Ana Sayfa Uncategorized 29 Haziran 2022 315 Görüntüleme

CHP’Lİ EROL: ŞAVAK VE BERİTANLILAR’IN SORUNLARINI GÖRÜN!

CHP’Lİ EROL: ŞAVAK VE BERİTANLILAR’IN SORUNLARINI GÖRÜN!

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Şavak ve Beritan Aşiretlerinin mera sorunlarını TBMM’de gündeme getirdi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP Grubunun Beritan ve Şavak Aşiretlerinin mera sorunu ile ilgili verdiği Araştırma Önergesi görüşüldü.

BU İNSANLARA SAHİP ÇIKMAK LAZIM

CHP Grubu adına söz alan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Beritan ve Şavak Aşiretlerine devletin gereken desteği vermesi gerektiğini söyleyerek; “küçükbaş hayvancılıkla uğraşan bu aşiretlerin yaylalarından bile para alıyoruz. Para alındığı halde çoğu zaman bu aşiretler hayvanlarını götürecek yayla bile bulamamakta. Aşiretlerin ne olduğunu bilemeyebilirsiniz ama Erzincan Tulum Peyniri veya Şavak Tulum Peyniri dediğimizde tanıyabilirsiniz. Bunlar Tulum peynirinin Türkiye’deki üreticileri. Bu aşiretlerin devletin desteğine ihtiyacı var. Gerçekten devlet bu aşiretlere merayla ilgili hayvanlarının bakımı ve korunmasıyla ilgili ürünlerinin alınmasıyla ilgili desteğe ihtiyaçları var. Hala hayvanlarla yük taşıyarak hayvanlarından elde ettikleri ürünleri şehir merkezine getirerek ekonomiye kazandıran aşiretler. Bunların aynı zamanda kışın döndüklerinde oturabilecekleri alanları da yok çadırlarda kalıyorlar. Belki de en kırsal bölgelerdeki insanların yaşadığı sorunlardan daha yoğun sorunlar yaşayan insanlar bunlar. Düşünün, bir dağın başında elektrik yok, su yok, sosyal bir hayat yok yani yirmi dört saat boyunca yaptıkları tek şey hayvanlarını otlatmak ve üretime katkı vermek, üretime destek vermek. Bu insanlara destek çıkmak lazım, bu insanlara sahip çıkmak lazım, bunların taleplerini değerlendirmek lazım. Bunların aynı zamanda kışın döndüklerinde oturabilecekleri mekânları da yok, çoğu zaman kışı da çadırlarda geçiriyorlar. Bunlarla ilgili TOKİ konutlar yapabilir, bu insanlara bir öncelik verebilir, ayrıca hayvancılıkla uğraşan her aileden 1 kişiye devlet desteği olarak sigorta yapılabilir.

Bununla ilgili TOKİ konut yapabilir,” dedi.

HER SENE AYNI SORUN, AYNI SIKINTI

Milletvekili Erol konuşmasının devamında, ‘’ Her sene sorun var, her sene bahar ayında bu aşiretler “Hayvanlarımızı nereye götüreceğiz?” diye inanılmaz sıkıntılar yaşıyorlar. Valiliklerin tedbirleri var, çoğu zaman meralara bırakmıyorlar, köylüler kendi meralarına dışarıdan gelmelerine müsaade etmiyorlar ama bu 2 aşiretin şu anda elinde yetiştirdiği küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık 800-850bin yani ekonomiye müthiş katkıları var. Bu anlamda, ben bu araştırma önergemizi Genel Kurulun takdirine ve bilgisine arz ediyorum, dedi

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com