Ana Sayfa Uncategorized 11 Haziran 2022 568 Görüntüleme

3. SANAYİ SİTESİNİN YAPILACAĞI ARAZİ KONUSUNDA TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Elazığ’a yapılması planlanan 3. Sanayi sitesinin yapılacağı arazi tartışma konusu oldu. Malatya yolu üzerinde İŞGEM yerleşkesi yanında bulunan alanda yapılacak olan 3.Sanayi Sitesinin yerinin mera arazisi olduğu iddiaları Elazığ kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

ELAZIĞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODA BAŞKANI KARACA: YAPILAN KANUNA AYKIRI  SUÇ OLUŞTURAN BİR İŞLEMDİR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Elazığ Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Karaca yapılan işlemin kanuna uygun olmadığını ve yapılan işin kamu yatırımı olmadığı için bir suç teşkil ettiğini ifade etti. Karaca:

‘’ İlimiz Bağdere Köyü’nde yapılması planlanan Karma Sanayi Sitesi ile ilgili bir talep oldu valilikten. Bu talep yaklaşık 1000 dekarlık bir mera alanının tahsis amacını içeriyordu. Ne olacak? Mera dışına çıkartılacak,  hazineye devredilecek, hazine üzerinden adı geçen Kooperatifi Sanayi Sitesi yapılmak üzere verilecek, burada bir sanayi sitesi yapılacak. Tabii ki şehirde bir Sanayi Sitesi ihtiyacı varsa bunu yapılmasına kimse karşı çıkmaz. İhtiyaçları destekleriz. Bizim Ziraat Mühendisleri Odası olarak karşı çıktığımız konu, kanunların hiçe sayılması, yani yasadışı işlem yapılması. Çünkü Mera Kanunu Mevzuatı gereği bu  yatırımın yapılması uygun değil. Bunu kılıfına uydurmak için Özel İdare üzerinden bir talep yapılmış. Özel İdare sanki oraya bir Sanayi Sitesi yapacakmış gibi, kanunun 14 maddesinin C bende kapsamında yani kamu yatırımı için ihtiyaç duyulan yerler .Oysa bu Sanayi Sitesinin yapılması birincisi kamu yatırımı değil .Kamu yararı için diyebiliriz ama kamu yatırımı değildir. Kamu yatırımı dediğimiz, devletin okul, yol, elektrik hattı,  demir yolu gibi baraj gibi, havaalanı gibi yaptığı yatırımlardır. Çünkü burada yapılacak Sanayi Sitesinin mülkiyeti kişilere geçecektir. Özel mülkiyete geçecektir.  Bu bir kamu yatırımı değildir. Bu nedenle bu maddeye uygun değil. İkincisi de Özel İdarenin kendi kanunu gereği sanayi sitesi yapma gibi bir görev ve yetkisi yok.  Dolayısıyla da ilgili müdürlük değil. Yani kanunun öngördüğü ‘ilgili müdürlüğün il Müdürlüğü’nden talebi üzerine’ ifadesini içermiyor.  Yani burada yasanın etrafından dolaşarak bir işlem yapılmaya çalışılıyor.  Meraların amaç dışına çıkartılmasını zaten arzulamıyoruz Ama şu anda benim söylediklerim işin mera ve hayvancılık kısmının dışında hukuki boyutuyla ilgili. Söylediklerim kanuna aykırı, suç oluşturan bir işlem tesis ediliyor. İtirazımız bu yönde. Biz bunu daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız üzere bunun takipçisi olacağız.  Sayın valinin yasadışı bu eyleme olur vermeyeceğinden eminiz.  Olur da bu tarz arazi değişikliğini onaylarsa Sayın Vali, bu defa de kanun yolunu kullanacağımızı kamuoyuyla da paylaşıyoruz.

 

YENİDEN REFAH PARTİSİ ELAZIĞ İL BAŞKANI KARAKUŞ: OLUMSUZ RAPORA RAĞMEN O ALANA SANAYİ SİTESİ KURULMASI İÇİN ISRAR EDİLİYOR

Konuya dair bir açıklama yapan Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, söz konusu Sanayi Sitesi için OSB yakınında bir alan varken ve düşünülen alan için  5 muhtarın şerh düşmesi ve DSİ’nin olumsuz raporuna rağmen neden ısrar edildiğini sordu.Karakuş:

‘’Özellikle yakın zamanda kamuoyunda konuşulan Elâzığ’ımızın özellikle sanayi sitesi esnafını onların üzerinde de bugün bütün Elazığ’da yaşayan hemşerilerimizi ilgilendiren sanayi sitesinin kurulacağı yerle ilgili bir kısım iddialar var, yer arayışları var, kurulmuş olan 2 ayrı kooperatif var bu kooperatiflerin 2’si de farklı yerlerde Sanayi Sitesinin kurulması yönünde çabaları var,  gayretleri var. Yine bu çaba ve gayretler karşılığında kurulmak istenilen bölgenin muhtarı, köylüleri yine bazı resmi kurumları Ziraat Odaları Birliği’nin buralara kısmi şekilde itirazları söz konusu buranın uygun olmadığı yönünde biz bugün bu konuyla ilgili Yeniden Refah Partisi olarak konunun taraflarıyla görüşerek bir açıklama yapmak istedik. Şimdi mevcut Elazığ’ımızda 2 Sanayi Sitesi Kooperatif var. İkincisi  Tabi 1.’den sonra kuruluyor. Kurulan ve özellikle Oto Onarımcılar Kooperatifi olarak bilinen Kooperatif Kuzey Çevre Yolu olarak bildiğimiz noktada, Kuzey Çevre Yoluna sıfır 2. Organize Sanayi Bölgesi’ne bitişik bir alanda bin 600 dönümlük bir alan ki o alandaki vatandaşımızla ve kooperatif Başkanımızla istişare ettiğimizde oranın mümbit olduğu, verimsiz bir yer olduğu ve oranın herhangi bir otlak alan olmadığını oraya yönelik herhangi bir muhtarın, resmi kurumun “Buraya sanayi sitesi olmaz” diye bir şerh düşmediği tarafımızca bilinmektedir. Yine tabi bu yerinde özellikle OSB’ ye yakınlığı, çevre yolumuza, havaalanına yakınlığı artı bir unsurdur. Bir de diğer bir kooperatifimiz var özellikle ilimizin Belediye Başkanı’nın hedefe konulduğu Belediye Başkanı’nın arkalarında olduğu, onların yönlendirmesiyle bu kooperatifin farklı bir bölgede kurulmak istendiğine dair söylentiler var. Burada insanların birbirine iddia ettiği şeyler dışında 2 alternatif arasında hangisinin daha faydalı olduğu yönünde bir değerlendirmede bulunmak istiyoruz. Şimdi 2. Kurulan Kooperatifin özellikle Elazığ Belediye Başkanımızın desteklediği yerle ilgili baktığımızda, verimli otlak araziler, burayla ilgili 5 köy muhtarının karara şerh düştüğünü, mera komisyonundan çıkarılma kararına ilişkin şerh düştüğü belli.

Yine burayla ilgili DSİ’nin olumsuz rapor yazdığı belli ve bugün Ziraat Odaları Birliği Başkanımızın burada sanayi sitesi kurulmaz bu araziye yazıktır şeklinde ki bir şerhi söz konusu. Diğer kooperatife baktığımız zaman böyle bir şey önümüze gelmedi. Yerlerine baktığımız zaman birisi Elazığ’ın Batı tarafında bugün Doğukent ve Ulukent’den çıktığımız zaman 30 km uzakta ulaşabileceğiniz bir yer biride Elazığ’ın hemen üst tarafında Kuzey Çevre yolunda Küçük Sanayi sitesine yakın OSB’ye yakın bizim Kekliktepe kavşağı dediğimiz bağlantı yoluna yakın, havaalanına yakın şehrin hemen hemen ortasında bulunup sağını solunu eşit bir şekilde bölen bir yer. Dolayısıyla burada 2. Kooperatifi kurarak Elazığ’ın 30 km – 25 km Batısında kooperatif kurmak isteyen siyasilerimizin ve bunun burada olması gerektiğini savunan siyasilerimizin şu cevabı vermesi lazım. 5 muhtar neden muhalefet şerhini verdi, DSİ orası için neden olumsuz raporu yazdı ve ziraat odaları birliğinin olmaz ısrarına rağmen daha önemli daha konum olarak güzel bir yer varken 2. OSB’nin bitişiğinde bir yer varken bu kadar ısrar edilmenin sebebinin bu kamuoyuna ve özellikle de sanayi sitesi esnafımıza açıklanması lazım. Bir araya gelerek ortak akılla bu işin bir an önce çözülüp Sanayi Mahallecimizin sanayi sitesinden kurtarılması ve sanayi esnafımızın daha güzel yerde şehrimize hemşehrilerimize hizmet etmesi için biran önce ortak aklın oluşturulması ve karar alınması gerekmektedir.’’ dedi

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com