Ana Sayfa Uncategorized 28 Haziran 2022 399 Görüntüleme

GÜRSEL EROL: TARIM BAKANI’NI ELAZIĞ’A DAVET EDİYORUM, ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİNİ YERİNDE GÖRSÜN

Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da şeker pancarı üreticisi çiftçiler kendilerine sanayi tipi fatura edilen elektrik faturalarını ödeyemedikleri için bir eylem gerçekleştirerek, kullandıkları elektriğin tarımsal tüketim tipi olarak fatura edilmesini istediklerini söylemişlerdi.

Yaklaşık 50 çiftçi traktörleri ile Elazığ’da DSİ Bölge Müdürlüğü önüne gitmek üzere hareket etmiş ancak güvenlik gerekçesi ile engellenmişlerdi. Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl teşkilatı da çiftçilere destek vermişti. Çiftçiler elektrik faturalarını ödeyemeyecek durumda olduklarını ifade ederek konuyla ilgili kendilerine verilen GES sözünün tutulmasını ve faturalarının tarımsal tüketim şekline göre düzenlenmesini talep ettiklerini ilettiler.

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, çiftçilerin içinde bulundukları durumu inceleyerek Tarım Bakanlığı’na bir çağrıda bulundu. Elazığ’ın bir tarım kenti olduğunu ve yanlış tarım ve yatırım politikalarından dolayı verimli ovalarının suyla buluşturulamadığını söyleyen Erol, şeker pancarı üretiminden elde edilecek 300 milyon liralık gelirin, çiftçinin 10 milyon liralık borcu için heba edilmek üzere olduğunu söyledi.

GÜRSEL EROL: 300 MİLYON LİRALIK BİR YATIRIM 15 MİLYONLUK BİR BORÇTAN DOLAYI HEBA EDİLECEK

Erol, Tarım Bakanının Elazığ’a gelerek yapılan yanlışları ve yaşanan sorunları yerinde incelemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

‘’Evet bu gün Elazığ’da yaşanan bir sorunu gündeme getirmekle ilgili bu açıklamayı yapmak zorunda kaldık. Elazığ bir tarım şehri.3 tarafı sularla çevrili bir yarımada. Ama ne yazık ki yanlış politika ve yatırım programlarından dolayı biz topraklarımızı suyla buluşturamamış ve sonuç itibarı ile de sulu tarıma geçememiş bir iliz. Bölgemizde yapılan tarımda kullanılan su kuyularla, elektrikli motorlarla çekilen sulama sistemiyle yapılan bir sistem var. Bu da sanayi elektriği statüsünde tüketicilerden, köylülerden tahsil edildiği için son derece maliyetleri yüksek bir enerji. Bundan kaynaklı da köylüler, elektrik faturalarını ödeyememekten kaynaklı, şu anda Elazığ’ın birçok bölgesinde tarımla uğraşılan bölgelerde, sulamadan kaynaklı, elektrik faturalarının ödenememesinden kaynaklı birçok yerde elektrikler kesilmiş durumda. Düşünün ki bir kentte senede 70 bin ton şeker pancarı üretiliyor, bu 12 bin ton şeker olarak piyasaya sürülüyor, ekonomiye kazandırılıyor. Bunun parasal değeri 300 milyon. Şu anda bölgede şeker pancarı üreticilerinin devlete olan borcu yaklaşık 10 milyon, 15 milyon civarında. Yani ekonomiye 300 milyon bir para kazandıracak yatırım 15 milyonluk borçtan kaynaklı şu anda sistem tamamen tıkanmış bir duruma gelmiş. Şeker pancarı üreticileri şu anda şeker pancarını sökme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Niye? Maliyetler yüksek, elektrik faturalarını karşılayamamakla karşı karşıyalar, bunun gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmalarından dolayı Elazığ’daki üreticiler şeker pancarını sökmekle ş u anda karşı karşıya bir riskte bulunmaktalar.

TARIM BAKANI ELAZIĞ’A GELSİN, ÇİFTÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GÖRSÜN

Ben buradan Tarım Bakanımıza seslenmek istiyorum. Elazığ’ımız bir tarım şehri, ovalarımız son derece verimli ama ne yazık ki konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi yatırım programının yanlış planlanmasından kaynaklı, yalnızca şehrin gelişmesiyle ilgili, tarıma destek vermekle ilgili planlamalardaki hatalardan kaynaklı Elazığ’da çiftçilerimizin tarımla uğraşan vatandaşlarımızın inanılmaz bir mağduriyeti var. Tarım Bakanımızı Elazığ’a davet ediyorum. Gelip burada vatandaşlarımızın sorunlarını bizzat yerinde görerek, vatandaşlarımızın çaresizliğini, umutsuzluğunu bizzat yerinde görerek aslında tarımdan elde edilecek ekonominin nasıl bu tür basit hatalardan kaynaklı ekonomik kayıplara yol açtığını yerinde görerek bir çözüm bulması adına, Elazığ’da tarımla uğraşan,tüm çiftçilerimiz ve hemşehrilerimiz adına Tarım Bakanını Elazığ’a davet ediyorum.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com