Ana Sayfa Uncategorized 12 Ağustos 2022 465 Görüntüleme

GRAM ALTIN ALMAK DA LÜKS OLDU,ARTIK ÇEYREK GRAM ALTIN ALINIYOR

Yaz mevsimiyle birlikte düğün sezonunun açılması alım gücü dibe vuran vatandaşı çeyrek ya da yarım gram altın almaya yöneltti. Geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar ise altın almak bir tarafa çocuklarına takılan takıları, alyanslarını bozdurarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar.

Elazığlı kuyumcu geçen yıla oranla en az % 50 oranında iş kaybı yaşadıklarını söylerken, düğün sezonunda olmalarına rağmen vatandaşların set, bilezik gibi takılar yerine kolye almaya başladıklarını, ellerindeki altınları bozdurarak ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını dile getirdi.

GRAM ALTIN YARIM GRAMA, YARIM GRAMLAR DA ÇEYREK GRAMA DÜŞTÜ

Elazığ’da kuyumculuk yapan Osman Öcalan eskisi gibi iş yapamadıklarını söyledi. Öcalan evlenecek çiftlerin altın almakta zorlandıklarını, eskiden 40 gramlık bilezik alan çiftlerin artık 10 gramlık bilezik alarak düğün yaptıklarını dile getirdi.

‘’1998’den beri bu işle ilgileniyorum. Şimdiye kadar insanlar hep 40 gram 50 gram altın alırke, bilezik alırken, şimdi 15 grama düşmüş düğün işlerinde.  Bu da tabii ki kuyumcu sektörünü sekteye uğratıyor.Hatta şunu da söyleyeyim;. Gram altınlar, yarım grama düştü,yarım gramlar çeyrek grama düştü Şu anda çeyrek gram ve yarım gram olarak satış bulunduruyoruz elimizde.

Kimse eskisi gibi çeyrek falan alamıyor. Gün geçtikçe de pahalanıyor. İnsanların alım gücü konusunda çok düşüş var. Gerçekten ilk seneler yapmış olduğumuz ciroları şimdi yapamıyoruz.  Bu mümkün de değil artık.

 

EVLENECEK ÇİFTLER ESKİDEN SET ALIRLARDI BİLEZİK ALIRLARDI, ARTIK ALAMIYORLAR.

Evlenecek çiftler nereden baksan atıyorum eskiden 40 gram bilezik alırdı. 4 tane 40 gram, 5 tane 40 gram ve 6 tane 40 gram alırdı. Şimdi ise 15 gram, 10 gramlık bilezik alıyorlar.  Bu da doğal olarak kuyumculuk sektörünü satmış olduğu ürün bazında sekteye uğratıyor. Çünkü biz kuyumcular da  genelde gram başı para kazanıyoruz. Zaten insanların alım gücü düştükçe de bizim kazancımız da otomatikman düşüyor yani.

ALTIN FİYATLARINDA KASIM AYINDA DA ARTIŞ OLACAĞI BEKLENİYOR.

Kuyumcu Erhan Yumakgil de iş hacimlerinin %50 oranında düştüğünü ifade ederek, insanların döviz altın gibi emtialarla borçlanmamalarını tavsiye etti. Yumakgil altın fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini de kaydederek söyle konuştu:

‘’Baba mesleği olarak mesleğimizi devam ettiriyoruz. Bugünlerde altın fiyatları yaz ayları olması münasebetiyle biraz hareketli. Hareketli olmasının sebebi yaz aylarında düğün olduğu için.

Vatandaşlarımızın eskisi gibi alım gücü olmadığından dolayı şu anda düğünlere çeyrek dediğimiz altının yerini gram altın, onun da yarısı yarım gram. Bu altınlar revaçta. Çünkü insan gücünü nispetinde hareket ediyor. Geçen seneye baktığımız zaman hiç iş hacmi kuyumcu etrafında %50 bir iş daralması var bunun değişik faktörleri var tabii ki ama gelinen noktada insanımız dertli, alım gücü düşük ve şu anda çıkmaz içerisinde. Bizim tahminimiz bir iki aya zirve yapacağı yönünde. Çünkü özellikle kasım ayı ziller çalıyor. Şimdiden ayarlamalar yapıyoruz. İnsanlara tavsiyemiz bu aralar altın dolar üzerinden borçlanma yapmasınlar kesinlikle. Alım gücünde eksiklikleri hayatlarını olumsuz etkiler o yüzden söylüyoruz.

DÜĞÜNLER İÇİN ÇEYREK ALTIN TAKAMAZ OLDU İNSANLAR

Kuyumculuk mesleği ile yaklaşık 15 yıldır uğraştığını dile getiren Rabia Tarhan da gidişatın iyi yönde olmadığını, insanların çocuğuna takılan küçük altınları sattığını hatta evlenmek isteyen çiftlerin altın alamayarak gümüş alyans taktıklarını söyledi. Tarhan:’’ İşlerimiz çok kötü. Çünkü milletin alım gücü kalmadı. Eskiden herkes çeyrek alıp düğünlere takıyorlardı. Şimdi alamıyorlar, yarım gram istiyorlar, çeyrek gram altın istiyorlar. Yarım gram, çeyrek gram altınlar oluyor böyle. Onları alıp da takıyorlar 1 gramlık alıyorlar, çeyrek bile alamaz oldular düğüne takmak için.

İNSANLAR ALTINSIZ DÜĞÜN YAPIYORLAR, GÜMÜŞ YÜZÜKLE EVLENİYORLAR

Şu anda piyasa çok durgun. Milletin alım gücü kalmadı artık eskisi kadar. Çok çok zayıf ne diyeyim artık. İnsanlar altını genellikle satıyorlar fazla almıyorlar çok az alıyorlar alanlar önce çeyrek alanlar çeyrek gram alıyorlar yarım gram alıyorlar, fazla altın alamıyorlar. Genellikle çoğu satıyor. İnsanlar çeyreğini satıyor çocuğunun küpesini satıyor,elinde ne varsa satıyor.Alan yok, fazla altın alan yok. Herkes elindekini satıyor. Bu gördüğünüz çeyrek gram,insanlar bunu alabiliyorlar veya yarım alıyo,r bir gram alabiliyor. Çeyrek bile satılmıyor artık. Eskiden düğünlerde altın alırken set alıyorlardı, bilezik alıyorlardı. Şimdi onları alamadıkları için sadece bir küçük kolye alıyorlar veyahut da altınsız düğün yapanlar bile va.r Gümüş yüzükle düğün yapan var.’’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com