Ana Sayfa Uncategorized 29 Nisan 2022 216 Görüntüleme

MADEN REZERVLERİ DAVASI, İHALENİN İPTALİ İLE SONUÇLANDI

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından Maden İlçesi’nde bulunan polimetal sahalarının  ihalesi 21 Nisan’da yapılmıştı :İki firmanın katıldığı ihaleyi, 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Şirketi kazanmış ve kamuoyunda bir çok kesimden ihaleye ilişkin tepki sesleri yükselmişti.

Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği; ihale sahaları, ihale kararının, şartnamenin ve ilanın yürütmesinin durdurulması talebi ile ilgili dava açmıştı.

Açılan dava sonuçlandı. Maden sahaları ile ilgili EMMAD tarafından açılan dava ihalenin iptali ile sonuçlandı.

Mahkeme Sonucunda yapılan açıklşama şöyle: “ihale şartnamesinde maden sahasında bulunan maden veya madenlerin cinsine yönelik bir belirleme yapılmadığı, arama çalışmaları sonrasında elde edilen ve sahanın rezervinin tespitine yönelik bilgi ve verilerin yer almadığı, sahada bulunan madenin içerisinde bulunan değerli kısmı ifade eden tenörünün açıklanmadığı, ayrıca maden sahasının ülke ekonomisine yapacağı katkılar ile ne kadar istihdam sağlanacağı hususunda bilgi verilmediği anlaşıldığından, açıklık ve saydamlık ilkelerine aykırı olan belirtilen hususlar yönünden ihale şartnamesinin Maden Kanunu’nun 30. maddesi ile Maden Sahaları İhale Yönetmeliği’nin 7. ve 10. Maddelerine aykırı olduğu, bu haliyle anılan şartname uyarınca gerçekleştirilecek ihaleye ilişkin ihaleye çıkma kararında ve ihale ilanında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Mahkememizin 11.04.2022 tarihli ara kararı ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nden taban ihale bedelinin belirlenmesinde esas alınan verilerin neler olduğunun sorulmasına karar verildiği, buna karşılık Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nce taban ihale bedelinin belirlenmesine esas teşkil eden verilerin ortaya konulamadığı ve bu hususta herhangi bir açıklama yapılmadığı, bu haliyle dava konusu ihalede taban ihale bedelinin 2.000.000.000,00-TL olarak belirlenmesinin gerekçesinin somut verilerle desteklenmek suretiyle ortaya konulamadığı anlaşıldığından, açıklık ve saydamlık ilkelerine aykırı olan belirtilen hususlar yönünden ihale şartnamesinde ve bu şartname uyarınca gerçekleştirilecek ihaleye ilişkin ihaleye çıkma kararında ve ihale ilanında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemlerin; yukarıda belirtilen 9 ve 10 numaralı iddialar yönünden iptaline, yukarıda belirtilen 7 numaralı iddia yönünden davanın konusu kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına oy birliği ile karar verilmiştir”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com