Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 4 Temmuz 2024 212 Görüntüleme

CHP Milletvekili Ali Öztunç:” Deprem bölgesindeki öğrencilerin, diğer öğrencilerle aynı şartlarda sınava girmesi adil değildir”

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, TBMM’de  Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e cevaplaması istemi ile bir soru önergesi verdi.

6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde depremlerin etkisi ile aksayan eğitim  öğretim faaliyetlerini hatırlatan Öztunç, deprem bölgesindeki öğrencilerim diğer öğrencilerle aynı şartlarda sınavlara sokulmasının adil olmadığını söyledi. Deprem bölgelerinde yaşayan öğrencilere, bu dezavantajlı durumlarını telafi edebilmek adına ek kontenjan verilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını belirten Öztunç, bu mağduriyetin giderilmesini talep etti. Öztunç konuya ilişkin verdiği sorun önergesinde şu ifadeleri kullandı:

”6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde etkilenen 11 ilimizde eğitim öğretim aksamış, deprem öncesi duruma asla dönülememiştir. Deprem nedeniyle başka illere göç eden ve bir yuva kuramamış misafirhanelerde perişanlık içerisinde ekonomik sorunlarla boğuşan ailelerin çocukları ve ailelerini kaybetmiş çocukların diğer öğrencilerle aynı şartlarda sınava sokulması ve aynı başarı beklenmesi mümkün değildir.  Deprem bölgelerinde yaşayan öğrenciler, doğal afetin yol açtığı zorluklar ve travmalar nedeniyle eğitim hayatlarında önemli sıkıntılar yaşamaktadırlar. Deprem sonrasında yaşanan bu zorlukların, öğrencilerin sınav performanslarını olumsuz etkileyebileceği aşikârdır.13-14 yaşındaki yetim ve öksüz kalmış çocukların psikolojisi, depremde hissettikleri korku yok sayılmıştır. Bu durum, öğrencilerin gelecekteki eğitim ve kariyer planlarını da önemli ölçüde etkilemektedir. Deprem bölgelerinde yaşayan öğrencilere, bu dezavantajlı durumlarını telafi edebilmek adına ek kontenjan verilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu bağlamda;

 

  • Deprem bölgesinde, depremden etkilenen ve LGS’ye giren öğrenci sayısı kaçtır?
  • Deprem bölgelerinde yaşayan ve çeşitli illere göç etmek zorunda kalan öğrencilere LGS’de ek kontenjan sağlanmamasının nedeni nedir?
  • Deprem bölgelerindeki öğrencilerin yaşadığı dezavantajların giderilmesi için Bakanlığınızın yürüttüğü veya planladığı çalışmalar nelerdir?
  • Deprem bölgelerindeki öğrencilerin LGS’de ek kontenjanlardan faydalanabilmesi için herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
  • Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla, deprem bölgelerinde yaşayan öğrencilere yönelik başka ne tür destekler sunulmaktadır?
  • Deprem bölgelerinde eğitim alan öğrencilerin sınavlara hazırlanma süreçlerinin iyileştirilmesi için Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?
  • Her ildeki nitelikli okullara belirli bir yüzde oranında kontenjan neden açılmamıştır?
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin her il ve ilçede, köyde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı tümü 5 okul sayısı kadar öğrenciyi yerleştirmekten aciz midir?”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com