Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 28 Ocak 2023 594 Görüntüleme

ŞAVAKLILAR DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI TÜRKOĞLU: DERGİMİZ, SESİMİZ OLDU

Şafaklılar (Şavak Dayanışma Derneği) Başkanı Bekir Türkoğlu, Şavak Aşiretinin bölgedeki önemine değinerek özellikle hayvancılık ve peynir üretiminde Türkiye’de bir marka olduğunu söyledi.
Mensubu olduğu Şavak Aşireti’nin sesini duyurmak, sorunları ve çözüm taleplerini yetkililere iletmek için Şavak Dayanışma Derneği’ni kurduklarını söyleyen Türkoğlu,” Türkiye genelinde yaklaşık 60 bin nüfusa sahip aşiretimiz bölgenin de önemli güçlerinden biridir. Bizler ilk olarak aşiretimiz adına 1999 yılında Şavak Dergisini çıkararak bu işe başladık. Amacımız aşiretimizin tanıtımını yapmak, sesini geniş kitlelere duyurmaktı.

DERGİMİZ, SESİMİZ OLDU

Ancak bu kadar köklü ve geniş bir toplumun bir Sivil Toplum Örgütü’nün de olması gerektiğini düşündüğümüz için 2001 yılında Şavaklılar Dayanışma Derneği’ni kurduk. Amacımız, köy ve yayla arasındda mekik dokuyan, hayvancılık ve süt ürünleri üretiminde bu kadar etkin olan aşiretimizin adını duyurmakı. Derneğimizin yayın organı olan Şavak Şafak Dergisi 24 yıldır kesintisiz olarak yayın hayatına devam etmekte ve aşiretimizin sesi olmaktadır.
Şavaklılar Aşiretine ait olan dergi 24 yıldır kesintisiz olarak yayın hayatına devam ediyor. İlk çıktığında altı aylık bir dergi olarak planlamıştık,daha sonrasında 3 ayda bir yayınlamaya başladık. Ancak dergimiin geniş kitlelere ulaşması ve kamuoyunda kabul görmesi üzerine aylık olarak çıkarmaya başladık.
Dergimiz sesimiz oldu. Sadece Elazığ’da değil Malatya, Erzincani Bingöl,Tunceli gibi geniş bir bölgede okuyuculara ulaşıyor dergimiz.
Aradan geçen bu kadar zamanda çalışma azmimiz hala devam ediyor. Derginin tasarımı, çalışmalarında büyük emekleri veriyoruz. Hatta 2003 yılında Dergimiz Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti tarafından en iyi sayfa düzeni olan dergi ödülünü aldık.Başarımız bu gün de devam ediyor. Bizler de bu başarının gururunu yaşıyoruz.” dedi.

ERZİNCAN PEYNİRİ DİYE BİLİNEN TULUM PEYNİRİ, ASLINDA ŞAVAK AŞİRETİNİN ÜRETİMİDİR

Şavak Aşireti üreticilerinin peynir üretiminde öncü bir aşiret olduğunu da kaydeden Türkoğlu,
”Aşiretimiz bu bölgede özellikle tulum peyniri ile ünlüdür. Bu gün Elazığ’da kime sorsanız tulum peynirini herkes ‘Şavak’ der. Şavak Peryniri bu gün büyük bir marka haline gelmiş. Ancak dışarıda tulum peyniri deyince insanların aklına maalesef Erzincan ili gelmektedir. Oysa Erzincan Tulum Peyniri olarak bilinen ürün Şavak Aşiretinin peyniridir. Erzincan marka tescilini aldığı için, Erzincan Tulum peyniri olarak bilinmektedir.
Şavak Aşireti’nin merkezi Ayazpınar köyü’dür. Elazığ’da ve çvre illerde bir çok bölgede yaygınlık gösteren aşretimiz yaklaşık 60 bin nüfusasahiptir. Büyük bir aşirettir.O nedenle bu güne kadar belki Şavaklılar’ın değerini, kltürünüi üretime katkısını bilmeyen kalmasın diye hem dernek olarak hem de Şavaklılar adına çıkardığımız Şavak Şafak Dergimizle önemli bir misyon üstlendik.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com