Elazığ’da kantincilik yapan esnaflar Milli Eğitim Komisyonlarından çıkan kiralar için fahiş fiyat artışları nedeni ile iş yapamadıklarını dile getirerek bu konuda çözüm istediklerini dile getiriyorlar. Elazığ’da kantinciler deprem ve pandemi de en çok sıkıntı yaşayan kesim olduklarını ve zorlu geçen 2 yılın ardından ekonomik krizden de çok ciddi bir şekilde etkilendiklerini söylediler. Aldıklarını yerine koyamamaktan şikayetçi olan kantinciler okullarda kira ücretlerine gelen 4-6 kat artıştan dolayı kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını dile getirdiler.
MİLLİ EĞİTİM OKULLARI TİCARETHANE GİBİ GÖRÜYOR
Elazığ’da kantincilik yapan ve yöneticilerin kendilerine tamamen ticari açıdan baktığını söyleyen Gürkan Öztürk, esnaf olarak 9 ay çalıştıklarını ama 12 ay boyunca bu kazançlarıyla geçinmek zorunda olduklarını dile getirerek, Bağkur giderleri, fahiş fiyatlardan zaten sıkıntıya düştüklerini bir de bunun üzerine fahiş fiyat artışlarından dolayı çıkmaza girdiklerini ifade etti.
Gürkan: ‘’ Biz esnaflar olarak malumunuz 2 yıldır pandemi ve virüsten dolayı bayağı bir sıkıntı yaşadık. Hala daha sıkıntıları çeken bir kesimiz. 2 yıllık mali sıkıntının sonrasında fiyatların bu şekilde artışları, sattığımız ürünü yerine koyamayışımız bizi çok sıkıntıya sokuyor. Para kazanma ihtimalimiz her geçen gün azalıyor, kar marjımız her geçen gün düşüyor. Ve bununla beraber bizler Milli Eğitim’e bağlı olan kuruluşlar olduğumuz için bizim yıllık kira ücretleri tazeleniyor. Ama maalesef kira artışlarımız hükümetimizin kiracıya sunmuş olduğu bedelin çok çok üzerinde. Bir kişinin iki dudağı arasında. Çok yüksek fahiş fiyatlarla kira artışları yapılıyor. 10 bin liralık kirayı bir anda 40 bin TL yapan bir zihniyet var. Biz bu konuda gerekli mercilerden gerekli ilgi ve özeni göstermelerini istiyoruz. Çünkü pandemi döneminde para kazanmayı bırakın her geçen gün yüzlerce esnafımız kepenk kapatırken, Milli Eğitim sanki para kazanıyormuşuz gibi kiralarımızı kendi kafalarına göre yüksek fiyatlarda artırmaya kalkıyorlar. Acaba soruyorlar mı? Kantinci esnafı para kazanıyor mu? Ne sıkıntın var? Ama yok sözleşme günü geldiğinde 1 bin lira kirayı 40 bin lira yapıp kapattırabiliyor. İşine geliyorsa deyip, işine gelmiyorsa kantini feshet, ben burayı yüksek bir fiyattan başka birine satarım hesabındalar. Hâlbuki okullar ve kantinler ticari bir yer değildir. Burası hizmet alanları, binlerce öğrenciye hizmet veriyorsun. Buradaki öğrencinin sağlığı, buradaki öğretmenlerin ve öğretmenlere vermiş olduğu hizmet çok önemli. Bizim geleceğimiz çocuklarımız, bizlere emanet. Ama yetkililerin bizleri bu şekilde görmeleri gerekirken, maalesef bizi tamamen ticari bir ticari olarak görmeleri bizleri üzüyor. Bu büyük bir sıkıntı, bunun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Gerekli ne varsa bunu gerekli mercimekli mercilerle görüşüp çözülmesi için inşallah çaba göstereceğiz
BAĞ-KUR, SGK, VERGİLER…DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
Bunun yanı sıra Biz esnaf olarak özellikle Biz Kantinciler 9 ay iş yapıyoruz 12 ay boyunca bu Kazancı kazandığımız parayı yemeye çalışıyoruz ama faturaların maliyeti Biz Kantinci değil tüm esnafları olumsuz etkiliyor Çünkü her geçen gün rakamlar artıyor. Bağ-Kur giderleri artıyor. En düşük düşük Bağ-Kur bedeli 1576 tl. Bunu ödemek kolay değil. Bunu 12 ile çarptığınız zaman yekün bir para yapıyor bu konuda, biz Bağ-Kur konusunda devletimizin, hükümetimizin esnafımıza yardımcı olmasını istiyoruz. Büyük bir gider bizim için, aynı zamanda eleman çalıştırıyoruz. Sürekli işimiz olmadığı için eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Hem de bunların SSK’sını ödemek zor geliyor.2 bin liradan fazla bir para SSK giderimiz oluyor. Bunu karşılayacak ne bütçemiz oluyor, ne imkanımız oluyor. Ama bu gibi işletmelerde elemansız da çalışmak gibi bir imkanımız yok. Mecbur eleman çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Ama maalesef bu sıkıntıdan dolayı eleman bulmakta ve sıkıntı çekiyoruz,bayağı bir sıkıntımız var.
10 LİRAYA SATTIĞIM MALI 11 LİRAYA ALIYORUM.PARA KAZANDIĞIMIZI DÜŞÜNEN ZİHNİYET BUNU GÖRMÜYOR MU?
Bugün 10 liraya sattığımız malı, yarın 11 liraya alıyoruz. Bizim para kazandığımızı zanneden zihniyet acaba bunu görebiliyor mu? 10 liraya mal satıyorum. Yarın 10 lira üzerine 1 lira daha koyarak yeni bir ürün almaya kalkıyorum. Beni para gözüyle gören, benim büyük para kazandığımı zanneden arkadaşlar veya yetkililer bunları görüp düşünüyorlar mı? Biz ekmeğimizi kazanırken ne zorluklar çekiyoruz Biz de herkes gibi ev geçindirmeye çalışıyoruz. Elazığ’da yüzden fazla Kantinci esnafımız var, esnafımnızın yanında çalışan arkadaşlarımız var. Bunların ihtiyacını gidermek,kendi ihtiyacını gidermek elbette belli bir bütçeye bağlı. Biz bu konuda yetkililerden destek istiyoruz Gereken neyse onun yapılmasını istiyoruz..
CEBRAİL TOP: KANTİNCİ ESNAFI PANDEMİDE ZATEN TÜKENMİŞTİ, ŞİMDİ DE KİRA ARTIŞLARIYLA MÜCADELE EDİYORLAR
Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Oda Başkanı Cebrail Top da özellikle Milli Eğitim’deki komisyon üyelerinin kantinci esnafının sorunlarına kulak tıkadıklarını, esnafın içinde olduğu sıkıntıları bilmelerine rağmen neredeyse % 600 kira artışı yaptıklarını söyleyerek bu konuda çözüm getirilmesini istedi. Top, bu sorunların halledilmesi için gerekirse Ankara’ya yürüyeceklerini ifade ederek eletrik, doğalgaz, Bağkur gibi giderlerden beli bükülmüş esnafın sorunlarına çözüm üretilmesini istedi. Cebrail Top, şunları söyledi:
Odamıza bağlı yaklaşık 1940 üyemiz var. Bunlar, NC koduna göre bakkal manav Şarküteri Tekel bayi ve kantinci. Yani gıda sektöründe yaklaşık 1940 civarında üyemiz bulunmaktadır. Zor bir süreçten geçiyoruz. Depremdi, pandemiydi, fahiş fiyatlardı.. Biz de tüm meslek grubumuzdaki tüm esnaflarımız, bu tür olumsuz durumlardan etkilenmiş durumdalar. Özellikle Milli Eğitim müdürümüzün değişmesiyle. Tabii ki biz umutla bekledik liyakatlı insanların buralara gelmesi bizlerin sorunlarımızı birlikte çözmemiz adına kendilerini ziyaret ettik. Ziyaret esnasında şunları söyledik. Bizim odamıza bağlı kantinci esnafımız var. Pandemide çok zor süreçlerden geçtiler. 2 yıl boyunca evlerine ekmek götüremediler. Okulları kapalıydı.Bunu anlattık kendilerine. Ondan öncesi deprem süreci vardı, yıkılan okullarımız vardı. Yani en çok bizim meslek dalında kantinci esnaflarımız olmuştu, bundan önceki komisyon üyeleriyle ilgili çalışmalarımız, kısaca olumsuz olan ben üyelerimiz ve esnaflarımızın yaşamış olduğu daha doğrusu kantinci esnaflarının yaşadığı sıkıntıları anlattım kendilerine.
KANTİNCİ ESNAFININ RIZKINA GÖZ DİKTİLER
Bize bir söz vermişti. Birlikte çalışacağımızı, bu şehrin sorunlarını birlikte çalışarak çözeceğiz demişti ki. Gelir gelmez komisyon üyelerini değiştirdi, Elazığ’la alakası olmayan, Elazığ’ın yapısını bilmeyen bir şube müdürü atadı. Şube müdürümüzün ismini bile bilmem, tanımam. Tamamen ticari zihniyetle, ticari gözle bakarak kantinci esnaflarımızın rızkına göz dikmiştir. Ben burada sayın valimizi, sayın belediye başkanımızı, milletvekillerimizi, şehrin dinamiklerini bu konuda Ak Parti İl Başkanımızı göreve çağırıyorum. Kiralarda öyle artışlar yapıyor ki o muammen bedel tespit komisyonunda oda temsilcisi olmasına rağmen, bizleri bu göreve davet etmiyor. Özellikle ben burada bu çağrımı kendilerine iletmek istiyorum. Biz kendilerine fikir üretmek istiyoruz. Şehrin yapısını, esnafın derdini, sıkıntısını anlatmak istiyoruz. Kira artışları % 600, Cumhurbaşkanımız daha geçen gün mecliste vatandaşımızız, kiracının haklarını korumak adına % 25’i aşmamak kaydıyla bir genelge yayınları. ‘’ Vatandaşımız zor bir süreçten çıktı, lütfen ey hak sahipleri, sizlerde kiracı esnafa destek olun’’ dedi. Ama kendileri şu anda bir kira artışı yapıyorlar.% 400- % 600..Ya bunu siz neye göre arttırıyorsunuz?
BİZLERİ CİDDİYE ALMIYORLARSA, GEREKİRSE ANKARA’YA YÜRÜYECEĞİZ
Kendilerine söylediğimizde işine geliyorsa yapsın, işine gelmiyorsa biz başka şahıslara veririz. Diyorlar. Kantinci esnaflarımız çok mağdur. Şehrimizin bizlere duyarlı olmasını istiyoruz. Valimizin, özellikle milletvekillerimizin. Özellikle o komisyon üyeleri bizi muhatap alsınlar. Almıyorlarsa ciddi manada biz sesimizi yükselteceğiz. Milli Eğitime tüm meslektaşlarımızla valimize, belediye başkanımıza, gerekirse Ankara’ya yürüyeceğiz, gerekirse eylem yapacağız. Bu konuda sıkıntılarımız var.