GÜNDEMUncategorized

BİR İYİLİK ÇINARI “KIZILAY”

1868 yılında kurulan Kızılay, kuruluşundan itibaren her alanda, ve platformda ihtiyaç sahibi insanların yanında olmayı hedefleyen bir kuruluşumuz. Gönüllülük esastır diye yola çıkan ve iyiliğin bulaşıcılığını insanlara yayan Türk Milleti’nin güzide kuruluşu TÜRK KIZILAYI’nın Elazığ Şube Başkanı Rahman Kızılkaya ile görüştük.

VEREN EL İLE ALAN EL ARASINDA KÖPRÜYÜZ!”

KIZILAY Kurulduğu gunden beri deprem,yangın,sel gibi felaketlerde yardıma ihtiyacı olanlara yetişmeye, kol kanat germeye çalışıyor. Bunu en yakından yaşayan ve hisseden bir şehir olan Elazığ, deprem ve pandemi sonrasında hala Kızılay’ın dost elini üzerinde hissediyor.

Kızılay’ın çalışmalarını Elazığ Şube Başkanı Rahman Kızılkaya’ya sorduk. 2019 Yılı Şubat ayından beri Elazığ’da görev yaptığını hatırlatan Kızılkaya, göreve geldiği ilk günden itibaren şehrin nabzını tutan, varlık ve yokluk halleriyle şehri bilen ve sorunları bilme konusunda öncülük eden bir çok Sivil Toplum Kuruluşu ile görüşerek tespit edilen ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştıklarını söyledi.

Kızılay’ın sadece doğal afetlerde yarım ulaştırmak gibi bir misyonu olmadığını ifade eden Kızılkaya,’’Yılın her zamanında, ihtiyaç sahibi, dezavantajlı vatandaşlarımıza maddi manevi her türlü yardım eliyle ulaşmaya çalışıyoruz. ‘’ dedi.

Kızılkaya Türk Kızılay’ının görev ve faaliyet alanlarını anlatırken şu ifadelere yer verdi:

‘’Kızılay Milli bir yardım kuruluşudur. Belli bir kesime ya da belli bir kitleye yardım amacı gütmüyoruz. Bizler ihtiyaç sahibi olan, dezavantajlı olan tüm vatandaşlarımıza gönüllülerimizle birlikte hem tespiti, hem de desteklerin ulaşması konusunda ayrım yapmaksızın ulaşıyoruz. Kurulduğu günden beri bu misyonu başarıyla yerine getiren TÜRK Kızılay’ının bir neferi olmak büyük bir mutluluk’’

KIZILAY BİR İYİLİK ÇINARIDIR

Kızılay’ın çalışma esası gönüllülük temeline dayanıyor. Gönüllü insanların yardımlarıyla veren el ile alan el arasında bir köprü olduklarını belirten Başkan Kızılkaya, Kızılay’ın çalışmaları konusunda şunları söyledi; ‘Elazığ bir deprem yaşadı. Deprem sürecinde ciddi anlamda iş yükümüz arttı, deprem ve afet esnasında her insan ihtiyaç sahibidir.İhtiyaç duyar. Herkes evinden, yurdundan, işinden kopmak zorunda kaldı. Doğal afetler neticesinde yaklaşık bir yıl süren yoğun bir çalışma süreciydi, daha sonra pandemi sürecini yaşadık tüm dünya olarak. Bu da bizim iş yükümüzü ciddi anlamda arttırdı. Pandemiden sonra depremin yaralarını sardıktan sonra aynı hız ve tempoda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk Kızılayı sadece afetlerde sahada değil, Her zaman sahada ihtiyaç sahiplerinin yanında, engellinin yanında,  yaşlının yanında, öğrencinin yanındayız. Her ihtiyaç sahibine omuz vermeye çalışan, onların yanında olmaya çalışan, onların acısını dindirmeye çalışan, bir iyilik çınarıdır Kızılay.

Çalışmaları konusunda  değerlendirmelerde bulunan Kızılkaya, 2021 yılında 12 vbin ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarını ifade ederek kurban bayramı öncesinde de ihtiyaç sahiplerine kavurma et dağıtımıyla yardımlarının süreceğini bildirdi.

İhtiyaç sahibi olduğu tesbit edilince kim olduğuna bakmaksızın yardımları ulaştırdıklarını da kaydeden Kızılkaya gelen yardım taleplerinin % 90’ını karşıladıklarını da sözlerine ekledi. Kızılkaya:

‘’2021 Elazığ’da 12 bin vatandaşımıza dokunduk. Bunun yaklaşık 7 binine gıda çeki vererek ulaştık. 3 bin civarında vatandaşımızı kendi bünyemizde bulunan giyim mağazamızdan tüm aile fertleri ile beraber giydirdik.  Yaklaşık 2 bin civarında vatandaşımızın da evine gerek aynı gerek nakdi yardımlarla ulaştık. Ramazan ayında 12 bin vatandaşımıza birebir dokunma şansına sahip olduk. Ramazan Bayramı sonrasında çalışmalarımız devam ediyor. Bize müracaat eden vatandaşlarımızı imkanlarımız dâhilinde ihtiyaçları, talepleri her neyse burada bunları değerlendirdikten sonra, kişi gerçekten ihtiyaç sahibi ise o vatandaşımızın talebine şubemizin imkanları dahilinde %90 oranında karşıladık. Karşılayamadığımız talepleri de diğer kurum ve kuruluşlarımızla istişare ederek,  yine vatandaşımıza mihmandarlık ederek yol gösterici olarak yapmaya çalışıyoruz. ’’dedi.

2021 YILI GÖNÜLLÜLÜK YILININ MEŞALESİ ELAZIĞ’DAN YAKILDI

Elazığ’da yaşanan deprem felaketinde yurdun her köşesinden binlerce gencin, vatandaşın gönüllü olarak Elazığ’a yardıma koştuğunu dile getiren Kızılkaya, 2021 yılının Gönüllülük Yılı ilan edildiğini ve bunun meşalesinin Elazığ’dan yakıldığını söyledi. Kızılkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Türk Kızılayı genel merkezimiz tarafından 2021 yılı gönüllülük yılı olarak ilan edildi. Bunun da meşalesini Elazığ’dan yaktık. 2020’de yaşadığımız deprem sonrası Elazığ’mıza Türkiye’nin muhtelif illerinden toplamda 7 bin 600 gencimiz gönüllü olarak geldi. Buradaki mağdur insanlara yardım etmek için Elazığ’a geldiler. Bu 7 bin 600 kişilik gençlik grubumuz, tabii bir defada değil 40-45 gün içerisinde belirli zaman dilimlerinde,  gruplar halinde planlı bir şekilde,  her ilden, her ilçeden hatta köylerden, kasabalardan Türk Kızılay’ımızın bulunduğu illerde planlamaları yapılarak buradaki Gençlik Hizmetleri müdürlüğümüzle irtibata girerek toplamda Elazığ’a geldi.

ELAZIĞ GÖNÜLLÜLÜK ANLAMINDA İLK SIRALARDA

Burada Türk Kızılayı’nda genel merkezimizle şunu gördük. Gerçekten bu işi gönüllü olarak yapmak isteyenlerin sayısı çok fazla. Türk Kızılay’ının bütün hizmetleri sahadaki gönüllülük hizmetleri, ihtiyaç sahiplerine yönelik. Hizmetler ve sosyal projelerin bir çoğu gönüllüler tarafından yürütülüyor.  Bizler de bu işi Gönül İşi olarak yapıyoruz burada, Yoğun bir katılımın, hiçbir karşılık beklemeden, günlerce, haftalarca dışarıda yatarak, o soğukta insanlara yardımcı olmak için gelen gençler bu anlamda bizlere bir ışık oldular. Bu minvalde 2021 yılları Türk Kızılayı genel merkezimiz gönüllülük yılı olarak ilan etti. bu anlamda da Elazığ’ımız gönüllülük anlamında Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor diyebilirim.

İYİLİĞİN ŞEKLİ YOKTUR. İMKÂNI OLAN İMKÂNLARIYLA, OLMAYAN DA YARDIMCI OLACAKLARA VESİLE OLARAK İNSANLARA DOKUNABİLİR

Gençlerimiz bu konuda tabii hem gençlerimiz, hem hanımlarımız hem beylerimize ama gençlerimiz öncülük yapıyor. Üniversitedeki gençlerimiz Fırat Üniversitesi Gençlik Kolları ayrı güzel bir hizmet gösteriyor. Sahadaki çalışmaları karma olarak hem lise ve hem de üniversite düzeyinde hem de okullarını bitirmiş gençlerimizden oluşan bir gençlik kulübümüz var. Bunları kendi arasında işleri profesyonel olarak yürütüyorlar. gönüllü. org. tr sitemizde günlük yapılacak faaliyetler paylaşılıyor. bu etkinliğe katılacak gencimiz oradan bu etkinliğe katılacağını bildiriyor yapılacak Bir etkinliğe kaç kişi,hangi saatte ne zaman katılacak? Herkes görüp biliyor. Böyle bir sistem üzerine yürütüyoruz. Bu anlamda gençlerimize çok iş düşüyor. Onlar da kendilerine düşen bu işi layıkıyla üzerlerine düştüğü kadarıyla yapıyorlar. Ben yine burada sizin vesilenizle tüm gençlerimiz, daha doğrusu tüm insanlara İnşallah bu iyilik hareketinde yer almalarını tavsiye ediyorum. Tabii sadece Kızılay değil birçok kamu ya da sivil yardım kuruluşlarınca buralarda yer alarak ihtiyaç sahibi insanlara dokunmalarını bunların yanında olmalarını varsa imkanlarını insanlar için kullanmalarını, imkanları yoksa da  o insanlara imkan sağlayabilecek insanları bularak bu topluma, bu toplumun dezavantajlı gruplarına dokunmaları hem Kızılay şube başkanı olarak, hem de büyükleri olarak kendilerine tavsiye ediyorum.

İYİLİK HAYATLARIMIZI GÜZELLEŞTİRİR

Kızılay’ın yardıma ihtiyacı olan ile yardım etmek isteyenler arasında bir köprü görevi gördüğünü de dile getiren Kızılkaya, yardım etme bilincinin insanların hayatlarında çok önemli değişimlere yol açtığını dile getirerek, özellikle genç gönüllülerin belki uzun yıllar boyunca elde edecekleri tecrübe ve bilinci genç yaşta edinebileceklerini dile getirdi. Kızılkaya :

‘’Kızılay veren el ile alan el arasında bir köprüdür. Her daim toplumda dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi insanlarımız olacaktır. Kızılay bu insanlarımıza dokunarak yaralarını sarmak isteyen hayırsever insanlarımızla, ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü vazifesi görür.

Gönüllü olmak isteyen insanımızın hayatlarının çok değişeceğine inanıyorum. Birçok şeye artık farklı bakacaklarınai hayata farklı bakacaklarına belki 40-50 yaşında elde edecekleri tecrübeyi  sahada dezavantajlı insanları gördüklerinde 20’li yaşlarda tecrübe edecekler.

Kızılay  bünyesinde yer alan bir görevli olarak burada bazı tablolar karşısında yüreğimizin acıdığını, gözlerimizden yaş geldiğini hatırlıyoruz. Bizim götürdüğümüz bazı aileleri görünce gözyaşlarını tutamadığını söyleyen ‘ Böyle işler mi yapılıyor biz bu bunları bilmiyorduk.  Toplumumuzda bu tarz insanlar mı var ‘ diyen onlarca arkadaşımız oluyor.

O nedenle bu ya da buna benzer yardım yapılarında gençlerimizin yer alması her anlamda kendilerine katkı sunacaktır. Ben gençlerimize bunu tavsiye ediyorum .Şiddetle tavsiye ediyorum.Şiddeti tavsiye etmiyorum. Hayır işlemeyi tavsiye ediyorum. İnsana dokunacak bir sivil toplum örgütünde yer almalarını istiyorum.

ENGELLİ VE YAŞLI İNSANIMIZA DESTEK OLUYORUZ

Maddi yardımların yanı sıra engelli, yaşlı ve yalnız yaşayan vatandaşlara da temizlik, gıda, ilaç bakımı gibi konularda destek verdiklerini ifade eden Kızılkaya,

Bununla beraber gönüllerimiz kadın kollarımızda duran hanımefendiler yaşlı ev ziyaretlerimiz oluyor yaşta ziyaretlerinde yaşlılarımızın evleri temizleniyor onların temel ihtiyaçları karşılanıyor. Bunlar tabi yaşlı geçmiş, fiziki olarak birçok şeyi yapamayacak durumda olan yaşlılarımızı tercih ediyoruz.  Burada kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak kendi ev temizliğini yapamayacak yaşlarımızı ziyaret ederek ihtiyaçlarını temin etmeye çalışıyoruz. Yine bu grupta ağır engelli gruplarımız oluyor. Yalnız yaşayan engellilerimiz ya da anne babası yaşlı  engellilerimizin ev ziyaretini gerçekleştiriyoruz. Onların kişisel bakım ve ev temizliklerini, kişisel ihtiyaçlarını gideriyoruz.

HAYALİMLE DÖNÜŞEN OYUNCAKLAR PROJESİ

Eğitim alanında da faaliyetlerimiz devam ediyor. Hem gönüllerimiz hem de biz, şube olarak sürekli öğrencilerimizi her daim desteklemeye çalışıyoruz. Burada köy okullarını revize etmekten tutun, özel eğitim sınıfları, kütüphane,  yine eğitim öğretim yılın başında ve ortasında bize gelen talepleri değerlendiriyoruz. Talepler genelde ya burs niteliğinde ya da ilk ve ortaokul düzeyinde kırtasiye yardımı niteliğinde oluyor .Bunları şube olarak  karşılıyoruz yakın zamanda ilki 2018’de Kızılay Elazığ şubesi olarak gençlik kollarının sunmuş olduğu bir proje vardı. Hayalimle dönüşen oyuncak’ projesi. Bu projemiz genel merkezimiz tarafından kabul edilmişti. Kabul gördükten sonra 2018 yılında ilk Elazığ’da yapılmıştı .Ben o zaman Kızılay’da görevli değildim. Ve o proje yarışmasının  birincisi Benim oğlumdu .Bu projemiz 2019’da Türkiye’deki tüm Kızılay şubelerine yapılması istenerek özel örnek proje olarak gösterildi. İmkanı olan şubeler bunu yaptı. bu projeyi yaptı 2020 ve 2021 yıllarında pandemi ve depremden dolayı yapılamayan bu yarışmamızın bu yıl 3. sü gerçekleştirildi. Bu yıl 26-27 28 Mayıs’ta düzenlediğimiz ve iki gün boyunca bir alışveriş merkezinde yer alan sergimiz büyük bir ilgi gördü.

Yavrularımızın yaptığı oyuncakları sergiledik. Tabii bu oyuncakların tamamı geri dönüşüm malzemelerinden yapıldı. Yaklaşık 6-7 bin kişinin ziyaret ettiği bir sergi oldu.  Okullardan 560 katılımcımız vardı. Bu yavrularımız el emeği göz nuru ile kendi hayallerindeki oyuncaklarını geri dönüşüm malzemelerinden yaparak yarışmaya katıldılar. Yarışmanın dereceye girenler de toplamda 40 tane tarafsız jüri tarafından seçildi. Bunların çoğu üniversitede hocalar teknik elemanlar oylamalar yapıldı dereceye gidenler belirlendi 29 Mayıs’ta da bir şenlik havasında Fethi Sekin mesire alanında öğrenci ve velilerin katılımıyla yaklaşık 3 bin kişilik bir muhteşem bir organizasyon ve görsel şenlik oldu. Dereceye giren çocuklara hediyeleri takdim edildi. Ve yarışmaya katılan bütün yavrularımıza hediyeler verildi çocuklarımız orada gün boyu oyun alanlarda eğlendiler etkinlikler yaptılar gönüllülerimizle beraber o katma vardı bizim geleneksel oyunlarımız vardı gün boyu eğlenerek yarışmanın neticesinde dereceye girenler ilan edildikten sonra hediyelerini alıp gün boyu evlendiler.

Bizler Kızılay olarak gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerde insanlara dokunmayı, sıkıntılarını bir nebze olsun azaltmayı hedeflerken, aynı oranda yaşadıkları mutluluğu görmenin de hazzını yaşıyoruz.