Ana Sayfa Uncategorized 22 Haziran 2022 654 Görüntüleme

ORKUN: MADENDEKİ ŞAİBELİ YIKIMA YETKİLİLER VE MİLLETVEKİLLERİ NEDEN SES ÇIKARMAZLAR?

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun Elazığ Maden İlçesi’ndeki yıkım ihasleleri ve meydana gelen doğal olmayan heyelan konusunda açtığı dava ve bilgi taleplerinin reddedildiğini ve ilçede doğal olmayan heyelana yol açan Yıldızlar Holding’in ilçeyezarar verdiğini ve ilçe belediyesine 8 milyon liralık borcu olduğunu söyleyerek bir basın açıklaması yaptı.
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun, Elazığ Maden İlçesinde meydana gelen doğal olmayan heyelan sonucunda kültür varlığı olarak tescillenen tarihi köprü ve riskli alan kapsamına giren tarihi Camiikebir Camisi için sorumlu firma hakkında ilgili ve yetkili kurumlarca yapılan ve veya yapılması düşünülen işlemler hakkındaki bilgi talebinde bulunduğunu ve valilikten yanıt alamaması üzerine üst kurula yaptığı itirazın da reddedildiğini söyledi.
Orkun; söz konusu firmanın geçmişte de bir çok çevre ve insan sağlığını hiçe sayan faaliyetlerde bulunduğunu ve iktidar tarafından kollandığını iddia ederek,’’ söz konusu firma Yıldızlar SSS Holding Maden ilçesini boşaltıp her yıl binlerce ton atık ürününü dökeceği alan için ilçeyi çöp deposu haline getirmek istiyor’’ dedi.
Orkun’un açıklaması şöyle:
Değerli hemşerilerim, Öncelikle belirtmem gerekir ki, Tüzel kişiliğe sahip Doğru Parti temsilcisi olmam nedeniyle ülkemizin herhangi bir yerinde, milletin ve devletin zararına olan her konuda ilgili kurumlardan bilgi talep etme ve gerektiğinde yargıya taşımada üç temel dayanağı esas almaktayım. Bunlar; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak anayasal hakkımı kullanıyorum, İlgili yörenin çocuğu olmam nedeniyle yöre insanlarının hakkını koruma ve mücadelesini verme ayrıca yöre halkının çıkarlarını koruma görevimi yapıyorum. Siyasi Parti temsilcisi olarak da ülkemizin her tarafındaki olayları takip etme ve mücadelesini verme görev ve sorumluluğu taşıyorum.
Bu görev ve sorumluluk anlayışım çerçevesinde tüm aşamaları sizlerle paylaşacağıma söz verdiğim, Elazığ ölçeğindeki iki konu hakkında yaşanan son gelişmeleri aktarmak istiyorum.
Dava konusu ettiğim, Yıldızlar Holding firmasının sebep olduğu doğal olmayan heyelan sonucunda -ki AFAD raporları ile belgelenmiştir- “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş köprü yıkılmış, Camiikebir Cami ise 1150 sayılı karar ile riskli alan kapsamına alınmıştır. Bu konuda, sorumlu firma hakkında ilgili ve yetkili kurumlarca yapılan ve veya yapılması düşünülen işlemler hakkındaki bilgi talebime, valiliğimizce cevap verilmemesi üzerine bir üst kurula yaptığım itirazım da reddedilmiştir. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı Ankara 23.İdare mahkemesine söz konusu ret kararının iptali için dava açmış bulunmaktayım. İtirazıma konu savunma yazısı Adalet Bakanlığı Ankara 23.idare mahkemesine 13.06.2022 tarihinde avukatlarım tarafından iletilmiştir.
İKTİDAR TARAFINDAN KOLLANAN YILDIZLAR HOLDİNG ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI HİÇE SAYMIŞTIR
Geçmişi birçok çevre ve insan sağlığını hiçe sayan faaliyetlerle dolu ve mevcut iktidar tarafından korunup kollandığı aşikar olan Yıldızlar Holding, aynı olumsuzlukları ilçemiz ve insanımıza yaşatmak istemektedir. Nasıl mı? K. Maraş ili Afşin ilçesi, Karaardıç mevkiindeki NESKO Maden Ticaret ve Sanayi A.Ş.(Yıldızlar SSS Holding şirketi) adına kayıtlı sahada yapmayı planladığı ocak projesine ilişkin Aralık.2021 tarihli tanıtım dosyası ile ÇED sürecini başlatmıştır. Söz konusu dosyada; Ocaktan çıkarılacak kurşun, çinko ve gümüş madenleri, kamyonlar ile Elazığ’ın Maden ilçesinde Yıldızlar SSS Holdingin sahibi olduğu zenginleştirme tesisine sevk edileceği bilgisi yer alıyor. Buradan tarihe not düşüyorum. Bu firma, Maden ilçesini boşaltıp her yıl binlerce ton atık ürününü dökeceği alan için ilçeyi çöp deposu haline getirmek istiyor.
MADEN İLÇESİ YILDIZLAR HOLDİNG’İN ÇÖPLÜĞÜ OLMAYACAKTIR
Ancak; bilinmeli ki, ilçemiz bu firmanın çöplüğü olmayacaktır. Bu ve olası konularda ilgili ve yetkili kurumları; bu şirketin ilçeye verdiği zararları (Tarihi köprü dahil) bu firmadan tazmin etmeye, ilçe belediyesine olan yaklaşık 8 milyon TL borcunu tahsil etmeye ve de Maden ilçesinin atık merkezi yapılmasını önleyici tedbirleri şimdiden almaya davet ediyor ve uyarıyorum. Bu konular da hem yöre insanı olarak, hem de Doğru Parti temsilcisi olarak her türlü yasal işlemlerin tarafımca yapılacağının da bilinmesini isterim.
ELAZIĞ’IN SİYASİLERİ NEDEN BU AYMAZLIĞA DUR DEMEZLER!!
Değerli hemşerilerim, bu faaliyetlerin devamı halinde, karar vericilerin iş birliği kuşkusu varlığını sürdürecektir. Çünkü, söz konusu firmanın NAKSAN Plastikte ve dağıtım şirketleri ihalelerinde neler yaptığını, devleti nasıl soyduklarını da gayet iyi bilen biri olarak, Yıldızlar SSS Holding’e, ilçemizden elini çekmesini ve kendisine başka çöplük aramasını öneriyorum. İlimiz siyasileri bu aymazlığa neden dur demezler acaba! Siz söyleyin bu ve benzeri firmalar neden ve kimler tarafından korunuyor. Siz hemşerilerime verdiğim söz gereği, sizler adına tüm yasal hakları sonuna kadar kullanacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu arada, Maden ilçesindeki Hafriyat mağduru hemşerilerimize 26.Nisan.2019 tarihinden bugüne kadar tek bir konut yapılmadığı gibi henüz bu konuda ciddi bir adım dahi atılmadığını da hatırlatmak isterim

Tarafımızca Elazığ Valiliğine yapılan 06.12.2021 tarihli Bilgi Edinme Başvurusunun reddine yönelik karara karşı yaptığım itirazın, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığının 02.02.2022 tarih ve 2022/165 sayılı kararıyla reddine dair işlemin iptaline karar verilmesi talebimize karşı Adalet Bakanlığı 24.05.2022 tarihinde savunmalarını sunmuş olup tarafımızca 17.06.2022 tarihi itibariyle Adalet Bakanlığı Ankara 23.İdare mahkemesine savunmalarına karşı cevaplarımızı sunduk.
YIKIM İHALELERİNDEKİ ŞAİBE İÇİN YAPTIĞIM SORUŞTURMA BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Elazığ depremi sonrası yıkım ihalelerinde şaibeler olduğu kuşkusuyla Elazığ Cumhuriyet Savcılığına yaptığım soruşturma talebim kovuşturmaya yer olmadığı kararını vermiştir. Bunun üzerine avukatlarım aracılığıyla Elazığ ilgili Sulh ceza mahkemesine yaptığım itiraz da “Cezmi Orkun’un soruşturmaya konu olan suçlar yönünden suçtan zarar gören sıfatının bulunmadığı anlaşılmakla itirazın” usulden reddine gibi bir gerekçe ile usulen reddedildi.
Böyle bir gerekçe beni gerçekten üzmüştür. Çünkü; devletimin zararı biz vatandaşlardan çıkmıyor mu? Bu konuda nasıl taraf olamam anlamış değilim yani. Bu konudaki itirazımı da ilgili mahkemeye avukatlarım 17.06.2022 tarihinde iletmiştir.
Elazığ’da 24.01.2020 tarihinde meydana gelen deprem neticesinde ildeki 202 bina acil yıkılacak 2019 bina ise ağır hasarlı olarak kayıt edilmiştir. Acil yıkım kararı verilen 202 bina boşaltılmış ve idarece yıktırılmıştır. Yıkım işi ihale edilmiştir. İdarece yıkım işinin usulsüz ihale yapılarak çok daha düşük bedelle bir firmaya verilerek kamunun zarara uğratıldığı gerekçesiyle ilgili idare hakkında savcılığa şikayette bulunmuştuk. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2021/15001 Soruşturma ve 2022/1351 Karar sayılı kararı ile verilen Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararına karşı yapmış olduğumuz itirazımız Elazığ 2. Sulh Ceza Hakimliği 2022/1720 D. İş sayılı dosyasında sayın hakimlikçe müvekkilin suçtan zarar gören sıfatının bulunmaması gerekçesiyle usulden reddedilmiştir. İşbu karara karşı 17.06.2022 tarihinde Elazığ 1. Sulh Ceza Hakimliğine itirazlarımızı bildirdik. Değerli hemşerilerim, Hukuk devletinde vatandaşlar gibi devlet de hukukla bağlıdır. Devlet, kamu kurumlarının kararlarını yok sayan ve etkili çalışmasını engelleyen her türlü girişimi de bertaraf etmek ile sorumludur. Oysa aldığım bu sonuçlar hukukun üstünlüğünü değil, üstünlerin hukuku endişesini ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak, her iki hususta da çevremiz ve insanlarımız yok sayılarak ilgili firmanın sebep olduğu heyelan nedeniyle tarihi değerler, çevre ve insanlarımızın zarar görmesine, Şaibe kuşkusu içeren yıkım ihalelerinde devletimizin zarara uğratıldığı iddia edilmesine rağmen bu olaylar karşısında, yetkili ve ilgili kurumlar ile ilimiz milletvekillerinin sessiz kalmalarını oldukça manidar buluyorum. Sizler; devletimize, milletimize ve çevreye zarar veren bu tür uygulamalara sebep olan kişi ve veya kuruluşlar karşısında sessiz kalamazsınız. Değerli hemşerilerim, biz sermaye düşmanı değiliz, biz insanımıza, çevremize zarar verenlerin, devletimizin zararına sebep olan iş ve işlemlerin karşısında olduğumuzu belirtirken tüm hemşerilerimi en derin sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com