Ana Sayfa Uncategorized 20 Mayıs 2022 778 Görüntüleme

FIRINCILAR:ÖNCEDEN SAĞLIK İÇİN ALINAN BAYAT EKMEKLER ARTIK YOKLUKTAN ALINIYOR

Artan ekonomik krizin etkileri iğneden ipliğe tüm ürünlerde etkisini gösterirken, insanlar artık en temel tüketim mallarında bile kemer sıkmaya başladı.Çay, şeker, un,yağ,süt ürünlerinde son dönemlerde yapılan fahiş fiyat artışları özellikle dar gelirli vatandaşları alternatifler arama yoluna itti.Ekmek gibi sofraların temel tüketim ürününde insanlar artık bayat ekmek kuyruklarına girmeye ve yarı fiyatına bayat ekmek almaya başladılar.Elazığ’da fırıncılar da artık ya az miktarda üretiyorlar ya da ellerinde kalan bayat ekmekleri dar gelirlilerden gelen talep üzerine yarı fiyatına satıyorlar.

İNSANLARIN EKNOMİK DURUMU İYİ OLSAYDI TAZE EKMEK YİYEBİLİRDİ

Elazığ’da 2002 yılındanberi fırıncılık yapan Suat Ağır yıllardır böyle sıkıntılı bir dönem yaşamadıklarını ve artık insanların taze ekmek yerine bayat ekmeği tercih ettiklerini söyledi. Suat Ağır:’’ 2002’den beri fırıncılıkla uğraşıyorum, kendi mesleğimdir.  22 yıldır bu işi yapıyorum. Bu krizden dolayı bu sene normal bir ekmek pahalı olduğu için fiyatlarımız düşmüş. Ama talep en çok bayat ekmeklere. Biz satıyoruz. Normalde eskiden biz bayat ekmekleri en çok satsak satsak 50 tane ya 100 tane satardık. Şu anda 350-450 tane günlük sadece bayat ekmek satıyoruz. Çünkü millet ekmek alamıyor, bunun için elimizde kalan bayat ekmekleri alıyorlar. eskiden bayat ekmekleri toplar köydeki hayvanlara gönderirdik.ama insanlar öyle zorda ki artık taze ekmek yemek bile lüks oldu”.

İNSANLAR BAYAT SİMİT, POĞAÇA SORUYORLAR

Simit fırını işleten Fatma Yılmaz artık insanların bayat simit aldığını söyledi. Yılmaz 3 liraya simit sattıklarını ama insanların 3 liralık simite tepki gösterdiklerini söyleyerek artan maliyetlerin artık kendilerini kurtaramaz hale geldiğini belirtti.Yılmaz:’’Adım Fatma Yılmaz Gözde simit fırında çalışıyorum. Yaklaşık 9 yıldır çalışıyorum. Kendi imalatımızdır her aldığımız ürüne günlük, haftalık zam geldiği için. Zamlar resmen bizi bitirmiş. Biz 3 liraya simit verdiğimiz için insanlar çok tedirgin. Karşı çıkıyorlar ekmek fiyatına simit mi olur diye?  Ama kimse demiyor susamın fiyatı artmış,  tuzun fiyatı artmış, mayanın fiyatı artmış. İşçiler, vergiler İnanın ki gelen giderler gelirden daha fazladır. İki ucumuz bir araya gelmiyor diyelim. Günde 10 kişi Belki 20 kişi gelip Bayat simit istiyor, Poğaça istiyor yarı fiyatına. İnsanlar mağdur. Bizim için 3 lira az bir para ama insanlar için büyük bir para. Gerçekten gidişatımız iyi değil. Böyle giderse bilmiyorum belki küçük esnaf olarak kapatma durumumuz olabilir. Nereye kadar birisi buna bir dur desin lütfen’’dedi.

 

ÖNCEDEN SAĞLIK İÇİN ALINAN BAYAT EKMEKLER ARTIK YOKLUKTAN ALINIYOR

Fırıncılık yapan Nihat Diller de ekmek üretimini azalttıklarını söyleyerek artan maliyetlerden dolayı artık kardan ziyade günü kurtarma amacında olduklarını söyledi. Sadece un, maya, odun fiyatlarının dışında mazot fiyatlarının da maliyetlerini arttırdığını söyleyerek sektör olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.Nihat Diller: ’’Bize bayat ekmek soran çok oluyor. Bizde kalmadığı için, kendimize göre çıkarttığımız için bayat ekmek pek fazla bulundurmuyoruz. Ama soran çok. Sebebine gelince, maliyetler yükseldi. Un, maya tuz, odun, elektrik faturası. Bunların hepsi aldı başını gitti. Fırıncı milleti de genelde satamadığı için bu defa yarı fiyatına satıyor. Yarı fiyatına satmak da zaten külli götürüyor. Bundan dolayı kapanan fırınlar var. Habire devrediyorlar. Devralan da fazla iş yapamıyor o da devretmeye başlıyor. Bundan dolayı ekonomi sıfır. Fırıncının durumu içler acısı. Benzine yüklü zam gelecek. Tabi zam gelmesi nakliye fiyatlarını da arttıracak. İnsanların alım gücü kalmadığı için bayat ekmeğe yöneliyorlar. Önceden bayat ekmeği sağlık için alıyorlardı, şimdi yokluk için alıyorlar bayat ekmeği.’’dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com