Ana Sayfa Uncategorized 5 Haziran 2022 614 Görüntüleme

TÜRKOĞLU: KÜÇÜK ESNAFLA BÜYÜK ESNAFIN BAĞKUR PRİMİ NEDEN AYNI?

Elazığ Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Nizamettin Türkoğlu son aylarda esnafın büyük bir darboğaza girdiğini ve bu nedenle Bağ-Kur primini ödeyemediğini söyleyerek, para kazanan, kazanç sağlayan esnafın bu primleri ödemekten kaçınmayacağını, ama kazancı olmadığı için ödemekte zorlandığını dile getirdi.

Türkoğlu: ‘’Maalesef bildiğiniz üzere tarih çok çok yeni . 2 ay geriye dönük bir tarihle küçük esnaf,  basit usulde vergi mükellefi olan esnaflarımızın SSK’sı herhangi bir yerde yatıyorsa bunların en kısa sürede Bağ-Kur’a geçmeleri, Bağ-Kur’a geçmedikleri takdirde de  gerçek gelir vergisi olacaklarını beyanında bulundular.  Biz burada diyoruz ki, eğer bir esnaf Bağ-Kur’unu yatıramıyorsa onun sorumlusu esnaf mıdır? Yoksa bunun sorumlusu ülkemizi yönetenler midir? Şunu ifade etmek istiyorum ben.  Maalesef esnaf Bağ-Kur’unu yatıramıyor. Çünkü evine ekmek götüremiyor, evini geçindiremiyor. Evini geçindiremediği için de Bağ-Kur’a borçlanıyor.  Bağ-Kur’a borçlu olduğu takdirde hastaneye gidemiyor. Ki bu son süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız 2022- 2023 arasında hastaneye gitme özelliğini verdi bütün esnafa. Ama şurada hastaneye gidiyorsunuz, hastaneye giderken bir ilaç yazdırıyorsunuz. 400-500 lira tutuyor. Bir evin nüfusu 5 nüfus. Allah kimseyi hastaneye düşürmesin Ayda bir kere hasta olup hastaneye gitse, 2.500-300 liraya yakın ilaç parası veriyor.  Çünkü biz ilaçtan muaf değiliz.  Sadece doktorlara para ödemiyoruz.

BÜYÜK ESNAFLA KÜÇÜK ESNAF AYNI PRİMİ ÖDEMESİN

Bir esnaf para kazanıyorsa,  bir esnaf geçimini gerçekten sağlayabiliyorsa hiçbir zaman Bağ-Kur’u bırakıp SSK’ya geçmez.  Ki Türkiye’de SSK ve Bağ-Kur denen bir kurum var. Bu kurumun şartları İkisi de birbirine denk değil . Bağ-Kur’u 25 yıl yatırıyorsun.  Benim yaşıtlarım olan 2000 yılı  öncesi  99-98 -97 öncesi SSK girişli olanlar da emeklilik yaşı  58- 57.  Ama SSK’ya geçerseniz o yaş 4-5 yaş aşağıya düşer. Bence bunun önüne geçin yıllarca SSK ile Bağ-Kur’u birleştireceğiz dediniz. Hiçbir birleşim olmadı.  Hiçbir esnaf kendi çocuğu,  ailesi hastaneye gitmesin diye mücadele etmez. Her esnaf ailesini ve çocuğu çocuğunu rahat geçindirebilsin diye Bağ-Kur’un da yatırır SSK’sını da yatırır . Bu gerçekten çok kötü bir süreç, şu anda Türkiye’de 1700 TL her ay bağ-kur primi Keşke bu Bağ-Kur primlerinde küçük esnaflarla büyük esnaflar arasında bir ayrım yapmış olsaydınız, 700-800 lira gibi en azından esnaf bunu rahat bir şekilde yatırır,  hiç kimseye minnet etmeden de evini geçindirirdi. Yani şurada bakıyorsunuz küçük esnaf küçük esnaf zaten para kazanamıyor, küçük esnaf zaten evini geçindiremiyor.

SÜREÇ BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE BENİM BAKIŞ AÇIM KÜÇÜK ESNAFLARIN %50’Sİ 60’I DÜKANINI KAPATACAK

Devlet Büyükleri sesimizi duyun gerçekten süreç iyi değil Türkiye genelinde bir pandemi geçirdik ama Elazığ’da iki darbe aldık. Bir pandemi,bir deprem.  Depremden sonra aşırı bir göç verdik.  Elazığ aşırı kötü durumda. Elazığ, artık iş yapamıyor,  ben her gün esnafın içindeyim. Esnaf diyor bugün bir kişiyle dükkanı kapattım.  Bugün bir kişiyle dükkânını kapatan bir esnafın 100 lira aldığını düşünün. Bu 100 lirayla kira mı versin?  Elektrik mi versin? Su mu versin? Evini mi geçindirsin? Ailesinin giderini mi karşılasın? Ben bunu gerçekten anlamış değilim. Çok kötü bir süreç,  bakıyorsunuz sadece berber ve kuaförler değil , basit usulde olan bütün esnaf geçim sıkıntısı yaşıyor. Bu süreç bu şekilde devam ederse benim bakış açım küçük esnafların %50’si 60’ı bu dükkanlarına kepeng vuracaktır. Kepeng vurduğu sürece de Türkiye’de işsizlik oranı %15-20 ise %50’ye çıkacaktır. Bence iyi bir süreç bizi beklemiyor. Burada ben devlet büyüklerine sesleniyorum.  Lütfen Allah için elinizi vicdanınıza koyun bilir kişiyle tekrar şu küçük esnafı bir gözden geçirin Çünkü bir esnaf eğer bağ-kur’u yatırmıyorsa,  bir emeklinin adına yapıyorsa, inanın ki yokluktandır. Eğer bir esnaf Bağ-Kur yatıramıyorsa güçlü bir iş adamı diyor ki gel ben seni sigortalı göstereyim. Bu adam çoluk çocuğu, geleceği için bunu göstermek zorunda .

ESNAFIN %80-85 ‘İ BAĞ-KUR’A BORÇLU

Ben buradan tekrar sizlere sesleniyorum sürecimiz çok çok kötü. Gerçekten Elazığ’da 800 tane üyemiz var. Belki 100-150’si Bağ-Kur ya da SSK’sını nizami bir şekilde yatırıyor. Ama esnafın %80-85’i Bağ-Kur’a borçludur.B u konuda devlet büyüklerinden Türkiye genelindeki bütün küçük esnaflara yardımcı olmalarını talep ediyoruz.  İnşallah yardımcı olurlar. İnşallah sesimizi duymuş olursunuz. Lütfen sahaya inin, sahadaki esnafın sıkıntısını bir görün, takip edin. maliyesi var SSK’sı var, devlet kurumları var. Bir takipleyin kaç tane esnaf evine ekmek götürebiliyor? Kaç tane esnaf evinde çocuklarının ihtiyaçlarını giderebiliyor? Bence %80 çok kötü durumdayız ve bu vergi çıkan vergi kanunu da tekrar gözden geçirin..’’ dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com