AZİZ HIDIR DOĞAN YAZDI…EMEKLİNİN SESİNİ DUYAN VARMIIIII???
EMEKLİNİN SESİNİ DUYAN VARMIIIII
Emekli ancak seçimden seçime oy için hatırlanan, seçimden sonra da unutulan, hatta siyasiler için gereksiz olarak görülen insanlardır.
Oysa büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ne demiş;
“ Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır.
Mazide muktedirken, bütün kuvveti ile çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur “
Yıllardır Emekliler sorunlarını anlatmaya çalışıyoruz fakat dinleyen yok, sadece seçim öncesi emeklileri göstermelik bir ziyaretle geçiştiriyorlar. Bugünlerde seçim atmosferi hissedilince gene siyasiler Emeklilerden bahsetmeye başladı. Şimdiden söyleyelim, artık vaatler emeklinin karnını doyurmuyor, seçimden önce emekli için yapılması gereken yapılmalı, emeklinin sorunlarına çözüm getirmeyene emekli de oy vermeyecek.
EMEKLİNİN SİYASİLERDEN TALEPLERİ:
*1. Emeklinin intibak sorunu çözülmeli. Emeklinin İNTİBAK sorun ; pirim kazancı ve pirim ödeme gün sayıları eşit olanlara , eşit aylık ödenmesi için İNTİBAK yapılmalıdır. Her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için “ tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmelidir.”
*2. Emekli aylığı asgari ücretten düşük olmamalıdır. Emeklinin en düşük aylığı, Asgari ücretin altında olmamalı. Karma sisteme ve TÜFE ye endeksli yüzdeli artışlar sayesinde bu gün en düşük emekli aylığı, asgari ücretin yarısına denk gelmektedir.
Emeklinin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerekir.
*3. Emekliye refahtan pay verilmelidir. TÜFE ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı kanunun 55. Maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir.
*4. Aylık bağlama oranı yeniden % 70 olmalıdır. Emekli aylıklarında, sosyal ödemelerinde norm ve standart birliğinin sağlanması gibi, gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak belirlenmeli.
*5. Emeklinin ek ödeme oranları yükseltilmelidir. Vergi iadesinin yerine getirilen ve yüzde 4-5 arasında değişen oranlarda verilmekte olan ek ödemeler günümüzde değerini yitirdiğinden, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak Yüzde 10 a yükseltilmelidir.
*6. Emekliye sağlıkta katkı payı muafiyeti getirilmelidir. Emeklilerimizin ödemiş oldukları katkı payları, emeklilerin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde % 12 lik sağlık primi ödeyen emeklimizin, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.
*7. Bayram ikramiyeleri artırılmalıdır. Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. Sosyal yardımlar gibi bayram ikramiyeleride bir artış sistemine endekslenmelidir. Mevzuatımızda artışı düzenlemeden getirilen bayram ikramiyeleri, TÜFE ye endekslenmelidir.
*8.Emekliye aile yardımı yapılmalı. Çalışırken ödenen aile yardımı emekli olduğunda kesiliyor. Oysa ki; emekli sadece ,işinden emekliye ayrılır, ailesinden değil. Aile yardımının emeklilik döneminde de devam etmesini sağlayacak mevzuat değişikliğine gidilmelidir.
*9. Promosyonlar iyileştirilmelidir. TÜED in 10 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu kazanılmış, ancak günümüzde yetersiz kalan promosyon ödemelerinin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve ödemeler adil bir artış sistemine endekslenmelidir. Bankalarla yapılan pazarlık sürecinde emeklilerde masada olmalıdır.
*10. Emekliye konut desteği verilmelidir. Evi olmayan emeklimizin uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olması için, emeklilere özel projeler yapılmalı. TOKİ projelerinde emeklilere ayrılan yüzde oranı % 50 ye çıkarılmalı.
* 11. Emekliye kira desteği verilmeli. Aylık geliri, Türkiye istatistik Kurumu ( TUİK) tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal asgari Ücretin altında kalan emeklilerimize, kira desteği sağlanmalıdır.
*12. Emekliye yakacak ve Gıda yardımı yapılmalı. Aylık geliri. TUİK tarafından yayınlanan asgari geçim standardının ve yasal Asgari ücretin altında kalan emeklilerimiz, günümüz koşullarında yetersiz beslenme ve ısınma sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durumda emeklilerimize; yakacak ve gıda yardımı yapılmalıdır.
*13. Emeklinin enflasyon sepeti yapılandırılmalıdır. TUİK’ in ‘Enflasyon Sepeti’ emeklileri temsil etmemekte ve emeklilerin harcama kalemlerine göre acilen güncellenmesi gerekmektedir. TÜFE’ ye endeksli yüzdeli maaş artışları emeklileri yoksulluğa sürüklemektedir.
*14. SGDP ödemeleri kaldırılmalıdır. Çalışmak zorunda kalan emeklilerimizden sosyal güvenlik destek primleri (SGDP) uygulamasına son verilmeli veya bu kesintilerin emekli aylıklarını yükseltecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.
*15. Yerel yönetimlerde emekli meclisleri oluşturulmalıdır. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere pek çok kuruluşun kadın ve gençlik kolları var iken, yaşlı ve emekli kollarının olmaması önemli bir eksikliktir. Özellikle yerel yönetimlerde yaşlı ve emekli, kurulları oluşturulmalıdır.
*16. Emeklinin kredi borçlarına kolaylık sağlanmalıdır. Kredi veya kredi kartı borçları, yüzünden bankaların kara listesine düşen emeklilerin, kamu bankaları öncülüğünde düşük faiz oranı ile kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılıp ödeme kolaylığı sağlanmalıdır.
*17. Emeklilere sendika hakkı tanınmalıdır. Emeklilerin “ sendika hakkı” Anayasal bir hak ve özgürlüktür. Emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı ve toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır.
*18. Emeklilerin faturalarından vergi alınmalıdır. Vergi, bir ülkenin en önemli gelir aracı olduğundan, her kesimden adaletli vergi alınması, vergi politikalarının temel ilkesidir. Emeklilerin doğalgaz, elektrik, su ve telefon faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır.
*19. Yaşlı bakım modeli yürürlüğe konulmalıdır. Yaşlı bakım modeli, sosyal devlet anlayışı içinde yürürlüğe konulmalı ve yaşlılara yönelik Anayasamızın 10. Maddesiyle getirilen pozitif ayrımcılığa uyum yasaları çıkarılmalıdır.
Seçim arifesinde tüm siyasi partilerden taleplerimizi dikkate almalarını ve ivedilikle hayata geçirecek yasal düzenlemeli seçim öncesi yapmalarını bekliyoruz. Seçim sonrasına bırakıp emeklileri oyalayanlara aksi taktirde oy da yok.
(kaynak TÜEY Yayınları)
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Yazılar
-
Milletvekili EROL: “AKP iktidarı 22 yılda Elâzığ’da kamuya ait onlarca tesisi özelleştirdi!”
-
Elazığ’ın haftalık asayiş bülteni paylaşıldı.
-
Cezmi Orkun yazdı…Güç verin, güçlü ve mutlu olun…
-
TAN: “ELAZIĞ’IN TANITIMI YETERSİZ VE YAPILAR BAKIMSIZ BIRAKILMIŞ”
-
Elazığ Gençlik Merkezi’nde Güz Dönemi Kayıtları Başladı
-
Başkan Özkan:Tüm Elazığlıları, 21 Eylül Cumartesi günü Koruk Köyü’ne davet ediyoruz.
-
Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Odası Başkanı Mehmet Havabulut: “Esnaflarımız Ekonomik Sorunları Aşamıyor”
-
YRP, saha çalışmalarına devam ediyor
-
Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi:’’Hafta Sonları Memurun Yıllık İzine Dahil Edilemez!’’
-
AK Parti Elazığ İl Kadın Kolları Başkanlığından Anlamlı Ziyaret
-
MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL, KAHRAMANKAZAN’DA HEMŞEHRİLERİYLE BULUŞTU