Kahraman Maraş, Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinde depremin etkileri devam ediyor.
6 Şubat tarihinde öğle saatlerinde meydana gelen 7.6 şiddetindeki depremde ağır hasarlı olan bir bina yıkılmış ve biri polis olmak üzere 2 vatandaş hayatını kaybetmişti.
CHP Elazığ İl Başkanı Avukat Coşkun Çağlar Duran, söz konusu binanın 27 Aralık 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen 5.7 şiddetindeki depremde ağır hasar aldığını ama aynı binanın daha sonra yetkililer eli ile önce hafif hasara, daha sonra da orta hasara çevrildiğini iddia etti.
BİR BİNA DÜŞÜNÜN, BİR GECEDE AĞIR HASAR’DAN HAFİF HASARA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Söz konusu bina için dava sürecinin takipçisi ve avukatı olduğunu ifade eden Duran;
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki depremle hepimiz karşı karşıya kaldık. İlk depremden sonra, gece saatlerinde olan depremden sonra Elazığ’da birçok bina ağır hasar aldı. Devamında öğle saatlerinde gerçekleşen depremde ise bir binamız yıkıldı ve bu binamızın içerisinde 2 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan biri polisti. Devam eden süreçte bina ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili her ne kadar kamuoyu bilgilendirilmek istense de aslında burada farklı bir konu var;
Adı geçen adresteki binaya 27 Aralık 2020 Aralık tarihinde gerçekleşen deprem sonrasında ilimizde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarda, bu binaya öncelikle ağır hasar verilmişti. Daha sonra binada iki vatandaşın itiraz etmesi sonucu birdenbire bu bina son günde hafif hasara dönüştü. Daha sonra binadaki diğer sakinlerin tekrar talep etmesi üzerine, biz mevcut binaya binadaki işlemin iptali için dava açtık. Yaklaşık 2 yıl sürdü bu dava. Bu davaların sonucunda mahkemenin vermiş olduğu, yerel mahkemenin vermiş olduğu karar, orta hasar oldu. Yani bir bina düşünün bir gecede ağır hasardan hafif hasara dönüyor; devamındaki süreci takip ettiğimizde de bilirkişi raporları olsun, gerekli keşifler olsun, bunlarla bir anda bina orta hasara dönüştü. Biz süreci devam ettirdik. Süreç, şu anda istinaf mahkemesinde. Biz ağır hasar olduğunu üzerine basa basa söylememize rağmen, birçok kişinin evde oturmadığı halde binaya, hangi gerekçeyle yapıldığını anlamadığımız bir şekilde orta hasara verildi.
DEPREMLERDEN SONRA YAPILAN İŞLERİN BİLİM VE TEKNOLOJİYE UYGUN OLMADIĞINI GÖRDÜK
Biz şunu gördük. Bu süreçten sonra yapılan işlemin aslında çok bilim ve teknolojiye uygun olmadığını, bu binaların gerçek anlamda bir incelemeye tabi tutulmadığını gördük. Düşünün, bir bina bir gecede ağır hasardan hafif hasara dönüşüyor. Mahkeme bilirkişi marifetiyle keşif yapılıyor. Çıkan rapor, orta hasar. Ama 6 Şubat tarihinde gördük ki, bu bina çoktan ağır hasarın kat ve kat üzerinde bir hasar almış. Sonuçta yıkıldı, iki canımızı kaybettik. Bundan sonraki süreçte yapılacak tüm kontrollerin daha titiz, daha özenli ve daha düzgün yapılması gerekiyor. Deprem ülkesinde yaşıyoruz. Her an herhangi bir bina yıkılabilir. Şehri yenilememiz gerekiyor. Bakın her ne kadar yapım şekli olsun, metrekaresi olsun, imalat hataları olsun. TOKİ’nin yaptığı binaları eleştirdik ve eleştirmeye devam edeceğiz. Ancak yıkımla ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığı herhangi bir kötü durumda karşılaşmadık. Demek ki bina stokunun acilen yenilenmesi gerekiyor.