ZAMLAR BİTMİYOR, ESNAF SATAMIYOR, VATANDAŞ ALAMIYOR
Yaşanan ekonomik krizin etkileri vatandaşı da esnafı da vurmaya devam ediyor.Elazığlı esnaflar aylardır süregelen şeker,yağ un tedarikinde yaşanan sorunların yanı sıra gün be gün gelen zamlardan dolayı ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini söylüyorlar.
Kuruyemiş ve yöresel ürünler satan bir işyeri sahibi olan Furkan Polat artan şeker fiyatlarına yetişemediklerini, üretimde artan maliyetleri satış fiyatlarına yansıttıklarında ise vatandaştan tepki aldıklarını dile getirdi. Şeker sorununun bir an önce çözüme ulaşması gerektiğini ifade eden Polat şunları söyledi:
ÜRÜN ÇOK AMA KARABORSACILARIN ELİNDE
‘’Zor durumdayız, satış yapamıyoruz. Satış yapamama sebebimiz ürün yokluğu değil. Ürün çok yalnız karaborsacılar nedeniyle bu ürünleri alamıyoruz. Geçen yıl 217 liraya aldığım şekerin çuvalını bu sene 750 liradan alıyorum. İşin kötü tarafı şeker fabrikasının haznesinde 15.000 ton şeker var ve kendi memleketimde şeker üretiliyor, şeker pancarı var. Ve şeker fabrikası var. Ben bu şartlar altında eğer memleketinde 750 liraya torbasını alıyorsam müşteri de bana sıkıntı yaratıyor. Geçen yıl 45 lira olan badem şekeri bu sene niye 80 lira diye bana sitem ediyorlar. İnsanların alım gücü kalmadı Bir Asgari ücretlinin yerinde olsam ben bu parayı şekere vereceğime gidip et alırım ister istemez. Bizim zaruri ihtiyacımız değil benim ürettiğim. İşlerimiz düştü.’’ Dedi.
İŞLETMEMİZDE ŞİMDİYE KADAR GIDA ÜZERİNE SIKINTI YAŞAMAMIŞTIK. BIKTIK
Elazığ’da 12 yıldır kafe işletmeciliği yapan Erkan Ö. İse hayat pahalılığından bıktıklarını, ürünü aldıkları zamandan kendilerine geliş zamanına kadar bile fiyatların değiştiğini ifade ederek yapılan zamların da artık küçükü rakamlar değil büyük oranlarda yapıldığını söyledi. Erkan Ö.
‘’Elazığ’da bir kafe işletmecisiyiz. 12 yıldır gıda sektörünün içerisindeyiz. 12 yıldır bu işletmede hiçbir şekilde gıda üzerinde sıkıntı yaşamamıştık. Ve bu son yıllarda artık gıda sektöründen, kafecilik sektöründen bıkmış durumdayız. Çünkü artık fiyat geçişlerinde ne kadar yapacağız? Neyi ne kadara satacağız? Neyi ne kadara alacağız, bilmiyoruz. Önce sipariş verdiğimizde 3-5 gün önce farklı fiyatlar gelirken, üzerine gelen bir sonraki fiyatlarda 3-5 lira gelmiyo,r artık 20 liralar, 30 liralar, 50 liralar geliyor. Burada en ucuz içeceğimiz çayken çay da artık bir lüks fiyat oldu elen zamlar neye göre neye göre geldim niçin geliyor bilmiyorum. Artık bayiler hiç sıkılmadan, yorulmadan’’ İşine geliyorsa bu kadar bu şekilde ‘’ diyorlar.Bu şekilde artık insanlar malzeme satıyorlar.İşletmemize çayın yanına şeker alırken şekerlerimizi torba torba alırdık şimdi marketlerde 10 tane markete gidiyoruz,2 markette şeker bulabiliyoruz. Ve artık şekerleri günlük kilo kilo alabiliyoruz Çünkü bir torba şeker 850-900 liralara dayanmış bulunmakta. Ana gıdalarımız olarak unlu üretiyorduk. Poğaça unlu mamuller yapıyorduk. Şimdi torba un alırken artık parça yağdan biraz undan biraz alıp günü kurtarmaya çalışıyoruz.Daha ne kadar sürecek Daha ne kadar gidecek bilmiyoruz. Ama ne gelen zamlarla artık baş edemiyoruz, ne de yansıtacağımız zamlarla baş edebiliyoruz. Buraya gelen insanlar mağdur insanlar kırsal alanlardan gelen insanlar bir çay bile Artık insanlar içemiyorlar önceden yanındaki insanlara 30-40 çay ısmarlayan insanlar, şimdi sadece kendisine bir tane çay alabiliyorsa ne mutlu kendisine..’’
30 yıldır esnaflık yapan Mehmet Bedetin de zamların ilk sürecinde esnafın para kazandığını ancak arka arkaya zamlar olunca şimdi vatandaşın alım gücü olmadığını söyledi. Bedetin şunları söyledi:
‘’İşlerimiz pek iyi değil kazancımız zamlardan dolayı gerçekten esnaf para kazandı İşin doğrusunu söyleyeyim, fakat milletin de alım gücü kalmadı. Biz esnaf olarak zamların, arka arkaya zam gelişinden dolayı esnaf olarak para kazandık. Ama neticede biz de tüketiciyiz. Bunun haricinde gerek vatandaşlarımız, bizde bir tüketici olarak alım gücümüz tamamen bitti ve iş taksit olayları kalktı. Her şey peşin .Peşinde de bazı malları bulamıyoruz şeker ve yağ gibi sınırlı veriliyor Bunlar sınırlı olunca biz de sınırlı satmak zorunda kalıyoruz piyasanın durumu pek hiç acı değil’’