Ana Sayfa Uncategorized 18 Ocak 2022 866 Görüntüleme

YAŞAYAN EFSANE”BEN ÖLÜNCE BU SANAT BENİMLE ÖLECEK”

Elazığ’ın efsanesi Harun Taşdemir sanatını icra eden büyük Üstatlardan biri olarak TBMM tarafından “Rölyef sanatının Türkiye’de yaşayan en önemli ustası” olarak tanımlanmıştır. Yaşayan Efsane olarak bilinen Taşdemir bakır rölyef çalışmasının Türkiye’de tek temsilcisi olarak gurur kaynağımız olmaya devam ediyor. Rölyef çalışması ile isminden bahsettiren Taşdemir aynı zamanda atölyesinde müzik aletleri yaparak birçok sanat dalında aktif rol oynamakta.
Türkiye’ de bakır rölyefin tek temsilcisi olup yurtiçinde ve yurtdışında kendi icra ettiği sanatın temsilciliğini yapmakta olan Harun Taşdemir bakır rölyef sanatına kazandırdığı benzersiz teknikleri kullanarak ortaya çıkardığı eserlerle birçok kez yazılı ve görsel basında yer aldı. Rölyef sanatında kendini sınırlarının çok daha üstünde çalışan sanatçı 3 boyutlu tablo yaparak sanatına yeni bir boyut kazandırdı.
Şehrimizde bu kadar önemli bir sanatı icra eden bir Üstadın önemini ne yazık ki yeni nesillerin bilmiyor oluşu ve bu sanatın devamının olmayışı büyük bir kayıp niteliğindedir. Gazetemize verdiği röportajda “Resim eğitimi almadığım halde bakanlık tarafından resim öğretmeni yapıldım. Ancak şehrimizin içinde birçok kişi henüz buranın varlığından bile haberdar değil buda benim için çok üzücü bir şey” ifadelerine yer verdi. Konuşmalarının devamında;
“Türkiye’ de bu çalışmayı benden başka yapan yok. Ben genelde yurtdışına ve İstanbul’a sipariş yapıyorum. Onun dışında pek siparişimiz olmuyor. Şehrimizde sadece 5 tane satabildim. Aylarca tersten döverek, çalışarak yaptığımız tablolar ne yazık ki Elazığ’ da satılmıyor. Bu mesleği tamamen kendi çalışmalarımla geliştirdim. Ben bakanlık tarafından eğitim görmeden resen Resim Öğretmeni yapıldım. Bu çalışma için öğrenmeyi talep eden kişi bulamıyoruz. Bu sanat ben ölünce benim ile birlikte ölecek. Yetkililerimize bana geniş bir yer tahsis edin ben insan yetiştireyim eğiteyim dedim tamam dediler ama maalesef destek veren yok. Elazığ’ da kimsenin sanata ilgisi yok. Buraya gelen müşterilerin çoğunda burada böyle bir yer mi vardı tepkisini alıyoruz buda bizi çok üzüyor. Burada rağbet olsa da alım gücü yok maalesef. 24 tane sergi açtım 2 tanesi Avrupa’da 1 tanesini Fransa Paris’te 1 tanesini Almanya’ da 22 tanede İstanbul olmak üzere birçok bölgede.
Sanat inanı zinde bırakır, kötülüklerden uzaklaştırır. Ben gördüğüz bu atölyede sadece bu sanatla uğraşmıyorum ayı zamanda 24 tane sanat icra ediyorum. Ben aynı zamanda Luthierim. Birçok enstrüman yaptım.

YAPTIĞI SANATIN AŞAMALARINDAN KISACA BAHSEDEN TAŞDEMİR;
Öncelikle tasarımını yapıyoruz kağıt üzerinde. Mesela bir portre çalışması yapacaksam öncelikle kağıdın üzerine sizin resminizi çiziyorum. Bütün yüz hatlarınız dahil en ince ayrıntısına kadar bütün detayları eksiksiz çiziyorum. Çizdikten sonra çizimimin boyutunda bir bakır parçasını temizleyip hazırlıyorum.  Daha sonra altına karbon kağıtlarını diziyorum. Dizdikten sonra yazmayan bir tükenmez kalem ile çizdiğim hatların üzerinden dikkatlice geçiyorum bu şekilde benim çizimim bakıra geçmiş oluyor. Daha sonra zımba ile hatların üzerinden çekiçle vurarak tüm hatları belirginleştiriyorum. Altı boş şekilde kesilen tezgahın üstüne ağırlıklarla tutturuyorum. Birçok aşamadan geçirdiğim tabloları hazırlıyorum.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com