Son zamanlarda artan intihar olaylarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı, aile baskısı ve en önemlisi gençlerin gelecek kaygısı intiharların artmasına neden oluyor. Türkiye genelinde yapılan araştırmalara göre intiharın en çok görüldüğü yaş aralığı 15-24 yaş olurken hayatının en güzel günlerini yaşaması gereken bu insanların intihar etmesinin nedenleri merak edilen konular arasında. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 2002 ile 2019 yılları arasında 53.425 kişi intihar ederek hayatını kaybederken bu rakam 2021 yılında açıklanan verilerin çok daha üstüne çıkmış durumda.
ARTAN İNTİHAR VAKALARINDAN ELAZIĞ NE KADAR ETKİLENDİ?
Yüz ölçümü itibariyle küçük bir şehir olan Elazığ’ da intihar vakaları artarak devam ediyor. Özellikle maddi imkanların kısıtlı, sosyal aktivitelerin ve sanatsal etkinliklerin az oluşundan şikayetçi olan öğrenciler bu problemlerinin yanında en büyük sorunlarının “Gelecek Kaygısı” olduğunu dile getirdiler. Konuyla ilgili görüşme sağladığımız Halkla İlişkiler öğrencisi Nilgün D. şu ifadelerine yer verdi;
“Gelecek kaygısı olmayan pek az kişi var bence. Günümüzde üniversitelere giriş puanları düşürülüyor, buna karşılık kpss punları yüksek tutuluyor ve bunun yanısıra zaten atamalar çok sınırlı sayıda oluyor. Yani benim kamudan işe girişlerden pek bir beklentim yok açıkcası, o yüzden de akademiye girmek ve yurt dışına gitmek gibi planlarım var. Devletten Allah zeval vermesin ama bir beklentim yok bunun sebebi de her siyasinin kendi çevresini o işi yapıp yapamayacağına yani o pozisyona uygun olup olmadığına bakmaksızın torpille işe almalarıdır. İnsanların torpili varsa işe alınabiliyorlar bilgisinin olup olmadığına kimse bakmıyor. Yeteneklere önem verilmiyor. İnsanlar üniversite mezunu olup çok düşük fiyatlarla çalıştırılıyor bunların sebebi hep yoksulluk.” dedi.
Elazığ’da yaşayan birçok genç gelecek kaygısından yakınırken çareyi ya intihar etmekte buluyor yada yurtdışına gitmekte. İş imkanlarının kısıtlı oluşundan mağdur olan gençlerin yurtdışına çıkma isteği şehrimizin beyin göçü vermesine sebep oluyor. Konuyla ilgili görüşme sağladığımız vatandaşımız Pınar A. şu ifadelerine yer verdi;
“Bende gelecek kaygısı taşıyorum. Çalıştığımız sınavlara bile bizi bekleyen mülakatlar yüzünden atanamama korkusuyla çalışıyoruz. Şu an hayattan tek beklentimiz iyi bir iş olmuş durumda. Gerçekleşen intiharlarda gelecek kaygısının yüzde 60 yüzde 70 etkisi vardır. En azından gençlerinin önünün açılması için emeklilik yaşı düşürülmeli ve bazı mesleklerde sadece uygulamalı mülakatlar yapılmalı.” dedi.