Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 21 Ağustos 2022 493 Görüntüleme

EPDK’NIN SUÇ DUYURUSU SONRASI SUAT ÖZTÜRK’TEN AÇIKLAMA: NE YAPTIK,VATANI MI SATTIK?

 

EPDK tarafından 11.8.2022 tarihinde yayımlanan GES’ler için kurul kararına tepkiler devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Elazığ Organize Sanayi Bölge Başkanı Suat Öztürk’ten sert tepki geldi. Kararın hukuka aykırı olduğunu ifade eden Öztürk, alınan karardan vazgeçilmesi konusunda gerekirse Ankara’ya çıkarma yapacaklarını dile getirerek, siyasilerin konuya duyarlılık göstermesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklama sonrasında EPDK tarafından kendisine suç duyurusunda bulunulduğunu dile getiren Öztürk, hukuki süreci takip edeceklerini ve sonuna kadar bu konuda mücadele edeceklerini dile getirdi. EPDK Kurul kararı sonrası tepkisini dile getiren Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Suat Öztürk İç Anadolu’dan, Akdeniz Bölgesinden mağduriyet yaşayan bir çok kesimden kendisine destek verildiğini de dile getirerek yakın bire zamanda bir istişare toplantısı yapacaklarını ve konuyu Cumhurbaşkanı’na taşıyacaklarını da ifade etti.

TÜRKİYE’DE BİNLERCE FİRMA BU İŞTEN DOLAYI MAĞDURİYET YAŞIYOR

İnsanların devletin çıkarmış olduğu karanameye istinaden borçlanarak yatırım yaptıklarını dile getiren Elazığ OSB Başkanı Suat öztürk ,EPDK’nın kurul kararıyla bir çok yatırımcının mağduriyet yaşayacağını ifade ederek :’’ bu ne adalet duygusuna ne hukuğa hiçbir şekilde uygun olmaz. Bu tabi Türkiye genelinde ciddi bir infial yarattı. Binlerce firma bu işten mağduriyet yaşıyor.’’ Dedi.Öztürk:

‘’GES’lerle ilgili enerji piyasa kurulunun yapmış olduğu kurulun çıkarmış olduğu kurul kararı son günlerde Türkiye’nin gündeminde, ne için  gündeminde? Türkiye’de ki bütün sanayi tesislerimizin , tarım sektörünün hayvancılığın 2019 ‘un Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yayımlanmış olan kararnameye istinaden Türkiye’de sanayiciler, tarım sektöründekiler be kırsal kalkınmanın desteği ile ve 10 yıl garanti verilerek çıkan bir kararnamede insanlarımız yatırımlara giriyor. Sanayicilerimiz, tarım sektörü dahi yatırıma girdi. Neye istinaden girdi devletin çıkartmış olduğu kararnameye istinaden borçlanmaya girdi, yatırım yaptı, bankalardan krediler kullandılar ve orda ki ifade ne idi ilk etapta çıkan kurulu gücü bir işletmenin kurulmuş olan trafo gücü yani orda ibare olarak tükettiği, kullandığı elektrik gücü işletmenin kurulu gücüdür.  Bunun 60’ı kadar çatısı müsaitse yeri müsaitse yüzde 60’ı kadar bu güneş paneli GES’leri kurabilir ve bu kurulurken de prosedürü var nedir? Dağıtım şirketi, TEİAŞ , bizler OSB’ler ve diğer kurullarla beraber komisyonlardan projeleri hazırlanıyor geçiyor onaylanıyor ve kurulma aşamasında hiçbir sıkıntı yoktur diye anlaşma yapılıyor, sözleşme imzalanıyor bu yatırımcı ondan sonra da yatırım yapıyor. Ve yaptılar da birçok firmamız bunu yaptı sonrada bu sene yine yüzde 60 olayının bu gücünü %100’e çıkardılar. Bu ne demektir? 500 KW’lık bir gücü kullanan, çatısı yeri müsaitse bulmuşsa bunun belli miktarını 100 KW’lık 200 KW’lık kendi ihtiyacında kullanıp  diğerinde fazlası ne kadar varsa bunu devlete satıyor. Kaç  tane satıyordu 2. 56’ydı şuanda son fiyat burda eğer tükettiğinin %100 fazlası veya tükettiği kadar ancak yapabilir denilmiş olsaydı bu insanlarımız bu yatırımları bu kadar fazla yapmazdı.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE BU ÜLKENİN İHTİYACI VAR

Bunun avantajı dezavantajı ne ? Bana göre bunun hiçbir dezavantajı yok avantajı var. Milli ve güneş enerji yeşil enerji dediğimiz enerji yenilenebilir enerjiye bu ülkenin ihtiyacı var. Ama son çıkan EPDK’nın kurul kararı ne yaptı? Geriye dönük olarak 2019 Mayıs’dan bu yana kurulmuş olan tesislerde dahil geriye kapsadı. Dedi ki senin kullandığın güç ne ise tükettiğin güç ne ise bunun %100’ün fazlasını üretebilirsin, ben bu %100 fazlasını yani 100 KW elektrik tüketiyorsa 100 KW’dan fazla üretmişsem bu 100 KW’tı alırım bunun dışındakini almam ve sisteme veririm parasını da ödemem. Peki 2019’dan bu tarafa kurulmuş bütün firmaların risk alınmış, yatırım yapılmış, borçlanmış, kredi taksitlerini ödüyorlar bunlar ne olacak?Yani yatırımı firmaları, o kişiler yapmış, sen tükettiğinin %100 fazlasının  parasını ödeyeceksin.Diğerinin ben parasını ödemeden sisteme koyacağım ben para falan da ödemem. E bu ne adalet duygusuna ne hukuğa hiçbir şekilde uygun olmaz. Bu tabi Türkiye genelinde ciddi bir infial yarattı. Binlerce firma bu işten mağduriyet yaşıyor. Bizim mesela Organize Sanayimizde 84 tane firmamız var bunun 4-5 tanesi ancak kendi kullandığı kadar veya onunun %100 fazlasını  faydalanabiliyor. Onun dışındakiler  hepsi daha fazlasını kurmuşlar. E sen sınır getirmemişsin, kurdurmuşsun şimdi yok diyorsun. Böyle bir mantık olabilir mi? Tabi biz bununla ilgili ne yaptık? Organize Sanayi’de sanayicilerimizle ve dışardan katılımlarla bir basın toplantısı yaptık duyurmak için, basın toplantımızda da gerekli tepkimizi ortaya koyduk. Tepkimizi sert olarak ifade etmiş olabilirler bizim devlete, hükümetimize veyahut kurumlara karşı bir durumumuz yok.

ALLAH’IN VERMİŞ OLDUĞU GÜNEŞ VAR AMA BUNUN ÖNÜNÜ KESMEYE ÇALIŞIYORUZ

2021’de Türkiye’de elektrik kesintileri oldu, doğalgaz kesintileri oldu, ciddi ciddi sıkıntılar oldu. Bu dünyada bir enerji sıkıntısı olayı var. Ve maliyetler çok arttı. Bizim cari açığımız var. Türkiye şu anda doğalgazı yurt dışından alıyor, hem tüketimde, hem sanayide, hem de elektrik enerjisi üretiminde kullanıyor. Bu bugüne kadar %25 civarında, 2022 yılı rakamlarına göre %25 civarında Türkiye doğalgazdan elektrik üretiyor. Diğer ne var? %10 civarında da kömürle, yurt dışından ithal edilen kömürlerle elektrik üretiliyor, bu %35’lere tekabül ediyor. Ve dışarıya dövizle ödüyoruz. Allah’ın vermiş olduğu güneşi ki Türkiye’de çok iyi bir şekilde elde edilebiliyor, biz bunun önünü kesmeye çalışıyoruz.

CUMHURBAŞKANIMIZ YERLİ VE MİLLİ DİYORDU. HANİ YERLİ VE MİLLİ FELSEFESİ?

Elektrik ne üretiyoruz Biz GES’lerden. %8.20. Türkiye’de. Türkiye tüketimini 8.20’sine güneş enerjisinden elde ediyoruz bu kadar dışarı bağlı olarak yapılan bir uygulamayı ve fiyat olarak 2.56’ya bizim GES’lerden, serbest tüketici GES’lerinden 2.56’ya tekabül ediyor. Doğalgazdan elektriği kaçtan alıyor? 4.20. Bu kadar fiyat farkı var, yurt dışından ham maddeye getiriyorsun enerji elde etmek için. Yerli ve milli. Cumhurbaşkanımız yerli ve milli diyordu hani yerli milli felsefesi ? Almanya gibi bir ülke doğru dürüst güneş de yok. Türkiye’nin en bulutlu yerinde bile Almanya’nın iki misli elektrik üretiliyor.71 bin megavat var Almanya’da, bizim GES’lere baktığımız zaman bugün %10 civarlarında 6-7 gibi megavat niye?

Bunu artık yenilenebilir enerji Dünyada bu kadar önem kazanmışken enerji maliyetleri bu kadar yüksek olurken biz niye önünü kesiyoruz? Hadi kurul kararını çıkartın, geriye dönük hiçbir kanun bu ülkede hiçbir kanun uygulaması kurul kararını, kanun çıkan kanuna kanunlar yürürlüğe girdiği tarihten beri geçerlidir. Geriye yönelik hiçbir kurul kararı önemli değildir. Cumhurbaşkanlığının çıkartmış olduğu kararname 2019’un 5.ayı buradan bir EPDK ‘nın çıkartmış olduğu EPDK kurulu kararı Cumhurbaşkanlığı  kararnamesini hiçe sayıyor 10 yıldır alım garantisi verildiği halde siz diyorsunuz ki 2019’un 5. ayından itibaren kuruluş bütün tesisleri kabul etmiyorum.

Kendi tüketiminin bir fazlasını ben alırım onun üzerindekini sisteme veririm parasını ödemem.. Sen istersen git paranı nerden bulursan bul, taksidi nerden bulursan bul. Hayvancı, besici , tarım arazisi, tavukçu, sanayici böyle bir mantıksızlık olur mu ya? Böyle bir şey varsa böyle bir kararname çıkarılmışsa çeşitli kanaat önderlerini bizlerle bir toplantı yaparsınız burada sistemde aksaklık var, şu var bu var dersiniz. bir ortak karar alınır oldularla bittilerle bu iş olur mu?

, EPDK HAKKIMDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU.NE YAPTIK? VATANI MI SATTIK? DEVLETE HIYANET Mİ ETTİK

2023’te seçim var bu ülkede kendi ayağımıza niye sıkıyoruz? Bu kadar insanları mağdur etmenin ,bu kadar insanları karşıya almanın ne gereği var? Burada önemli olan bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Ben bir basın toplantısı yaptım basın toplantısında yaptığım açıklamaların bazılarının kelimelerin cımbızlayıp aldığı EPDK benim hakkımda suç duyurusunda bulundu. Ne yaptık vatanı mı sattık, devlete hıyanet mi ettik? Yani öyle bir şey yaptıksa ne demişiz milli olan bir şey güneş enerjisi. GES lere karışmayın demişiz. Önünü kesmeyin diyoruz Biraz daha fazla üretilsin istiyoruz 4,26’dan(TL)gidip de 4.20’den doğalgaz alacak ve elektriği alıyorsun da buradaki sanayiciden, tarımcıdan, şundan bundan niye 2.56’dan alımın önünü kesiyorsun? Üretebiliyorsa üretsin çatılarımız bomboş. Almanya’da ruhsat vermiyorlar. Eğer GES kurmuyorsa, duvarlarına, çatılarına GES projeleri yoksa Yapı inşaatına müsaade etmiyor. Konutlarında bile GES ler kuruluyor ve fazlasını da devlet alıyor. Yani konuttan önce GES var. Biz bu kadar düşünün bundan yıllarca evvel dedik ki; Avrupa’da rüzgar Enerjileri santralleri çok. Bizim ülkemizde niye yok? 15-16 senedir bakıyoruz şimdi dağlarımızda santraller var. GES niye yok? GES ler yayılmaya başladı. Burada nedir? Demek ki birileri menfaatine İleriki tarihlerde beş sene sonra on sene sonra bunların ileride birilerinin menfaatine dokunacak. Niye? Doğalgaz, elektrik üretilecek. Dışarıdan ithal gelen kömürden elektrik üretiliyor. Bugün eğer 6-7 bin megavat GES’lerin ürettiği elektrik varsa, yarın 30 bin, 40 bin megavatta çıktığı zaman, bana göre o dışarıya bağımlı olan enerji ile üretilen elektriğin miktarı düşeceği için, menfaatlerine zararlarına dokunacak. Ayrıca sanayici hırsız değil, organize sanayide insanlar yatırım yapıyor, risklere gidip yatırım yapıyor istihdam yaratıyor ve ihracat yapıyor.

BU YATIRIMCILAR NE YAPACAK?

Bugün Türkiye’deki organize sanayilerde 2,5 milyon insan çalışıyor. Bugün ihracatın %45’i, 47’si organize sanayilerden çıkıyor. Devamlı olarak yatırımlar yapılıyor. Yani bu yatırımlar eğer hayvancılıkla, tarımla uğraşan insanların oradan bir geliri varsa, bu geliri ne yapacak? İlla 500-600 bin, bir milyon liraları adam yaptığı işe sarf edecek. Sanayici ne yapacak ? Bu yatırımı bedelini bankalardan kredi kullanmış, onun taksidini ödeyecek; artı bir şey varsa, bir tane iki tane daha makine alacak. Her alınacak makine ve yatırım, yeni istihdam getirecek bunların önü niye kesilmeye çalışılıyor? Yani ben onun için hukuki yönden, benim hakkımda yapılan suç duyurusu konusunda arkadaşlarımız, avukatlarımız ne yapacaksa yapacak. Bu işi o toplantıda şu anda netliği bekliyoruz.

GEREKİRSE EPDAK’YA, ENERJİ BAKANLIĞI’NA, CUMHURBAŞKANINA GİDİP DERDİMİZİ ANLATACAĞIZ

Bu toplantıdan sonra beni 2-3 gündür bölgenin başkanları, yöneticiler, bu işten zarar gören oda başkanları, İç Anadolu’dan, Akdeniz Bölgesi’nden arayanlar var. Bununla ilgili tahmin ediyorum yakın zamanda bir istişare toplantısı yapacağız. Bu yapılacak istişare toplantısında ben geçen toplantıda da söyledim. Gerekirse ciddi birliklerle, heyetlerle, EPDK’ya enerji bakanlığa, Sayın cumhurbaşkanımıza gideceğiz. Cumhurbaşkanımıza derdimizi anlatmaya gideceğiz. Burada tabii ki siyasetçilerimiz Türkiye’de ilgili siyasilerdir. Yalnızca Elazığlı siyasiler değil, Türkiye’de bütün siyasiler bu konuda duyarlı olması lazım. Bunların çözümü için gayret sarf etmeleri lazım. Yani haksız bir durumumuz varsa bize izah etsinler. Toplantıda sanki üniversitede ders veriyorlar gibi bazı yanlış yanlış şeyler söylüyorlar. Artı sanki sanayiciler hırsızlık yapmıştır. Ya kardeşim sen, bu kurulurken bunun projesi yapıldı, sözleşmesi yapıldı, onaylar verildi. 2019 yılında çıkan kararname var burada, sen kurulu güç demişsin, kullandığın tükettiğin enerji dememişsin, 10 yıl alım garantisi vermişsin. Bugün 10 yıl alım garantisini kaldırıyorum, sistemi buna çeviriyorum diyorsun. Vallahi kusura bakmayın. Böyle bu şekilde insanları mağdur edecekler. Dersiniz ki bu iş yayınlandıktan sonra Ağustos sonunda Eylül sonunda veyahut 2022 yılı sonu itibariyle geçerlidir bundan sonrası. Siz yapılmış olan insanları mağdur etmeye, onları iflasın iflasa sürüklemeye bankalarla ters düşmeye zorluyorsunuz. Ya kırsal kalkınma projeleri bile %50 destek vermiş. Bu da devletin kurumu o zaman onlar da desteklerini geri mi isteyecekler. Size yarın bunun bu kararnameyi bu kurul kararıyla 2019’dan sonra kurulmuş 2019 5. aydan sonra kurulmuş, fazla üretmiş olanlara bire bir fazla üretmiş olanlara demek onların da parasını isteyeceksiniz. Böyle saçma bir şey olur mu? Lütfen bunu ilgililer bakanlıklar, siyasiler bir şekilde anlatsın. Sayın Cumhurbaşkanımız herhalde yeni yeni bilgilenmeye başladı. Bu konunun düzeltilmesi lazım.

İNSANLARIN HAKKINI GASP ETMEYİN

Binlerce insanı mağdur ediyorlar. Açıyor sanayicilerimiz, insanlar yanlış yanlış ve ters ters şeyler konuşuyorlar. Yani genelde biz devlete bu gitmiş risk almış, bankalar yapmış olduğu anlaşmalara bakmış, kredi vermiş. Aylık taksidi var. 20 bin, 50 bin, 100 bin 300- 400 bin. En kötü yatırım yapan 100 bin doların üzerinde. Bunun 1 milyon dolar 2 milyon dolarlık yatırım yapanlar var. Nasıl olacak bunlar? Yarın bu insanlar işçi mi çıkartacaklar, işletmelerini mi kapatacaklar? Veya o çatıdan fazla kullanılmadığını birebirin dışındaki panelleri söküp hurdaya mı atacaklar.Veya bu insanlar fabrikayı bir vardiya yerine 2 vardiya çalışıp veya başka bir şekilde bunu yine göndermeyecekler size.Böyle bir şey olur mu? Burada demişiz ki’ Kardeşim siz gasp mı ediyorsunuz insanları? İnsanların hakkını gasp etmeyin. Siz yatırımını yapmış, emeğini çekmiş riskini almış bir firmanın ürettiği ürünü,elektrik üretiyor. Sen diyorsun ki bunun şu kadar fazlasını ben almayacağım.Bu gasptan başka neye girer? Bu kelimelerimden dolayı arkasını yayınlamadan suç duyurusunda bulunmuş EPDK. Ama hukuki sürecimizi biz de sonuna kadar bu mücadelemize devam ettireceğiz. Hiçbir zaman devlete karşı olmamışız. Devletin yanında olmuşuz, bayrağımızı, milletimizi, toprağımızı seven insanlarız. Milliyetçi insanlarız. Bizi kalkıp da bu şekilde bir oldubittilerle mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Bunu da hukuk kuralları içinde de diğer halk arama özgürlükleri içinde de bunun mücadelesini vereceğiz. Çünkü biz sanayicilerimize ve insanlarımıza karşı yapılmış bir haksızlıktır. Ve yolsuzluk yapılmış gibi yolsuzlukla insanlar suçlanıyor. Bunu kabullenmemiş mümkün değil. Orada bazı kişiler bu işi yapıp oldubittilere getirmesini kesinlikle kabullenmiyoruz.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com