Ana Sayfa Güncel, KÖŞE YAZILARI, ŞEHRE BAKIŞ 22.08.2022 625 Görüntüleme

AZİZ HIDIR DOĞAN YAZDI… SORU-YORUM

TOKİ  ENGELLİYE, DESTEK Mİ YOKSA KÖSTEK Mİ?

TOKİ birçok ilde olduğu gibi Elazığ’da da Dar gelirlilere, Emeklilere,  Engellilere ve Şehit ailelerine konut yapmaktadır. Çok güzel bir olay ve devletin bir sosyal devlet olma projesidir.

Buraya kadar her şey çok güzel. Fakat son yıllarda TOKİ konutları şikayet konusu olmaya başladı. TOKİ konutları Hazine arazilerine ve ye gene devlete ait arazilere yapılmaktadır. Yani arsa bedeli yok, devletin kasasından çıkan bir para yok. TOKİ konutları banka kredisi ile yapılmakta ve banka kredilerini de vatandaş ödemektedir. Buna rağmen TOKİ fiyatları çok pahalı ve ödeme koşulları çok ağır. Dar gelirli, emekli, Engelli peşinatı ödemekte çok zorlanıyor ve taksitler çok yüksek. Bunlar yetkililere söylediğinde konut birim fiyatlarının yüksek olduğu söylenmektedir. Doğrudur son bir yılda konut fiyatları ortalama % 150 ila % 200 arasında artmıştır. İyide  Emeklinin, dar gelirlinin geliri aynı oranda artmadığı için artık insanlar TOKİ den ev alamaz duruma gelmektedir. İnanın alan veya almaya çalışan da mecburiyetten alıyor. Üstelik TOKİ konutlarında denetim yok denecek durumda Evlerini alan insanlar bir çok eksikle karşılaşıyor. Su tesisatların da, çevre düzenlemelerin  de,  Kapı pencerelerinde ve elektrik tesisatlarında sorunlar olmakta. Daha da ilginci insanlar bu sorunlarını iletecek yetkili bulamamakta.

Bu günlerde Elazığ da Sadece engelliler için 30 konut tahsis edilmiş. Fakat bu konutlarda konut bedelinin % 25 i peşin olarak istenmektedir. En düşük konut 500 Bin  TL. ortalama olarak ( 2+1 ler için ) düşünürsek 125 Bin TL. peşinatı Engelli nasıl ödeyecek. Bir çok engellinin geliri yok veya çok düşük. Engelli Annesinin ve ya babasının yanına sığınmış. Bu engelli bu peşinatı nasıl ödeyecek aylık ortalama 2 Bin 2 yüz TL. civarındaki bu taksiti nasıl ödeyecek. Bu fiyatlar 3+1 konutlar için çok daha yüksek.

Bu satışlarla Engelliye destekmi KÖSTEK mi olunuyor; soruyoruz.? Bu konuda vatandaş  ilimizde sorunlarını anlatacak yetkilide bulamamakta. Bu olsa olsa SICAK PARA TOPLAMA telaşıdır.  Yani TOKİ artık Ucuz ve kaliteli konut üretmekten çok Bir rant kapısına dönüşmüştür.

TOKİ den ev alacakların çıkan evlerini önceden görme şansı da yok. Yani insanlar mecburiyete zorlanıyor. TOKİ den ev çıkanlar hem peşinatı ödeyecek hem de hemen taksitlerini vermeye başlayacak, birde bu insanlar ev teslim edilinceye kadar oturdukları yerlere kira ödeyecek. Elazığ’ın sahibiyiz diyenler nerede; garibanların sesini duyup bir çözüm üretecekler nerede?

Sadece seçimden seçime vatandaşı hatırlayanlar; bu kez Emeklinin, Engellinin, Dar gelirlinin, Şehit ailelerinin karşısına nasıl çıkacak. Artık Milliyetçilik ve Din söylemleri ile vatandaşı ikna etmek mümkün değil. Çaresiz insanlar artık ucuz sözlerle yönlendirmek mümkün görünmüyor. Vatandaş Yetkililerden acil cevap ve çözüm bekliyor.                     

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com