Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 21 Şubat 2024 790 Görüntüleme

AV.DR.İRFAN SÖNMEZ’İN KALEMİNDEN..MİLLİYETÇİLİK VE İSLAM…

Bir millet, dili, dini, kültürü ile millettir. Tarihte dilsiz bir millet olmadığı gibi dinsiz bir millet de yoktur. Din bize kıymet hükümleri verir, hayata anlam katar, ne olduğumuzu,ne olmadığımızı en önemlisi nasıl olmamız gerektiğini hatırlatır. Dini hayattan soyup çıkarın,bu kainat hiç bir anlamı olmayan bir boşluğa döner. İyilik/ kötülük ayrımı ortadan kalkar, insanların ilişkilerinde, yekdiğerinin alanına girmeye engel olan hükümler ortadan kalkar.

Bizi birbirimizin hukukunu çiğnemekten alıkoyan sadece yasalar değildir, aynı zamanda dindir de. Ebedi bir hayat ve ondan önce bir hesap gününün varlığına inanmak insanı aşırılıklardan alıkoyan bir fren ve dengeleyici görevi ifa eder.

Milliyetçilik, içinde yeşerdiği toplumun değerlerine yaslanır, millet olarak var olmak, o milleti var eden değerlerin korunmasına, yaşatılasına, geliştirilmesine bağlıdır. Din, sadece milleti şekillendirmez, bizi kardeş de yapar. Bu bakımdan milletinin dinini ıskalayan bir milliyetçilik olamaz. İnanalım, inanmayalım bu ülkede İslam’ın refere etmediği bir düşünce biçimini topluma kabul ettirmek mümkün değildir. Sosyalizm, komünizm bu coğrafyada onun için tutmadı. çünkü İslam bunlara referans vermiyordu. Vatandaş onu kendi kültürü ve inançlarıyla ilişkilendiremedi.Onun için bir saman alevi kadar hükümleri bile olmadı.

Türk milleti Müslümandır. Onun milliyetçiliğini yapanların da İslam’a,onun vazettiği değerlere saygılı olması gerekir. Dinin yapıştırıcı, birleştirici fonksiyonuna bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.
Din, izm haline gelirse bütünleştirme misyonunu kaybeder, Müslümanları bile bizden/ ondan diye böler. Nitekim 22 yıldır yaşanan budur. Biz daha 15/16 yaşında ülkücülüğü benimsemiş çocuklar iken dinimize gelen bize gelsin, o leke alacağına biz leke alalım diye düşünürdük. Bugün de öyle düşünüyor, ona gelecek her kötülük bize gelsin diyoruz.

İslamı din olmaktan çıkarıp idroloji haline getirenler ise bize geleceğine ona gelsin diyebiliyorlar. Hırsızlık yapıp İslamın arkasına saklanabiliyorlar. Her türlü soyguna, yolsuzluğa izmleştitdikleri İslamdan bir yorum getirebiliyorlar. İslam,onların yaptığından beri, onlar İslamdan uzaktır. İslam çıkar için kullanılacak bir rant aracı değildir.

Milliyetçiliğimiz dün olduğu gibi bugünde inançlarımızı milliyetimizin ve milliyetçiliğimizin esası olarak görür. Onu asla ideolojileştirmez, ikbal aracı haline getirmez, ona iman eder ve en yüksek düzeyde bir yaşam biçimi olarak görür. Dinsiz bir milliyetçilik milletin ve milliyetçiliğin içini boşaltmaktır… Kıyamete kadar bütün ruhumuzla Müslümanız, Müslüman kalacağız. Dinden soyutlanmış yeni bir milliyetçilik kurgusunun bu ülkede hiç bir şansı yoktur! Milletimiz ne ise, milliyetçiliğimiz de odur!

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com