Ana Sayfa Güncel, KÖŞE YAZILARI 22.03.2024 396 Görüntüleme

CEZMİ ORKUN YAZDI…UMUTSUZLUK UMUT OLDU…

 

Değerli vatandaşlar, gelişmişliğin en önemli ayağı bildiğiniz üzere eğitimdir ki bunun düzeyi arttıkça her alanda ilerlemenin yönünü belirler. Eğitimsiz bir millet ya yok olur ya da bir başkasına köle. Öyleyse günümüzde her alanda gerilemenin temel nedenlerinden biri de çağdaş ve modern eğitim sisteminden sapmadır diyebiliriz. Bu tespitin doğru olup olmadığını yapılan istatistiklere baktığımızda görebiliriz. Zira üniversite mezunlarımızın sayısında artış var ancak kalitenin düşük olması işsizler ordusunu eğitimli kesimin oluşturduğu görülmektedir. Nasıl mı?  TÜİK her yıl Eğitim İstatistikleri kapsamında cinsiyete, yaşa ve tamamlanan eğitim durumuna göre nüfus verilerini paylaşıyor. 2022 yılı Türkiye nüfusu 85.279.553 kişi  olup 6 yaş ve üzeri nüfus verilerine göre ülkemizdeki eğitim oranları(TÜİK);

Okuma yazma bilmeyen                                                 1.879.329              % 2.4,

Okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyen                7.592.480            % 9.7,

İlkokul                                                                            17.033.977              % 21.8,

İlköğretim                                                                         5.050.649             % 6.5,

Ortaokul ve dengi meslek okulu                                    13.664.312              % 17.5,

Lise ve dengi meslek okulu                                             17.930.111              % 22.9,

Yüksekokul ve fakülte                                                      12.326.504           % 15.7,

Yüksek lisans ve üzeri                                                 1.758.540                  % 2.2,

Bilinmeyen                                                                    1.076.473                  %1.3

TOPLAM                                                                           78.312.375            %100     şeklindedir.

 

2024 yılı ocak ayı TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 3 milyon 214 bin kişi,  İşsizlik oranı ise yüzde 9,1 olarak açıklandı. TÜİK’e göre Üniversite mezunlarındaki işsizlik oranı  ise yüzde 13.1 dir. Yani; her 4 işsizden 1’i üniversite mezunudur.  İşsiz olup, ilgili kurumlara iş başvurusu yapmayanlar bu oranlara dahil edildiğinde işsizlik oranının çok daha fazla olduğu bir gerçektir.

 

Bu durum, Gençlerin Türkiye’den ümitlerini kesmeleri ve geleceklerini yurt dışında aramaları sonucunu doğurmuştur ki, son yapılan dünya mutluluk endeksinde 143 ülke arasında 101.sırada yer alan ülkemiz gençlerinin mutsuzlar arasında yer aldığı görülüyor. Gençlerimizin kendi ülkemizde mülteci gençlere tanınan ayrıcalıklara sahip olmamaları durumu ayrı bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir.

 

AK Parti iktidarı 2019 yılında  2.5 milyon kişiye istihdam imkanı sağlayacağını söylemiş ancak bırakın istihdamı mevcut işsizlere, yeni işsizlerin ilavesine engel olamamıştır. Bu işsizlik sorunu  üretime dayalı ekonomik tedbirler alınmadığı sürece de artarak devam edecektir. Yine üniversite mezunlarının birçoğunun iş bulma imkanından yoksun olması nedeniyle kendi alanları dışında istihdamı da uygulanan eğitim sisteminin çarpıklığını ortaya koyuyor.

 

AKP iktidarının her ile üniversite açması kedileri için bir övünç olabilir ancak verilen eğitimin kalitesizliği de ayıplarınız arasında olup umutsuzluğu özellikle gençlerimizin umudu yaptınız sayın Erdoğan. Bu durum, hayalleri yok ettiğinden gençlerimiz mutsuz. Önemli olan her ile bir üniversite açmak değil eğitim kalitesi yüksek üniversiteleri oluşturmak ve iş bulma konusunda eşit şartları oluşturmaktır.

 

 

 

DOĞRU PARTİ temsilcileri olarak bizler, geleceğine umutla bakan, kendisini topluma kapatmayan , itibarsız ve değersiz hislerinden arındırılmış  üniversite mezunu gençlerimizin önündeki bu çok önemli  problemi  birlikte el-ele, kol-kola, omuz-omuza vererek sizleri arzulanan  hedefe ulaştırma ve hakkınız olan mutluluğu birlikte yaşamak istiyoruz.. Biz  Geleceğimizi emanet edeceğimiz siz gençlere hep güvendik, güvenmeye devam edeceğiz. SİZ DE BİZE GÜVENİN BİRLİKTE BAŞARALIM.                               

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com