Resmi Gazete’de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesine ile kaçak emlakçılık da tarih olacak. Yeni düzenlemeyle artık emlakçı bir ilan girmek istiyorsa, yetki belgesi alması gerekecek.
Sözleşme olmadan ilanlar portallarda yayınlanmayacak. Yeni düzenlemenin hem vatandaşı hem de emlakçıyı koruduğunu anlatan El Aziz Emlakçılar Odası Başkanı Nuri Gülyüz, Bakanlığın uygulamaya koyacağı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile korsan emlakçılığın önüne geçileceğini ve emlak piyasasındaki fahiş artışların da önüne geçileceğini söyledi.
EMLAKÇILAR ODASI BAŞKANI: BU İŞİ BUNDAN SONRA GERÇEK EMLAKÇILAR YAPACAK
El Aziz Emlakçılar Odası Başkanı Nuri Gülyüz, ekonomik krizin ve yaşanan depremlerin ülkemizde ciddi bir konut krizine yol açtığını söyledi. Yaşanan konut krizinde aslında piyasaya yön vermesi gerek emlak sektöründeki korsan iş yapanların da piyasaya olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Gülyüz, yeni düzenleme ile sektördeki bir çok olumsuzluğun önüne geçileceğini belirtti. Hem alıcının, hem satıcının ve hem de emlakçıların mağduriyet yaşamaması için vatandaşları korsan olarak çalışan sahte emlakçılara karşı uyaran Gülyüz, yeni emlak ve taşınmaz ilanı düzenlemesine dair değerlendirmelerde bulundu..
GÜLYÜZ: MEVCUT YASA DENETİMLER YAPILDIĞI TAKDİRDE ÇOK UMUT VERİCİDİR
Yürürlüğe giren taşınmaz ilanı ve emlakçılık yasasının 2018 yılından beri olduğunu ifade eden Gülyüz, ilgili bakanlıktaki personel yetersizliği nedeni ile denetim eksikliğinin olduğunu ve bunun da korsan emlakçılık yapanların artmasına sebebiyet verdiğini belirterek şunları söyledi:
”Yürürlüğe giren yasa aslında vardı.2018 yılında devletimiz Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi yasası dediğimiz bir yasa çıkartmıştı. Yasa yürürlüğe de girmişti, ama ticaret il müdürlükleri ya da bakanlık tarafından denetim eksikliği vardı. Denetim mekanizması dediğimiz konular vardı. Kaldı ki biz bunu da eleştiriyorduk. Ama yaklaşık 10-15 gün önce bakanımız 45 tane oda başkanı katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Ticaret il müdürlüklerimizde memur eksikliği vardı. 1 Kasım’da yeni yürürlüğe giren yasayla alakalı olarak denetimler çoğalsın diye bin 500 tane memur alımı yapılacak ticaret müdürlüklerine. Peki ne oldu,? 2018’de yürürlüğe giren yasa devletin fahiş fiyat artışlarını engellemek, korsan emlakçılık, sahte emlakçıların ilanlarının önüne geçebilmeyi hedefledi. ”
YENİ YASA İLE KAÇAK EMLAKÇILIK TARİH OLACAK
Yeni yasa ile artık ilan verecek olan tüm emlakçıların e-devlet üzerinden kimlik doğrulama yapmaları gerektiğini ifade eden Gülyüz, kaçak yollarla emlakçılık yapmaya çalışanların artık yapamayacaklarını söyledi. Fahiş fiyat artışının da önüne geçileceğini aktaran Gülyüz, sahte ve fahiş fiyat artışı yapılan her ilan için 100 bin TL ceza kesileceğini belirterek:
”Bu yasa ile biz emlakçıların ilan satış portallarına ilan girmeden önce, e-devlet şifremizle kimlik doğrulaması yapmamızı istedi. Mesela bir internet sitesi düşünün. İlanı vermeden önce e-devlet şifrenizi beyan ediyorsunuz T.C. kimlik numaranızı yazıyorsunuz. Burada otomatik vergi kimlik numaran T.C. kimlik numaran, taşınmaz belgesi numaran giriyor. Tabii biz bunu yaparken meslektaşlarıma sesleniyorum; Biz bir daireyi ilana girdik bin 800 liradan. Yarın 3 -5 gün sonra daire sahibi bizi aradı, dedi ki; ”bu ilanı bin 900 liraya , ya da 2 milyona çıkartın. Bunu sadece meslektaşlarımız söylemde bırakmasınlar. Kişinin ilan atabilmesi için kimliğini doğrulaması ve müşterisinden satış yetkisi alması gerekiyor. Bugün 1 milyon 800 bin liralık daire 2 gün sonra 2 milyona çıktığı zaman devlet karşısında muhatap arar. İlan başına 100 bin TL ceza yazacak, sahte ilanlara, fahiş fiyat artışı yapan emlakçıya ilan başı 100 bin lira ceza yazılacak” dedi.
HERKES İLAN GİREBİLİYOR.AMA EMLAKÇI OLMAYAN BİRİ EN FAZLA 2 İLAN GİREBİLİR, 3. İLANI GİRERSE BU TİCARETE GİRER.
Yeni yasanın getirdiği kısıtlamaların belli kriterlere tabi olduğunu da ifade eden El Aziz Emlakçılar Odası Başkanı Nuri Gülyüz, emlakçı olmayan vatandaşların da ilan girebileceğini ama buna karşılık bunun belli bir ilan sayısı ile denetleneceğini kaydederek, yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile sektördeki illegal bir çok durumun önüne geçileceğini belirtti. Gülyüz:
”Şu anda şahıslar da ilan giriyor, korsanlar da ilan giriyor. Ama devletimiz EİDS diye bir program geliştirdi.(Elektronik ilan doğrulama sistemi) Buna göre emlakçılık mesleğini bakanlığın belirlediği gerçek emlakçılar yapacak. Bunun dışında şahıslar kendi menkul ve gayrimenkullerini satamayacaklar mı? Tabii ki yapabilirler. Devlet diyor ki; ”Sen galerici değilsen araba ,emlakçı değilsen emlak, gayrimenkul alıp satabilirsin. Ama bir en fazla 2 tane üçüncüyü alırsın, fakat satamazsın” diyor. 3. sü satışa döndüğü dakika sen bunun ticaretini yapıyorsun demektir. Bir kişinin ticaret yapabilmesi için de biliyorsunuz vergi mükellefi olacak, taşınmaz ticareti yetki belgesi ve ofisi olacak.”
YENİ YASA İLE BU İŞİ ARTIK SADECE GERÇEK EMLAKÇILAR YAPABİLECEK
Biz bu yasadan kesinlikle umutluyuz. Bu saatten sonra bu işi gerçek emlakçılar yapacak. Devlet bunu yapın derken de emlakçıyı denetim altında tutacak. Gerçekten bu işin eğitimini alanlar, bu işi düzgün ve dürüst şekilde yapanlar, emlakçılık yapabilecek. Vatandaşlarımız da daire alırken, satarken Google’a Ticaret Bakanlığı yazsınlar. Elazığ seçsinler, sorgula desinler. Elazığ’da 146 tane yuvarlak hesap 150 tane yetki belgeli emlakçı var. Vatandaşlarımız, dolandırılmaması adına 150 tane yetki belgeli emlakçıyı tercih etsinler. Satarken de alırken de vatandaşlardan şunu rica ediyorum: Devletin koyduğu yasa boşa değil, fahiş fiyat artışlarının, sahte ilanlarının önüne geçebilmek adına vatandaşlarımızın bizleri tercih etmesi hem kendileri hem de bizler için sağlıklı olur.”
YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILAR DIŞINDA KİMSE SATIŞ YAPAMAYACAK
Bu çıkan yasanın en büyük amacı şu: Gayrimenkul piyasasını gerçekten emlak danışmanları belirlerdi eskiden. Özellikle bu son 2-3 yıldır özellikle de kendi ilimiz için söyleyeyim 2020 depreminden sonra Elazığ fırsatçı tabir ettiğimiz kişiler türedi. Bir milyonluk daireyi bir buçuk milyona, bin liralık kirayı 3-4 bin liraya çıkarttılar .Maraş depreminden sonra ilimiz çok göç aldı. Daire kısıtlaması oldu. Vatandaşlar ev bulamaz hale geldi. 2 bin TL’lik kira 10 bin TL oldu. Allah afeti vermiş, ders almaları gerekirken tam manası 3-5 gün, 10 gün sonra herkes tekrar maneviyatı bir tarafa bırakıp maddiyata döndü. Devletimiz 1 Kasımda bu yasayı tekrar niye gündeme getirdi ? İşte tam da bu yüzden. Devlet şunu söylüyor: Emlakçıysan, ben sana bu yetki belgesini vermişsem, bu daire 1 milyonsa bu değeri 1 milyondan satışa çıkar. Yarın ,10 gün sonra 5 gün sonra bu daireyi 3 milyona çıkarttığın dakika sana ceza yazarım. Yetki belgeni elinden alırım. Ama dediğim gibi 2020 depreminden sonra, Maraş depreminden sonra vatandaş fiyatı bizim belirlememize müsaade etmedi. Herkes kafasına göre ilan girebiliyordu. Emsal olarak mesela biz neyi emsal gösteririz? Deriz ki: biz 3. katı bu fiyata sattık. 4. kat senin dairen. Dairenin özelliği bu. Alt kat bu fiyata satıldıysa, senin dairen de bu fiyata satılır. Ama vatandaş son dakikada ne yapıyordu? Komşunun dairesi 2 milyon yazmışsa, benim dairem daha fazladır deyip, kafasına göre bir fiyat belirliyor. Tahminler ve fikirler üzerine piyasa hareket etmemeli. Gayrimenkul sektörü çok ciddi bir sektör. Ben şu ifadeyi kullanıyorum. Bizim sektörümüz Elazığ piyasasına yön veren bir sektördür. Kimse kafasına göre fiyat belirleyemez, belirlememeli. Bu yasa da bunun önüne geçecek.
”