Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 15 Şubat 2024 429 Görüntüleme

DOĞALGAZ FATURALARINA GELEN ZAM ODUN – KÖMÜR KULLANIMINA YÖNELTİYOR

Doğalgaz faturalarına yansıyan zamlar vatandaşı odun kömür kullanımına yöneltiyor. Ekonomik sıkıntıların etkilediği vatandaşlar çareyi tek odada soba yakmakta buluyor.  Odun kömür satıcıları aslında odun ve  kömür maaliyetlerinin de geçen yıla oranla 2 kat arttığını belirtiyorlar.

Özellikle Elazığ ve Kahramanmaraş depremleri sonrası odun kömür satışlarında artış olduğunu belirten Elazığ Odun Ambarı esnafları,  ekonomik sıkıntılar nedeniyle genellikle  ton bazında değil de torba bazında satış yaptıklarını ve aynı zamanda bu sektörde çalışacak işçi bulamadıklarını belirttiler.

Evde doğalgaz kullanımı sağlayacak ekonomik gücü olmayan vatandaşların sadece evlerinin bir odasında soba yakarak idare etmeye çalıştıklarını belirten Elazığ Odun Ambarı Esnaflarından Necati Özdemir;

“Yaşanan son depremden sonra odun kömür talebi daha da arttı çünkü insanlar bağ evleri gibi yerlere yerleşmeye başladı. Buralarda da odun kömür kullanıyorlar. Sonrasında baktığımız zaman odun kömür işi yapanların sayısı düştü. Doğalgaza göre odun kömür daha pahalı. Odun şu an 4 bin ile 5 bin  arası değişiyor. Kömür 7 bin 500 ile 10 bin arası değişiyor. Normalde doğalgaz daha pahalı olduğu için adam soba kuruyor bir odada soba kurarak en azından maliyeti biraz daha düşürürüm hesabını yapıyor. Neticede kömür daha pahalı onlar idare yolunu arıyorlar. Günü kurtarmaya çalışıyorlar. Şu şekilde adam diyor ki bahçemde iki tane odun keserim bir şekilde idare ederim.” dedi.

ODUN KIRACAK ADAM BULAMIYORUZ

İşçi problemi var odun kıracak odun kesecek adam bulamıyoruz. Elazığ’ın en büyük sıkıntılarından biri de budur. Yani işçi konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Yakıt zamlarından dolayı maliyetler çok yükseldi. Bu odun dağdan gelene kadar her şeyi yakıtla. Kamyonudur, hızardır, doğramasıdır her şeyi yakıt ve işçilikten dolayı maliyetlerin fiyatı arttı geçen yıla göre. Geçen yıl 2 buçuk  lira olan odun bu yıl hemen hemen 5 bin lira.

ALIM GÜCÜ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN TORBA BAZINDA SATIŞ FAZLA

Doğalgaza gelen zamların odun- kömüre olan rağbeti arttırdığına değinen Elazığ Odun Ambarı Esnaflarından Ömer Faruk Özdemir, vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu bu nedenle ton bazında yapılan satış oranının da düşük olduğunu belirtti.

Vatandaşların torba bazında alım yaparak günü kurtarmanın peşinde olduğunu vurgulayan Özdemir;

“Doğalgazdan dolayı zaten fiyatlar arttı. Doğalgaz fiyatları arttığı için odun kömüre rağbet de arttı. Tabii odun kömür de yüksek olduğu için insanlar biraz daha tasarrufa gidiyorlar bu nedenle torba bazında satışlarımız daha çok oluyor. Ton bazında pahalı olduğu için milletin de alım gücü az olduğu için torba bazında alıyorlar. Günü kurtarmanın peşindeler. Depremden sonra odun kömür satışımız arttı çünkü insanlar bahçelere yöneldi. Biraz daha rağbet gördü. Yüksek katlı binalardan insanlarımız kaçıyor. bu nedenle bahçelere dönüş oldu oralarda sobalı olduğu için odun kömür tüketimi oralarda daha çok oluyor. Doğal gaz da tüm evde yakıyorlar ancak sobayı bir odada yakarak tasarrufa kaçıyorlar bu biraz daha insanlar için önemli oluyor daha ekonomik oluyor. ” dedi.

GEÇEN SENE ODUN ALIYORDUK BU SENE KABAK

Kömür fiyatlarını yüksek bulan Elazığlı Vatandaş Ali Günaydın, geçen sene odun aldıkları fiyata bu yıl ancak kabak alabildiklerini vurguladı. günaydın açıklamalarının devamında:

“Açıkçası odun kömür fiyatları biraz yüksek. Geçen sene odun alıyorduk bu fiyata bu sene kabak alıyoruz. Doğal gaz kullananlar da aynı şekilde odun kömür kullanıyorlar doğal gaz fiyatlarını yüksek olmasından dolayı. Yaptıkları yatırım sadece bir ay gidiyor onun dışında 4-5 ay doğal gaz kullanıyor.” dedi.

HABER: FUNDA CANPOLAT

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com