Ana Sayfa GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI 6.06.2022 3520 Görüntüleme

P T Ö

Bilim ve Teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında, bilginin hızla yenilendiği ve değiştiği bir süreç yaşanıyor. Bu noktada da eğitimin amacı geleneksel eğitim anlayışındaki bilgiyi öğrenciye aktarmak yerine onlara bilgiye ulaşma yollarını öğretmek oluyor.

    Eğitim kurumları çağın ihtiyaçlarına uygun bilgi, beceri ve tutum kazandırmaya çalışırken, alan uzmanları da bilgi toplumunun özelliklerini ve ideallerini dikkate alarak 21. yüzyıl becerileri olarak ifade edilen birtakım beceriler belirlemişler. Bu becerilerin öğrencilere kazandırılabilmesi ve çağın gereğine uygun verilmesi için kullanılabilecek farklı yaklaşımlar mevcut.

    Öğrenme sürecinin yapılandırılmasına bağlı olarak; problem tabanlı öğrenme, aktif öğrenme, sosyal öğrenme, buluş yoluyla öğrenme gibi etkili öğretim yöntem ve tekniklerini aynı anda çalıştırabilen bir yaklaşım olan PTÖ (Proje Tabanlı Öğrenme) en çok tercih edilen yaklaşımdır.

    Eğitim sistemimizde 2000’li yıllardan sonra proje çalışmalarına ve PTÖ ye önem verilmiştir. MEB in 2023 Eğitim Vizyonunda da PTÖ yer edinmiş ve hali hazırda MEB Proje Tabanlı Öğrenmeyi etkin kullanmaktadır. Bu kapsamda YEĞİTEK de Design FILS, EduSimSTEAM, e Twinning, FCL Türkiye, Novigado, Scientix çalışmalarıyla PTÖ ye destek sağlıyor.

    PTÖ ile öğrenmenin çocuğun yaşantısında gerçekleşmesini sağlamayı, öğrencilerin bilgiyi anlamlandırarak öğrenmelerini, bilgiyi aktif yapılandırmalarını, öğrenmenin merkezinde bilgi ile bağlantıda olmalarını, ezberden ziyade kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme basamaklarına çıkmalarını amaçlıyoruz eğitim sistemimizde.

    Ne yazık ki ülkemizde başarı kavramına binaen oluşturulan toplumsal algı ile öğrencilerin, öğretmenlerin, yöneticilerin ve okulların yarıştırıldığı bir durum mevcut. Bu sebeple proje sayılarını arttırmak ve bu projelerin sergileneceği bilim fuarları ile bilim şenlikleri yapmak için yarışan öğrenciler, öğretmenler, okullar, yöneticiler…

    PTÖ nün ana felsefesini kavrayamayıp projelerin bilgiye ulaşma yolunda araç olarak kullanamadığımızdan projeler, içerik odağını kaybedip eğitim sistemimizin öğrencilere verilmesini hedeflediği kavram ve becerilerin verilememesiyle sonuçlanıyor. Doğal olarak niteliksel yeterlilik olmayınca niceliğin pek de bir anlamı kalmıyor.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com