Ana Sayfa GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI 8.04.2024 292 Görüntüleme

CEZMİ ORKUN YAZDI…

AKP, MADENCİLİKTE de TALANA DOYMUYOR !

Değerli vatandaşlar, gerek DOĞRU PARTİ Genel Başkanımız sayın Rıfat Serdaroğlu, gerekse Enerji, tabii kaynaklar ve madencilik politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak ben sorumluluğum gereği birçok yazılı ve görsel medya aracılığıyla  çevre ve insan sağlığını tehdit eden madencilik faaliyetlerinin denetimden yoksun olduğunu ve olumsuz etkilerinin yıkıcılığını sizlerle paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. Bunların en yıkıcısı olan siyanürle altın arama faaliyetleri olduğunu bizzat yaşayarak gördük ki bu faaliyetlerin tamamı yabancı şirketler ve yerli iş birlikçileri eliyle yürütülmektedir. Bu firmalar kendi ülkelerinde bu faaliyetleri asla yapamıyorlar.

 

Siyanürle altın üretiminde açığa çıkan siyanürlü atık, su ile arındırılıyor ve bir havuzda tekrar kullanılmak üzere tutuluyor. Birçok zehirli kimyasallar içeren bu atık havuzlarının tehdit unsuru olduğunu Çöpler Altın madeni atık havuzundan sızma olduğunda yaşadık. Geçtiğimiz günlerde aynı yerde yaşanan maden faciasında toprak altında 9 madenciden sadece birine ulaşıldığı düşünüldüğünde olası coğrafi değişikliklerde çevreye vereceği zararları düşünmek dahi istemiyoruz.

 

Ülkemiz de neredeyse tüm altın üretim çalışmalarında siyanür kullanılması olayın vahametini ortaya koymaktadır. Oysa AB ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde siyanür madenciliği tamamen yasaklanmış durumdadır. İşte size birkaç örnek;

  • Güney Afrika Madencilik ve Metalurji Enstitüsü’ne (SAIMM) göre ABD’de altın işlemede siyanür kullanımı Montana ve Wisconsin eyaletlerinde yasak.
  • Arjantin yönetimi eyaletlerin birçoğunda siyanür madenciliğini yasakladı.
  • ÇEKYA Parlamentosu 2002 yılında altın madenciliğinde siyanürü yasaklama kararı aldı.
  • Macaristan yönetimi 2009 yılında siyanür ile madenciliğin tamamen yasaklanması kararını aldı.

AKP iktidarı ise, dünyadan kopuk ilkel madencilikten bir türlü vaz geçmiyor. Yani, AKP İktidarı talana doymuyor. İşte son örneği sizlerle paylaşmak isterim. Niğde ili Gümüşler köyünde altın ve gümüş madeni faaliyeti için 7.Nisan.2024 tarih ve 32513 sayılı resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile kamulaştırma kararı alındı. Söz konusu karar da; “Niğde il sınırları içerisinde maden (altın, gümüş) işletme ruhsatlı sahada, ruhsata konu madenlerin üretimi için ihtiyaç duyulan ekli listedeki taşınmazların Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir” denildi.

 

Daha önce de belirttiğim üzere ekonomimize katkısı yok denecek kadar az olmasına karşın AKP iktidarının, birilerine rant kaynağı olan ancak; çevre ve canlılar üzerindeki olumsuzluklarını yüz yıllar boyunca devam ettiren altın üretim faaliyetlerini derhal durdurması, yukarıda Niğde Gümüşler köyünde altın ve gümüş üretimi konusunda halen ısrar eden AKP iktidarına, kamulaştırma değil yeni altın arama faaliyetlerine izin verilmemesi ve mevcut siyanürle altın arama faaliyetlerinin durdurulması gerektiği uyarımızı bir kez daha yineliyoruz. Sahi iktidara talip CHP yönetimi bu konuda ne yapıyor,

NOT: Tüm vatandaşlarımıza mutlu ve huzurlu bayramlar dilerim.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com