Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 9 Nisan 2024 146 Görüntüleme

FİYATLAR ARTTI, BİT PAZARINA NUR YAĞDI..

Ekonomik kriz ve enflasyonun etkisi ile alım gücü düşen vatandaşlar bayram öncesi alışverişlerini yapamaz hale geldiler. Özellikle giysi ve ayakkabı alamayan vatandaşlar ihtiyaçlarını 2. El mağazalarından alışveriş yaparak gidermeye çalışıyorlar. Elazığ’da 2. El giysi ve eşyaların satıldığı Bit Pazarı esnafları 2. El giysi ve ayakkabıya rağbetin arttığını söylüyorlar.

SERRA TAYLAN/ELAZIĞ

Elazığ’da 2. El giysi, ayakkabı ve eşyaların satıldığı bit pazarı esnafı bu günlerde ‘eskiye rağbet oldu, bit pazarına nur yağdı’ diyorlar. Alım gücü düşen vatandaşlar sıfır giysi alamadıkları için 2. El piyasasına yöneliyorlar. Bit pazarında bir çok ürünü bulmak mümkün. Elazığ’da daha çok erkeklerin tercih ettiği bit pazarı esnafları vatandaşların bazı ürünlerde artık 2 eli alırken bile zorlandıklarını belirtiyorlar.

ÖNCEDEN İNŞAATÇILAR İŞTE KULLANMAK İÇİN ALIRDI

Yıllardır Elazığ Bit Pazarı’nda 2. El giysi ve ayakkabı sattığını söyleyen esnaf Ahmet Karadere son dönemlerde satışlarının arttığını söylüyor. İnsanların 2. El eşya giysi alırken bile sıkı pazarlık yapmak zorunda olduklarını belirten Karadere ‘’ Önceleri sanayide, inşaatlarda çalışanlar işte çalışırken kullanmak için 2. El giysi almaya gelirlerdi. Ama şimdi durum değişti. Her kesimden insan geliyor. Üstelik iş yapmak için değil, günlük yaşamlarında giymek için 2. El arıyorlar. Talep arttı. En çok ayakkabı ve kışlık giysi soruluyor. Sıfırı 2-3 bin lira olan ürün bit pazarında 300-400 liraya bulunabiliyor. Ama üzücü olan kısım bazı vatandaşların bu fiyata bile alamayacak durumda olmaları. Pazarlık yapıyorlar.

EVİNİ GEÇİNDİRMEKTE ZORLANAN ADAM İÇİN GİYSİ BİLE ARTIK LÜKS OLDU

Şah Haydar Zülal isimli esnaf da 2. El eşya satan bir esnaf. Yıllardır bu işi yaptığını söyleyen Zülal son iki yıldır 2. El giysiye talebin arttığını ve en çok ayakkabıya rağbet olduğunu söyledi. Kendisi de emekli olan Şah Haydar Zülal daha çok emekli vatandaşların 2. El eşya almaya geldiğini belirterek şunları söyledi:’’ Bizim sattığımız ürünler 2. El. Adı üstünde bit pazarı. Gelenlerin çoğu emekli.Ben de bir emekliyim. Bazıları utana sıkıla geliyor, fiyat soruyorlar. Haklı insanlar.10 bin lira maaş alıyorlar. Evlerini geçindirmekte zorlanan vatandaş için sıfır giysi artık lüks sayılıyor.Markalı bir ayakkabı dışarda 2 bin lira iken biz 200 liraya satıyoruz. Onu bile alırken zorlanan, indirim isteyen vatandaşlar oluyor. Bizim işlerimiz arttı belki. Ama insanların durumuna hüzünleniyoruz.’’

SEVİNSEK Mİ ÜZÜLSEK Mİ? BİLEMEDİK

Sadece alan değil, 2. El giysi ve ayakkabılarını satmaya gelen de çok oluyor diyen Önder Eser de sadece giysi değil 2. El eşya da alıp satıyor. Eser, satın alanların dışında eşyalarını satanların da arttığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’ Eskiden insanlar kullanmadıkları giysi ve eşyaları çevresinde ihtiyaç sahiplerine öylesine verirdi. Oysa şimdi durum çok farklı. İnsanlar kullanmadıkları eşyaları paraya çevirerek başka ihtiyaçlarını gidermek istiyorlar. Ben bir esnafım. Evet bizdeki ürünlere talep arttı. Buna sevinsek mi, üzülsek mi bilemiyorum. Çünkü bazı insanların 2. El eşyaları alırken utandığını gördüm. İkinci el eşyayı alırken bile kırk kere düşünmek zorunda kaldığını gördüm. Hayat çok zor olmuş.’’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com