Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 10 Nisan 2022 687 Görüntüleme

ELAZIĞLI İŞ İNSANI NUSRET ÇOBAN’IN FOSİL KOLLEKSİYONU YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Elazığ’da mesleği gereği yaptığı arazi çalışmalarında bulduğu taş ve fosilleri iş yerinde sergileyen iş insanı Nusret Çoban, tüm dikkatleri üstüne topluyor.

40 yıldır Maden Mühendisliği yapan ve 25 yıldır bir madencilik şirketi işleten Elazığlı İş İnsanı Nusret ÇOBAN, biriktirdiği milyonlarca yıllık fosil koleksiyonu ile görenleri hayrete düşürüyor. Madencilik alanında büyük başarılara imza atan İş İnsanı ÇOBAN, çalışmaları esnasında topladığı fosilleri ve diğer cevherleri ofisinde bir camekân içerisinde muhafaza ediyor.  Adeta minik bir müzeyi andıran ofisi ile dikkatleri üzerine çeken ÇOBAN, paha biçilmez bu parçaların çok önemli ve değerli bir birikim olduğunu dile getirdi. Onlarca taş ve fosil parçalarından oluşturduğu koleksiyonunun en dikkat çeken parçalarından biriside Hz. Adem’in oğlu Habil’in mezarından getirilmiş bir taş parçası.

EN İLGİ GÖREN PARÇALARDAN BİRİDE HABİL’İN MEZARINDAN

Elazığlı İş İnsanı ÇOBAN’ ın  müzeyi andıran ofisinde sergilediği bir başka  eşsiz bir parçası ise  HZ. Ademin oğlu Habil’in kabrinden getirilmiş bir taş parçası.  Daha önce Suriye’de bir mermer fuarına katılmak üzere gittiği Golan Tepeleri’ nden  getirdiği bu değerli taşı muhafaza eden ÇOBAN;

“Biz bunu daha önce Suriye’de ki olaylar olmadan önce bir mermer fuarına katılmak üzere gittiğimizde Golan Tepeleri’ne gittik. Orda Hz. Adem’in oğlunun kabrinin olduğu yerden bu taşı getirdik. Kabri de 11 metre   uzunluğundaydı. ” ifadelerine yer verdi.

FOSİLLER 30 MİLYON YIL İLE 130 MİLYON YIL ARASINDA 

Fosillerin arazide çalışma esnasında genelde yüzeyde bulunduğunu ifade eden İş İnsanı ÇOBAN, koleksiyonunda 130 Milyon yıllık olduğunu tahmin ettiği Lamelia adlı bir canlının  fosilini de bulunduruyor. Fosil koleksiyonunda 30 Milyon ile 130 Milyon yıl arasında parçaları sergileyen ÇOBAN, aynı zamanda arazi çalışmalarında bulduğu fosiller ile şehrin coğrafi yapısı hakkında önemli bilgilere ulaşıyor. İhtişamlı koleksiyonundan parçaları değerlendiren ÇOBAN;

“Arazide topladığımız fosillerin genelini yüzeyde buluyoruz. Lamelia adlı fosilimizin yanında küçük yavruları var 130 Milyon yıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Yaş tahminleri laboratuvarlarda yapılıyor. Keban bölgesinden getirdiğimiz mercanlarımız ve salyangozlarımız var. Kocaman salyangozlarımız var ve bunlarında 30 Milyon yıllık olduğu tahmin ediliyor. Mercanların bulunması o bölgenin bir dönem okyanus olduğunu gösteriyor bizlere. ” dedi.

ÇOBAN “BİR MÜZE ŞART”

Elazığ’da bir müze yapılması için gerekli girişimlerde bulunan İş İnsanı ÇOBAN, şehrin atıl durumda olan binalarından birinin müze olarak değerlendirilebileceğini dile getirdi. Yetkililerden konuyla ilgili dönüş beklediğini ifade eden ÇOBAN;

“1982 İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Maden Mühendisi olarak mezun oldum. 1985 ve 1992 yılları arasında Şırnak’ da kömür ocaklarında çalıştım. 1992′ den beri de Elazığ’dayız. Elazığ’da da maden dönderme işlerini yapmaya çalıştık. Daha çok bölgemizde ve bölgemizin dışındaki illerimizde fosiller toplamaya çalıştık, madenler toplamaya çalıştık. Ofisimizde fosillerimizi sergiliyoruz. Burada 130 Milyon’dan tutun 30 Milyon yaşına kadar fosillerimiz var. Özellikle Elazığ bölgesinde de çok değişik fosillerimiz var. Burada salyangoz diye tabir ettiğimiz bir fosilimiz var. Fosilimiz bayağı büyük. Diğer bölgelerde bu büyüklükte bir fosil bulamazsınız. Bunun yanında Lamelia, Hiporitüs ve mercanlarımız var bunları burada sergiliyoruz. İnşallah ilerde daha da büyük fosillerle buluşacağız onları da burada sergileyeceğiz. Elazığ’da bir müze açılması için yetkililerimiz ile görüşmeler  sağladık bu alanda girişimlerimiz sürüyor.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com