GüncelGÜNDEMUncategorized

Emekliler ilaç katkı paylarının kaldırılmasını istiyor…

SERRA TAYLAN

Ülkemizde ilaçları eczaneden temin eden vatandaşların ödedikleri ilaç katkı payı özellikle emekliler için büyük bir maddi bir külfet oluşturuyor. Emeklilik primleri ödendikten sonra emekli olan bir kişinin bankadaki maaşından ilaç, muayene, sağlık hizmetleri için kesintiler yapılabiliyor. Emeklilerde hal böyle iken 3 bin 900 ile 10 bin lira arasında dul ve yetim maaşları alan vatandaşlar için bu konu daha da büyük bir önem taşıyor.

”Emekli, dul ve yetimlerin ilaç katkı payının kaldırılmasını istiyoruz”

Tüm Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş da emeklilerin sağlık giderlerinin büyük bir sorun olduğunu söyledi. İntibak, seyyanen zam gibi sorunları çözülmeyen emeklilerin bir de ilaç ve muayene ücreti altında ezildiğini ifade eden Kayabaş şunları söyledi: ”Emekli gülümseyebilir mi? Emeklinin gülümseyecek hali kaldı mı? İki yıldır mağdur durumdayız. Emekliler yerde sürünüyor. genç iken ayda bir sefer hastaneye giderdik. Veya 3-5 ayda bir hastaneye giderdik. Ama belli bir yaşa geldikten sonra emekli olduk. Biraz rahat ettik. Son dönemde de emekliler maddi konuda çok yere vurulduğu için emeklilerin % 70-80’i mağdur oldu. Bilhassa psikolojik konularda hasta, yatalak oldular. Bunun yanında katkı payları var. Devlet emekliye bir şey vermediği gibi bari katkı paylarıyla emekli mağdur edilmesin istiyoruz. İlaç parası çok. Gençken yılda bir iki sefer doktora gider ilacını alırdı. Şimdi ayda bir  sefer gitmek zorunda kalıyoruz. Artı ilaçların katkı paylarının kaldırılmasını rica ediyorum. Hükümetimizden özellikle rica ediyoruz. Emekli dul ve yetimlerin ilaç katkı paylarını kaldırsınlar. Devlet bize vereceği zamlarla bunu zaten telafi ediyordur. Bunun önüne geçilmesini istiyoruz.

”Özel hastanelerde en ufak bir iğne yaptırsak maaşımızın yarısı gidiyor”

Emeklilerin en büyük sorunları psikolojik. Geçinemediklerinden dolayı ailesine karşı, çevresine karşı çok eziklik yaşıyorlar. Bu eziklikten dolayı da içine atıyor, dışarıya derdini anlatamıyor. Rahatsızlanıyor, hastalanıyor. Emekli mağdur durumda. Maaşı çok düşük. İlaç katkı payını ödeyemiyor. İlaçlarda önceden kutuların fiyatları belliydi. Şimdi bilmiyoruz. Devletimizden ilaçların üzerinde fiyatların yazılmasını istiyoruz. İkincisi emeklilerin katkı payından ve hastane muayene ücretlerinden ve hastanelerde film, tahlil gibi giderlerden muaf tutulmasını istiyoruz. Bir de özeller. Özel hastanelere gidemiyorlar. Kamu hastanelerinde bazı doktorlar bulunmuyor. Özele gitmek zorunda kalıyor. Özel kurumlarda da emeklilere ciddi bir indirim yapılmasını istiyoruz. Resmi olmasını istiyoruz. İlaç konusuna gelince. Ufak bir şırınga, ufak bir iğne yaptığı zaman bile emekli maaşının 4 de 2 sini alıyor. Bir gece özel hastanede yatmaya kalksan maaşın orda bitmiştir. Ondan sonra bu adam ailesiyle, çocuğuyla ne yiyip ne içecek? Özellikle emeklilerin katkı payından muaf tutulmasını ve ilaçlarda fiyatların kutular üzerinde belirtilmesini istiyoruz. Hükümetimizden bilhassa emekliler için ilaç katkı payı, muayene ve özel hastanelerde emekliler için ciddi bir tedbir almasını istiyoruz. Tedbir almıyorlarsa emeklileri toplu halde imha etsinler.

Bu gün emeklilerin %70-80 inin psikolojik sıkıntıları var

Biz emekliler olarak geçim sıkıntısı içinde olduğumuz için, oğlumuzun, kızımızın yanına gidemiyoruz. Çocuklar birşey istediklerinde gözleri bizim üzerimizde. babamız, dedemiz geldi diye bakıyor. İstediği bir çikolatayı, sakızı dahi almaktan imtina ediyoruz. Gerçekten bu bizi çok üzüyor. çocuklarımızın başını dahi okşayamıyoruz. Bundan dolayı psikolojimiz çok bozuk. Emeklinin yüzde 70-80’inin psikolojisi bu nedenle çok bozuk.ne çocuğuna, ne torununa ne eşine karşı rahat olamıyor. Onları mutlu edemiyor. Yapamıyor, para yetmiyor.”

23. Bölge Elazığ Eczacılar Oda Başkanı Çelik: ”İlaçtaki birim fiyat farkının kaldırılması gerekiyor”

23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur Çelik özellikle dar gelirli ve emeklilerin ödemekte zorlandıkları ilaç katkı paylarına yönelik bir açıklamada bulundu.

” Zaman zaman  bu konuyla ilgili olarak hem hastalardan şikayet alıyoruz hem de kendimizin şahit olduğu durumlar oluyor. Türkiye’de ilaçlar alınırken raporlu ilaçlarda herhangi bir hasta katılım payı  ödenmiyor. Ancak raporlu olmayan ilaçlarla alakalı % 10 ve % 20 şeklinde katkı payı ödemeleri var. Bu öteden beri bilinen ödeme şeklidir. Ancak eczaneye geldiğinde vatandaşların yaptığı ödeme sadece bu değildir. Şöyle ki:” Emekliler için % 10, çalışanlar için % 20 olan katkı payı ödemesi. Bunun dışında reçete katılım payı vardır. Üçüncü olarak ise  muayene ücretleridir. Dördüncü olarak da bazı ilaçlarda çıkan ‘ilaç fiyat farkıdır’ ki en çok bundan dolayı şikayetler alıyoruz. Bunun dışında devletin ödeme kapsamında olmayan bazı ilaçlar var. En temel beklentimiz şu yöndedir. Emekli ve dar gelirlilerin sağlık erişimine mümkün olduğunca ücretsiz ulaşmalarını sağlamaktır. Bunun için ilk adım ilaç fiyatlarındaki birim fiyat  farkının kaldırılması gerekiyor. Bu uygulama ilaç geri ödemesinde hesaplanan azami birim fiyatı olarak belirleniyor ve bunda SGK ilacın %30 fiyat farkını ödüyordu.   Eskiden % 30’a kadar olan bu marj  sonra % 5′ lere kadar çekildi. Dolayısı ile ilaç fiyat farkındaki rakamlar  arttı. Bunun tekrardan % 30 marjına getirilmesi gerekmektedir. Bunun tekrardan % 30 marjına çıkarılması gerekiyor. Bu ilaca ulaşımın kolaylaştıracağı gibi  dar gelirli ve emeklilerimiz için rahatlatıcı bir uygulama olacaktır.

Ayda eczaneye 300-400 lira fark ödüyorum. Bu ilaç farkı ve muayene  ücreti hem maaştan kesiliyor, hem de eczanede elden ödüyorum. 

Dar gelirli ve emekliler kendilerinden kesilen ilaç ve muayene katkı paylarının kaldırılmasını istiyorlar. Emekli aylıklarından yapılan sağlık hizmeti kesintilerinden şikayetçi olan emekliler bir an önce bu konuda bir tedbir alınması gerektiğini söylediler. Aldıkları maaşla geçinemediğini belirten TİP1 diyabet hastası Melahat Bulut:” 3 bin lira dul maaşı ile geçinmeye çalışıyorum. Ailemin desteği olmasa yaşayamam.TİP1 diyabet hastasıyım. Çalışamıyorum. Ayda eczaneye 300-400 lira fark ödüyorum. Bu farkların kaldırılmasını istiyorum. Bu ilaç farkı ve muayene  ücreti hem maaştan kesiliyor, hem de eczanede elden ödüyorum. Çok fazla ödüyoruz. Bunun kalkmasını istiyorum. ” dedi.

Bırakın yemeyi, içmeyi ben ilaçlarımı bile borca alıyorum.

Malulen emekli Nesrin Kaymaz ise 4 bin 800 lira maaş alıyor. Sağlık sorunları nedeni ile çok büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Kaymaz, ilaç katkı payının kaldırılmasını istiyor. zorlu yaşam koşulları altında ezildiğini ve bu da yetmezmiş gibi ilaçlarını alırken sürekli eczaneye borçlanmak zorunda kaldığını ifade eden Kaymaz:” Ben engelli maaşı alıyorum. Yaşamak bizim için çok zor. Bırakın yemeyi, içmeyi ben ilaçlarımı bile borca alıyorum. Her ay sonu geldiğinde eczaneye ödeme yapıyorum. Raporlu ilaçlarımın dışında kullandığım ilaçlar var. Katkı payı altında her ay 500 liradan fazla ilaç giderim var. Bu özellikle bizim gibi dar gelirliler için haksız bir uygulama. Bir an önce kaldırılmasını talep ediyorum.” dedi.

Bizler maaşlarımızla geçinmeye çalışırken ilaç katkı paylarına ek bir bütçe ayıramıyoruz

Emekli Fahrettin Solmaz da 73 yaşında 12 bin 500 lira maaş alıyor. Kronik bir rahatsızlığı olmamasına rağmen hastaneye ya da eczaneye her gittiğinde ödemek zorunda kaldığı katkı payından şikayetçi. Solmaz:” Raporlu bir ilacım yok Allah’a şükür. Ama yaşım itibarı ile sağlık sorunları yaşıyorum. Hastaneye gidiyorum. Oradan da eczaneye. Ama ay sonu geldiğinde maaşımda kesinti oluyor. Sadece ben değil. Eşimin de sağlık giderleri oluyor. Gözlerinde kuruluk var. İlaç alıyoruz her ay. Ama bundan bile ücret kesintisi oluyor. Bizler maaşlarımızla geçinmeye çalışırken bu kesintiler ve ilaç katkı paylarına ek bir bütçe ayıramıyoruz. Devletimizin bu uygulamayı kaldırmasını istiyoruz” dedi.