir tarihi mahallesi. Oranın yapılaşmaya açılması gerekmektedir’’ dedi.

BİNALAR EN ÇOK YANLIŞ ZEMİN SEÇİMİNDEN DOLAYI ZARAR GÖRÜYOR

İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve kentsel dönüşüm uzmanı Avukat Osman Avcıl, depremlerde binaların hasar görmesindeki en büyük etkenin yanlış zeminde bina inşa etmek olduğunu söyledi. Binayı sağlam yapmak kadar doğru yerde yapmanın da çok büyük bir önemi olduğuna vurgu yapan Avcıl, Elazığ’ın ovada, düz arazide yapılaşmaya gittiğini belirtti.

HARPUT YAPILAŞMAYA AÇILMALIDIR

Harput gibi yüksek, dağlık alanların depreme dayanıklı bina yapılması için en uygun yerler olduğunu belirten Avcıl, Harput için bu imar ve yapılaşma sorununun çözülmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: ‘’ Harput tarihi bir mahallemiz. Ancak bu vasfı orada yapılaşmaya engel değildir. Oradaki tarihi dokuyu koruyarak bir yapılaşmaya gidilmesi şehrimiz açısından önem arz etmektedir. Ancak 50-60 yıldan beri bu problem ne yazık ki çözülemiyor. Bazıları Harput’un mezarlıklar şehri olarak kalmasını istedikleri  için Harput’a yıllardır doğru dürüst çivi çakılamıyor. Ve bu yüzden bırakın yeniden yapılaşmayı, mevcut yapılar da çürümeye terk ediliyor. Bu sorun çözülemediği için de Elazığ ister istemez Harput gibi zemini sağlam bir yerde değil, depreme dayanıksız ovalarda yapılaşma zorunda bırakılmıştır.

SAĞLAM EVLER YANLIŞ ZEMİNDE YIKILMASA DA , ÇÖKÜYOR, YANA DEVRİLİYOR

Depremlerin bu kadar sıklıkla yaşandığı bir coğrafyada ve bilim insanlarımızın her gün çok büyük depremler olacağı yönündeki uyarıların dikkate alınması gerekmektedir. Müteahhitler olarak bizler sağlam evler yapıyoruz. İlimizdeki yeni yapılar deprem dirençliliği göz önüne alınarak, kuralına uygun şekilde yapılıyor. Ancak zeminin sağlam olmaması binanın sağlamlığının önüne geçiyor. Çok şiddetli depremlerde bina ne kadar sağlam olursa olsun, yıkılmıyor belki.. Ama dibe çöküyor, yana devriliyor. Nitekim 6 Şubat depremlerinde bunun bir çok örneğini gördük.’’ Dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com